Τρεις τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία blockchain αλλάζει τις ζωές των εργαζομένων στις αναπτυσσόμενες χώρες

Yiorgis Chronas
Hellenic Blockchain Hub (EL)
5 min readSep 1, 2022

Η ραγδαία εξέλιξη του διαδικτύου εκμηδένισε τις αποστάσεις, κάνοντας τον κόσμο να μοιάζει σαν ένα μικρότερο μέρος. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει καταστήσει δυνατό στις εταιρείες ν’ αναζητούν ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, δίνοντας σε δισεκατομμύρια ανθρώπους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια διασυνδεδεμένη οικονομία για πρώτη φορά. Η τεχνολογία blockchain παρέχει ένα παγκόσμιο οικοσύστημα για φθηνή και γρήγορη μεταφορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, κομμένο και ραμμένο πάνω στις ανάγκες του διαδίκτυου.

Παράλληλα, δημιουργεί νέους τρόπους για να κερδίσει κανείς χρήματα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να είναι μέρος ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, χωρίς να χρειάζονται λογαριασμό σε κάποια φυσική τράπεζα. Μήπως γινόμαστε όλοι μας σιγά — σιγά μάρτυρες μιας νέας αναδυόμενης οικονομίας;

Οι παγκόσμιες πληρωμές αλλάζουν μορφή μπροστά στα μάτια μας.

Το σημερινό τραπεζικό σύστημα βασίζεται στη Συμφωνία του Bretton Woods του 1944. Στη μεταπολεμική περίοδο, οι γρήγορες και αξιόπιστες πληρωμές μεταξύ των χωρών του «δυτικού κόσμου» αποτέλεσαν κορυφαία προτεραιότητα. Ακολουθώντας το παραπάνω σκεπτικό, το σύστημα νομισματικής διαχείρισης του Bretton Woods καθόρισε τους κανόνες για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Ήταν μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το νομισματικό σύστημα που στηρίζεται σε χρυσό, το οποίο ήταν πολύ αργό και αναποτελεσματικό για την αποστολή χρημάτων μεταξύ ηπείρων. Το νομισματικό σύστημα fiat με το δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα προσέφερε έναν πολύ πιο γρήγορο και φθηνότερο τρόπο αποστολής χρημάτων και εμπορίου αγαθών παγκοσμίως.

Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο, όπου ένα αναδυόμενο εργατικό δυναμικό θέλει να πραγματοποιεί συναλλαγές, όχι μόνο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το σύστημα του Bretton Woods δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να χειρίζεται τέτοιου είδους πληρωμές, γεγονός που καθίσταται εύκολα εμφανές.

Η αποστολή πληρωμών θα πρέπει να είναι τόσο εύκολη όσο η αποστολή μηνύματος κειμένου!

Η πληρωμή ενός προγραμματιστή στην Ινδία από έναν γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό είναι συνήθως δαπανηρή όσον αφορά τις επιβαρύνσεις. Μια ινδική τράπεζα δεν προσφέρει τραπεζικά εμβάσματα IBAN και με το σύστημα SWIFT απαιτεί αρκετή γραφειοκρατία . Οι πληρωμές χρειάζονται ημέρες για να διευθετηθούν και επιβαρύνονται με 20 $ ή και περισσότερα, συν ένα τέλος μετατροπής που είναι ανάλογο με το ποσό που αποστέλλεται. Η καλύτερη πρακτική είναι όταν χρησιμοποιείται ένα σύστημα πληρωμών third party από έναν από τους παγκόσμιους fintechs. Για πληρωμές άνω των 1.000 $ πολλές φορές το ποσό παγώνει και αποστέλλεται ερωτηματολόγιο στον παραλήπτη των χρημάτων. Ο αποδέκτης πρέπει να αιτιολογήσει γιατί αμείβεται με αυτόν τον μισθό και τελικά βασίζεται στο έλεος των ιθυνουσών αρχών για να λάβει το εισόδημά του με κόπο.

Το 2009, όταν το bitcoinBTC -1,4% εμφανίστηκε ως το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα με χρησιμοποιώντας το blockchain, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η τεχνολογία θα ένωνε μια μέρα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, βλέπουμε νέες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας να ζωντανεύουν κάθε εβδομάδα, δημιουργώντας ένα δίκτυο σχεδόν πιο σημαντικό από το διαδίκτυο. Οι πληρωμές διευθετούνται μέσα σε λίγα λεπτά, ανάλογα με το δίκτυο blockchain που χρησιμοποιείται. Η περίπτωση χρήσης έχει εξελιχθεί πολύ πέρα ​​από το bitcoin. Ειδικά τα stablecoins κερδίζουν δημοτικότητα. Αυτά τα blockchain αντιπροσωπεύουν την αξία ενός «πραγματικού» νομίσματος, όπως το δολάριο ΗΠΑ, και δεν υπόκεινται στην υψηλή αστάθεια άλλων κρυπτονομισμάτων.

