Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Το blockchain εξετάζεται για διευθέτηση τραπεζικών συναλλαγών

Yiorgis Chronas
Hellenic Blockchain Hub (EL)
2 min readOct 5, 2022

Όλο και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον της Ευρώπης και των θεσμών μπροστά στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι αποκεντρωμένες τεχνολογίες. Καθώς η νομοθεσία επεκτείνεται σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη, οι τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες καταστούν σαφές πως το blockchain μέλλει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τομέα των τραπεζικών συναλλαγών και του FinTech.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται τρόπους διακανονισμού συναλλαγών μεταξύ τραπεζών σε blockchain, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο των κεφαλαίων ακόμη και αν οι τράπεζες στραφούν σε κατανεμημένα λογιστικά βιβλία, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.

Η ΕΚΤ είναι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο που εργάζονται για την έκδοση ψηφιακών εκδόσεων του νομίσματός τους, ως απάντηση στη δημοτικότητα των ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin και της τεχνολογίας blockchain που τις τροφοδοτεί.

Αυτή η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT) βασίζεται στο ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά πιστοποιούν τις συναλλαγές και διατηρούν αντίγραφό τους αντί να βασίζονται σε ένα αξιόπιστο μέσο, όπως μια κεντρική τράπεζα.

Εκτός από ένα ψηφιακό ευρώ για τους καταναλωτές, η ΕΚΤ εξετάζει πώς θα μπορούσε να επιτρέψει στις τράπεζες να διακανονίζουν τις συναλλαγές χονδρικής μεταξύ τους σε ένα λογιστικό βιβλίο παρά στις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες.

“Παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τις δυνατότητες του DLT, θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο όπου οι παράγοντες της αγοράς υιοθετούν το DLT για πληρωμές χονδρικής και διακανονισμό τίτλων”, τόνισε ο Πανέτα.

Πρόσθεσε ότι το να αφεθούν οι τράπεζες να κάνουν διακανονισμό μόνες τους ή να χρησιμοποιούν stablecoins, τα οποία είναι crypto συνδεδεμένα με ένα συμβατικό νόμισμα, θα οδηγούσε στον “κατακερματισμό του εμπορίου και της ρευστότητας”.

Στο μεταξύ, το να δοθεί στήριξη από την ΕΚΤ στα stablecoins, θα οδηγούσε στο να ανατεθεί το δικαίωμα της κεντρικής τράπεζας να δίνει λεφτά, σε ιδιωτικές οντότητες, θέτοντας σε κίνδυνο τη νομισματική κυριαρχία, πρόσθεσε ο Πανέτα.

Ως πιθανή λύση, ο Πανέτα τόνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ των πλατφόρμων blockchain του ιδιωτικού τομέα και του δικού της συστήματος διακανονισμού Target 2.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να καταστήσει τα χρήματα της ΕΚΤ διαθέσιμα σε αυτές τις πλατφόρμες, ή να δημιουργήσουν δικά τους, πρόσθεσε.

Πηγή:

Capital.gr

--

--

Yiorgis Chronas
Hellenic Blockchain Hub (EL)

Content writer for Crowdpolicy — Media and Communication major at NKUoA.