Blockchain και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

George Christopoulos
Hellenic Blockchain Hub (EL)
2 min readOct 4, 2019

Μέσα σε λίγα χρόνια, το περιβάλλον έχει μετατραπεί από ζήτημα πολυτελείας σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Σήμερα, με την αναπόφευκτη εξαίρεση κάποιων ακραίων, όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αλλάξουμε, ως ανθρωπότητα, πορεία, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας όπως η κλιματική αλλαγή.

Σε αυτή την προσπάθεια, οι τεχνολογίες DLT / blockchain προσφέρουν κάτι σημαντικό: Ένα αποκεντρωμένο, ασφαλές, διαφανές σύστημα ανταλλαγής, με επαληθεύσιμη καταγραφή του ποιος ανταλλάζει τι και με ποιον. Αυτή η δυνατότητα εξασφαλίζει την ύπαρξη εμπιστοσύνης, αλλά και κατάλληλων κινήτρων, δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να πετύχουν πολιτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Την ενέργεια.

Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει δραστικός περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και λοιπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό συνεπάγεται, αυτονόητα, στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ριζική αλλαγή του πώς παράγεται και καταναλώνεται ενέργεια. Οι μεγάλες κεντρικές μονάδες παύουν να αποτελούν τον κανόνα, όπως και η γραμμική σχέση παραγωγού-καταναλωτή. Πλέον ο καθένας έχει τη δυνατότητα να παράγει ενέργεια στο σπίτι του, αλλά και να την πουλάει στο σύστημα. Μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή του “prosumer” και των “smart grids” (αποκεντρωμένα ενεργειακά δίκτυα).

By Bartz/Stockmar

Τα αποκεντρωμένα ενεργειακά δίκτυα προσφέρουν τη δυνατότητα για peer-to-peer ανταλλαγή ενέργειας, κάτι που αν υλοποιηθεί αποδοτικά, μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την υιοθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μειώνοντας τα κόστη αλλά και τις απώλειες στη μεταφορά.

Υπάρχουν, φυσικά, κάποια προφανή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να δουλέψουν ομαλά τα smart grids. Και εδώ οι τεχνολογίες DLT / blockchain έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ουσιαστικές λύσεις. Με smart contracts τα οποία, σε συνδυασμό με τα smart meters (έξυπνους μετρητές ενέργειας) μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το σύστημα θα δουλέψει με ασφάλεια, ταχύτητα και διαφάνεια. Εξοικονομώντας χρήματα για καταναλωτές, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες και συμβάλλοντας στην πιο αποδοτική χρήση ενέργειας και, κατ’ επέκταση, στην πιο αποδοτική προστασία του περιβάλλοντος.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2017, σε ψήφισμα της με τίτλο «Distributed ledger technologies and blockchains: building trust with disintermediation» τόνιζε ότι «οι τεχνολογίες DLT μπορούν να μεταμορφώσουν και να εκδημοκρατίσουν τις αγορές ενέργειας, επιτρέποντας στα νοικοκυριά να παράγουν ενέργεια φιλική στο περιβάλλον και να την ανταλλάσσουν σε peer-to-peer βάση.»

Το νέο αυτό μοντέλο, λοιπόν, δεν αποτελεί κάποια ουτοπική φαντασίωση εραστών της τεχνολογίας. Βρίσκεται εντός του πεδίου των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα αύριο το πρωί. Όμως αποτυπώνει μια βασική αρχή: Ότι η καινοτομία μπορεί όχι απλά να συμβάλει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών απειλών, αλλά να πυροδοτήσει μια επανάσταση βιώσιμης ανάπτυξης.

--

--