O ρόλος του Blockchain στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

Stelios Valtzis
Hellenic Blockchain Hub (EL)
3 min readJun 4, 2018

Η αποκέντρωση της βιομηχανικής παραγωγής είναι πραγματικότητα σε ενα περιβάλλον Blockchain.

Image Source: https://bit.ly/2LkauGp

Πρόσφατα, ο όρος “Industry 4.0” ή «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» έχει εισβάλει σε όλες τις συζητήσεις για το μέλλον της βιομηχανίας. Αυτό που ξεκίνησε ως εθνική πρωτοβουλία στη Γερμανία, γρήγορα εξελίχθηκε σε μια πολύ πιο εκτεταμένη έννοια που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης. Σε μια πρωτοβουλία της, τον Απρίλιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τη σημασία της προώθησης μέτρων υποστήριξης της ανάπτυξης ενός ψηφιοποιημένου Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού χώρου με στόχο να εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες προκλήσεις των ψηφιακών προϊόντων και Υπηρεσιών.

Ο κύριος στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι να επιτευχθεί το έξυπνο εργοστάσιο που χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα, αποδοτικότητα των πόρων και εργονομία, καθώς και την ενσωμάτωση των πελατών και των επιχειρηματικών εταίρων στις διαδικασίες.

Για να επιτευχθεί αυτό οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των διαρκώς αυξανομένων απαιτήσεων σε ευελιξία με ταυτόχρονη διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας. Οι βιομηχανικές εταιρείες πιέζονται να αναλάβουν “Glocal” ενέργειες, δηλαδή να σκέφτονται σε συνολικό επίπεδο αλλά να ενεργούν στο πλαίσιο του τοπικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην εσωτερική λειτουργία ενός εργοστασίου, όπου απαιτείται συνολική στρατηγική στο επιχειρηματικό επίπεδο και που συνοδεύεται από τοπική δράση στο επίπεδο των πόρων και των Μηχανών.

Η πρόοδος στον ψηφιακό αυτοματισμό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εξάπλωση του δυναμικού των παραγωγικών Βιομηχανιών ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις. Πράγματι, η έκρηξη στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η στροφή προς ένα νέο βιομηχανικό πρότυπο που βασίζεται στα cyber physical (CPS) συστήματα (ή αλλιώς ψηφιακά δίδυμα — Digital Twins) ανοίγουν το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ένα έξυπνο εργοστάσιο, όλα συνδέονται. Οι μηχανές παραγωγής, οι άνθρωποι, τα προϊόντα, οι μηχανισμοί μεταφοράς και τα εργαλεία πληροφορικής επικοινωνούν μεταξύ τους και οργανώνονται με στόχο τη βελτίωση της συνολικής παραγωγής. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έξυπνου εργοστασίου είναι η ικανότητα αποκέντρωσης του ελέγχου και της απόφασης, καθώς διευκολύνει τροποποιήσεις στη παραγωγική διαδικασία για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης.

H Τεχνολογία του Blockchain έρχεται για να αποτελέσει τον συνεκτικό ιστό ώστε ένα έξυπνο εργοστάσιο να λειτουργήσει συντονισμένα και αποκεντρωμένα. Το αποκεντρωμένο μοντέλο λειτουργίας του blockchain επιτρέπει την ύπαρξη του συνόλου της πληροφορίας σε οποιοδήποτε σημείο πρέπει να ληφθεί μια απόφαση με δεδομένα που ενσωματώνονται σε πραγματικό χρόνο. Με κατάλληλα επιλεγμένα κριτήρια υλοποιημένα ως Έξυπνα Συμβόλαια (Smart Contracts), η αποκέντρωση αυτή μπορεί να ενισχυθεί και οι αποφάσεις να αυτοματοποιηθούν.

Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε περαιτέρω και με εξειδικευμένα παραδείγματα το πως μπορεί να επιτευχθεί η αποκέντρωση καθώς και ο αυτοματισμός με την χρήση των Smart Contracts. Επίσης θα αναλύσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης νέων πηγών εισοδήματος για τις Βιομηχανίες εκείνες που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας του Blockchain. Προς το παρόν, ας κρατήσουμε τις εξής έννοιες: Decentralization, Digital Twins, Smart Contracts.

Στέλιος Βαλτζής, Μέλος του Hellenic blockchain Hub

Δείτε επίσης:

--

--

Stelios Valtzis
Hellenic Blockchain Hub (EL)

Business Developer, Team Leader, Innovator, Blockchain Addict