Aldri før tryggere i norske sykehus – men fremdeles langt igjen

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
2 min readSep 6, 2019

Jeg har selv høstet erfaringer både som pasient og som lege i helsetjenesten. Ved et par anledninger har jeg vært innlagt på sykehus, blant annet til bypasskirurgi, og har kjent på uroen om dette går bra. Det gjorde det heldigvis. En sykehusseng og behandling på et norsk sykehus burde være noe av det tryggeste som finnes. Og for de aller fleste oppleves det trygt og godt. Men som pasient oppdager man hvor ufattelig avhengig man er av andres vurderinger og kunnskap. Som pasient opplever du å være prisgitt andres kompetanse og holdninger. Som lege og helsedirektør tenker jeg at alle vi som jobber i helsetjenesten kanskje av og til skulle reflektere litt over dette:

Pasientene er helt avhengig av at vi som ledere og helsearbeidere gjør vårt ytterste for å unngå skade.

Fremdeles oppstår det skader av mer eller mindre alvorlig karakter ved hver tiende innleggelse på sykehus. Heldigvis opplevde pasientene i 2018 en nedgang i spesielt alvorlige pasientskader. Tallene fra GTT-undersøkelsene antyder en nedgang fra målingene startet opp i 2010. Det er flotte resultater, og totalt er det om lag 30 000 færre skader ved innleggelser i 2018 enn det var i 2010. Det gjelder bl.a. bedre legemiddelhåndtering, færre infeksjoner, blødninger og komplikasjoner ved kirurgiske inngrep. Samtidig viser beregninger foretatt blant annet i Sverige at det er mulig å forebygge langt flere skader, kanskje så mange som 50%.

Rapporten Pasientskader i Norge 2018 viser at ting er i ferd med å bli bedre. Men det har tatt litt tid. Og vi har enda ikke nådd målet i Pasientsikkerhetsprogrammet (2014–2018) om å redusere pasientskader med 25 %.

Det er naturligvis mange grunner til at vi ikke har nådd målet. En helt kritisk faktor for å komme videre er enda sterkere engasjement fra ledere. Skal vi få ned antall pasientskader er vi avhengig av engasjerte ledere som ser forbedret pasientsikkerhet som en kjerneoppgave.

Fra Helsedirektoratets side har vi satt i gang et arbeid for å gjøre det mulig å sammenligne resultatene bedre for helse- og sykehussektoren. Vi må ha den samme forståelsen og vi må ha det samme grunnlaget.

Enten du er leder eller utøvende helsepersonell i helsetjenesten, er det dine valg og din kompetanse som utgjør forskjellen på et trygt eller utrygt behandlingsmiljø for pasientene.

“Primum non nocere”

Fremfor alt ikke skade “primum non nocere” har vært prinsippet fra helsetjenestens spede begynnelse. Det gjelder fremdeles.

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.