Ο Joel Oshigbu, ο οποίος εργάζεται ως front — end developer για τη γερμανική startup λογιστικής κρυπτογράφησης «basenode.io» και λαμβάνει τον μισθό του στο πιο δημοφιλές stablecoin δολαρίων ΗΠΑ «TetherUSDT 0.0%» (USDT) εξηγεί: «Συνήθως επιλέγω USDT επειδή είναι το πιο δημοφιλές stablecoin, πιο εύκολο να βρεις αγοραστή και λιγότερο επιρρεπές σε τραπεζικό τρέξιμο». Ο εργοδότης του, Oliver Schantin, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του «basenode.io», λέει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν σε ποιο ψηφιακό νόμισμα επιθυμούν να πληρωθούν. Η εταιρεία ανέπτυξε ένα λογιστικό λογισμικό για πληρωμές που βασίζονται σε blockchain. «Αναμένουμε ότι ο αριθμός των πληρωμών σε crypto θα συνεχίσει να επιταχύνεται σε ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η λογιστική και η τιμολόγηση των κρυπτονομισμάτων θα απασχολήσουν περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις εταιρείες», εξηγεί ο Schantin.

Επαγγελματίες από όλο τον κόσμο επιδιώκουν να πληρωθούν σε σταθερά νομίσματα που έχουν αντιστοιχία με το δολάριο.

Υπολογίζεται ότι το 38% των ελεύθερων επαγγελματιών στο Web3 προτιμούν να λαμβάνουν τον μισθό τους σε κρυπτοστοιχεία. Ένας κύριος λόγος για αυτήν την τάση είναι ότι τα τοπικά νομίσματα fiat συνήθως παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού και χάνουν αγοραστική δύναμη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το εθνικό νόμισμα του Ιράν έδειξε επίσημο ποσοστό πληθωρισμού άνω του 36% το 2020, καθιστώντας τα κρυπτονομίσματα ένα απαραίτητο εργαλείο για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης. Ένας προγραμματιστής από το Ιράν εξηγεί γιατί λαμβάνει τον μισθό του με τη μορφή κρυπτονομισμάτων: «Λόγω του πληθωρισμού και της αστάθειας του τοπικού μου νομίσματος, συνήθως προτιμώ να κρατώ τις πληρωμές μου ως σταθερά νομίσματα στον λογαριασμό μου KuCoin, αλλά αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσω άλλο πορτοφόλι, που δημιουργήθηκε σε ένα τοπικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, με αυτόν τον τρόπο μετατρέπω τα χρήματα που λαμβάνω στο τοπικό μου νόμισμα και τα καταθέτω στον τραπεζικό μου λογαριασμό σε λιγότερο από 2 λεπτά.”

Πώς οι «τηλεργαζόμενοι» βγάζουν τα προς το ζην μέσω NFT gaming

Σήμερα, βλέπουμε να δημιουργούνται νέες αγορές στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης, δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να ζήσουν με τρόπους που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μόλις πριν από μερικά χρόνια. Το δεύτερο παράδειγμα είναι το παιχνίδι Axie Infinity που βασίζεται σε NFT, το οποίο έχει δει μια ισχυρή ανάπτυξη στη βάση χρηστών του τα τελευταία χρόνια, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο παίκτες παγκοσμίως. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς βρίσκονται σε αναδυόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας. Το να παίζει κανείς το παιχνίδι για να «καλλιεργήσει» νόμισματα και NFTs εντός του παιχνιδιού, για να το μεταπουλήσει στη συνέχεια σε παίκτες στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για να προχωρήσουν πιο γρήγορα στον εικονικό κόσμο, έχει γίνει μια πηγή εισοδήματος εκεί. Αυτή είναι μια κερδοφόρα συνθήκη και για τα δύο μέρη και επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν δουλεύοντας από απόσταση, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι φορητός υπολογιστής και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η εξοικείωση με τα νέα μέσα είναι ένα βασικό συστατικό για την οικονομική ένταξη

Η τηλεργασία είναι πλέον μια επιλογή για πολλούς επαγγελματίες από αναδυόμενες χώρες και αυτό απομακρύνει τις ταλαιπωρίες της μετεγκατάστασης και την προσαρμογή σε άλλη κουλτούρα. Το πρώτο βήμα για να εργαστείτε στο blockchain είναι η απόκτηση σχετικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στο τρίτο παράδειγμα, η EkoLance, μια πλατφόρμα εκπαίδευσης και στρατολόγησης Web3 με έδρα τη Φρανκφούρτη, ανακάλυψε ότι στον δρόμο προς την οικονομική ένταξη, η παροχή εκπαιδευτικής ένταξης είναι ζωτικής σημασίας. Προσφέρουν εκπαίδευση σε blockchain για συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως solidity developer, blockchain community manager και blockchain δημιουργός περιεχομένου. Αυτές οι εκπαιδεύσεις προσφέρονται δωρεάν σε ταλαντούχους νέους εργαζόμενους από αναδυόμενες οικονομίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις δεξιότητες και την εμπειρία για να εργαστούν στο blockchain. Για να ολοκληρώσει τον κύκλο και να προσφέρει οικονομική ένταξη, η EkoLance συνδέει τα ταλέντα με διεθνείς εργοδότες που προσφέρουν ευκαιρίες εξ αποστάσεως εργασίας. Ο Modupe Ativie, συνιδρυτής της EkoLance, λέει: «Προβλέπουμε ένα μέλλον όπου οι υπηρεσίες λογιστικής και πληρωμών που υποστηρίζονται από blockchain θα γίνουν συνηθισμένες καθώς χιλιάδες Αφρικανοί απομακρυσμένοι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να ζουν σε χώρες όπου η υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων είναι αργή ή εντελώς απαγορευμένη, μπορούν να εργαστούν όπου θέλουν, κερδίζουν ό,τι θέλουν και πληρώνονται».

Πηγή:

--

--

Yiorgis Chronas
Hellenic Blockchain Hub (EL)

Content writer for Crowdpolicy — Media and Communication major at NKUoA.