OpenB3 από το Hellenic Blockchain Hub στις 25.09.2018 — facts and figures

Depy Douros
Hellenic Blockchain Hub (EL)
5 min readSep 26, 2018

Ο Ελληνικός Κόμβος Blockchain διοργάνωσε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 στο BIOS την πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το 2018 OpenB3 (Blockchain Beer Bios).

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα από τον χώρο της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, και των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Στο OpenB3 αναπτύχθηκαν 4 θεματικές ενότητες:

  • Παρουσίαση του Hellenic Blockchain Hub, των ενεργειών και του προγραμματισμού για το επόμενο διάστημα
  • Industry Insights από στελέχη της αγοράς και την ερευνητική κοινότητα
  • Παρουσιάσεις από ομάδες και startups που αναπτύσσουν ιδέες και λύσεις στο blockchain
  • Παρουσίαση του Crowdfunding και συζήτηση για χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με την τεχνολογία blockchain

Πιο αναλυτικά:

1. Παρουσιάση και ανάλυση των δραστηριοτήτων του ΗΒΗ

Ο Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κόμβου Blockchain, απήυθυνε χαιρετισμό και παρουσιάσε όλα όσα έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής το Hellenic Blockchain Hub, όπως επίσης και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων. (παρουσίαση — https://goo.gl/TY2kb4).

Ο Κων/νος Καλογεράκης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Hellenic Blockchain Hub, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες engagement με τα μέλη και στην δημιουργία της κοινότητας blockchain στην Ελλάδα (παρουσίαση- https://goo.gl/NHmDGc).

Ο Μαρίνος Ξυναριανός, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ του ΗΒΗ, παρουσιάσε το 1ο e-book του ΗΒΗ για blockchain με θέμα “Blockchain στην Ελλάδα και 4η βιομηχανική επανάσταση”.

2. Blockchain Industry Insights

Ο Χάρης Λιναρδάκης, Cloud Leader της IBM, αναφέρθηκε στην προσέγγιση της IBM για τις enterprise τεχνολογίες και τις εφαρμογές blockchain (παρουσίαση — https://goo.gl/CjcFUx).

Ο Γιώργος Πάνου, Group Digital Innovation Director — Digital Transformation της Mellon και μέλος του Δ.Σ του Hellenic Blockchain Hub, αναφέρθηκε στην χρήση της τεχνολογίας Blockchain μέσα στις επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να απλοποιηθούν αρκετές υπηρεσίες με την χρήση Blockchain (παρουσίαση — https://goo.gl/bQnMD5).

Ο Νικόλαος Τσονιώτης, Product Innovation Manager στο Iντιστούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Eπικοινωνιών / Εθνικο κέντρο έρευνας και Tεχνολογικής Ανάπτυξης, μίλησε για την τεχνολογία Blockchain στον τομέα της υγείας με την χρήση εφαρμογών IOT (παρουσίαση — https://goo.gl/66mah8).

3. Blockchain startups - ΗΒΗ Members

Στην σύναντηση επίσης έδωσαν το παρόν και εταιρίες Startup, που χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain οι οποίες παρουσίασαν την επιχειρηματική τους ιδέα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την υλοποίησαν.

E-hosp, ο Αλέξιος και Νικόλαος Καραδήμος παρουσίασαν πλατφόρμα για χρήση τεχνολογιών blockchain στην υγεία και στο insurtech (παρουσίαση — https://goo.gl/tL8vNE).

Musicspoon, ο Φώτης Παπαστεργίου και ο Γιώργος Ευθυμίου, παρουσίασαν πλατφόρμα για την χρήση τεχνολογιών blockchain στα creative industries (ip rights tokenization & micro payments) (παρουσίαση — https://goo.gl/iimdZ8).

No code scheduled, ο Γιώργος Ζαΐμης, εκ μέρους της πρώτης νικήτριας ομάδας του ΚΕΔΕ City Challenge Crowdhackathon Smartcity 2, παρουσίασε την ιδέα που κατέθεσε στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας σχετικά με το Blockchain και την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση(παρουσίαση — https://goo.gl/MuQHo1).

Finabyss, o Δημήτρης Γερογιάννης, παρουσίασε μία FinTech λύση για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών των λογαριασμών (παρουσίαση — https://goo.gl/W6H2Bx).

Mytracknet, ο Δημήτρης Μόσχος CEO της εταιρίας, αναφέρθηκε στην υλοποίηση δικτύου με την χρήση τεχνολογίας blockchain και bluetooth (παρουσίαση — https://goo.gl/ZXT6Mr).

4. Crowdfunding 3.0

Η κα. Λούκα Κατσέλη, π. Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσίασε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλείας καθώς και τις ενέργειες της Τράπεζας για τη δημιουργία της 1ης donation crowdfunding πλατφόρμας act4Greece καθώς και της equity crowdfunding πλατφόρμας της Τράπεζας (παρουσίαση — https://goo.gl/CcNd2g).

Η κ. Λούκα Κατσέλη, κατά την διάρκεια της εισήγησης της για το Crowdfunding

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στις δυνατότητες του crowdfunding στην Ελλάδα αλλά και στην εξέλιξη του από το 2016 εώς και σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλατφόρμα αct4Greece της Εθνικής Τράπεζας, την οποία ανέπτυξε η Τράπεζα το 2015, και παρουσιάσε τα οφέλη και τις δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση — πάνελ στην οποία, συμμετείχαν η κα Λούκα Κατσέλη, π. Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, η κα. Μαρί Μαρκοσιάν, Στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy και μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Κόμβου Blockchain, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε ο Δημήτρης Μαλλάς, δημοσιογραφός στο bankingnews.gr .

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director Crowdpolicy, Μαρί Μαρκοσιάν, Στέλεχος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Λούκα Κατσέλη, π. Πρόεδρος ΕΤΕ και ο Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος.

Η συζήτηση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων και νέων επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με το blockchain αλλά και η χρήση ICOs για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια έγινε εκτενής συζήτηση με αξιόλογες παρεμβάσεις και την πολύ ενεργή συμμετοχή του κοινού για θέματα θεσμικού πλαισίου, τεχνολογίας, χρηματοδοτήσεων κοκ και αναλλάχθηκαν πολύ χρήσιμες απόψεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλλιος Ράλλης παρουσίασε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας των πτυχίων με τεχνολογία blockchain καθώς και άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλλιος Ράλλης περιγράφει τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με τις τεχνολογίες blockchain.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε networking με μπύρα.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν οικονομικά τον Ελληνικό Κόμβο Blockchain με την εγγραφή τους (5 ευρώ για μέλη, 10 ευρώ για μη μέλη, με τη μορφή δωρεάς).

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους ομιλητές καθώς και τους συμμετέχοντες και σύντομα θα επανέλθουμε με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Δείτε τι έγινε στο Open B3 Blockchain Beer Bios — Live Video.

Δείτε τις φωτογραφίες: https://goo.gl/yU5Gjb

Μάθε περισσότερα για τις δραστηριότητες του Hellenic Blockchain Hub http://blockchain.org.gr/home/

--

--