Blockchain και έξυπνη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Depy Douros
Hellenic Blockchain Hub (EL)
3 min readFeb 17, 2020

Άρθρο της ομάδας Parity Platform

H Parity Platform κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό GO 4.0 Green Hackathon που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο GO 4.0 Green συμμετείχαν 28 ομάδες από start-up εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια με σκοπό να αναπτύξουν εφαρμογές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

H ομάδα της Parity ανέπτυξε μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει σε οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να φορτίζουν το όχημα τους σε διαφορετικά σημεία φόρτισης, χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο σύστημα πληρωμών. Ταυτόχρονα τους ενθαρρύνει να φορτίζουν το όχημα τους με “καθαρή” ενέργεια που προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο στόχος της ομάδας της Parity Platform ήταν η ανάπτυξη ενός συστήματος πληρωμών, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να πληρώνουν για το χρόνο χρήσης δημόσιων σταθμών φόρτισης που έχουν εγκατασταθεί σε εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία ή χώρους στάθμευσης.

Η ομάδα αξιοποίησε την τεχνολογία blockchain για να δημιουργήσει ένα σύστημα πληρωμών του χρόνου φόρτισης στους σταθμούς. Κάθε οδηγός μπορεί μέσω της εφαρμογής να αποκτά credit tokens τα οποία στην συνέχεια εξαργυρώνει στους σταθμούς φόρτισης, ώστε να εξασφαλίσει χρόνο φόρτισης για το αυτοκίνητο. Οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα κατανεμημένο λογιστικό μητρώο (distributed ledger) .

Όταν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπερβαίνει τη συνολική ζήτηση στο δίκτυο, τότε το κόστος ανά φόρτιση μειώνεται και οι οδηγοί λαμβάνουν την εξής ειδοποίηση στο κινητό τους: «H φόρτιση είναι φθηνότερη για τις επόμενες ώρες».

Ποιό ήταν το κίνητρο της ομάδας για την ανάπτυξη μιας τέτοιας εφαρμογής;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, γίνονται συνεχώς προτάσεις για την υλοποίηση των blockchain δικτύων στον ενεργειακό τομέα, για την αγορά, πώληση και γενικότερα τη διανομή ρεύματος από όλους προς όλους.

Προκλήσεις :

  1. Πώς θα επιτευχθεί η διανομή ενέργειας με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η ακεραιότητα των συναλλαγών;
  2. Πώς θα καθορίζεται αυτόματα η τιμή της ενέργειας σε ένα τέτοιο δίκτυο;
  3. Με ποιους τρόπους θα παρέχονται κίνητρα στους τελικούς καταναλωτές για να καταναλώνουν κυρίως ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές;

Πλεονεκτήματα blockchain:

  1. Διαφάνεια: Ελεύθερος έλεγχος ιστορικού και συναλλαγών από τους συμμετέχοντες Οι ιδιοκτήτες σταθμών φόρτισης, καταναλωτές, ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων μπορούν έτσι να παρακολουθούν το κόστος συναλλαγών σε διαφορετικούς κόμβους του δικτύου.
  2. Ασφάλεια: Προστασία της ιδιωτικότητας και αποκλεισμός από επιθέσεις στο δίκτυο. Το μητρώο των συναλλαγών είναι κατανεμημένο σε διαφορετικούς χρήστες, το οποίοο καθιστά πολύ δύσκολη την αλλοίωση του.

Οι δύο ανωτέρω ιδιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το δίκτυο ενέργειας.

Η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργεί την ανάγκη για τεχνολογικές εφαρμογές που θα αυξήσουν την ευελιξία και την αποδοτικότητα του δικτύου ενέργειας. Το blockchain θα συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση, επιτρέποντας την αυτοματοποιημένη διενέργεια συναλλαγών μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας.

Οργανισμοί όπως το Hellenic Blockchain Hub μπορούν συνεισφέρουν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στην Ελλαδα για την ταχύτερη μετάβαση σε ένα πιο αποδοτικό δίκτυο.

--

--