Brobyggerne i Bergen

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
6 min readOct 3, 2019
Fra venstre: Psykologspesialist Gry Kristin Lia, Seksjonsleder Trude Larsen og Sykepleier/Teamkoordinator Astrid Bragstad

På Familieambulatoriet i Bergen jobber de som brobyggere og koordinatorer slik at foreldre med rusmiddelrelaterte vansker skal få et best mulig behandlingstilbud. For dem har det vært avgjørende å ha god dialog og et åpent samarbeid mellom ulike tjenester.

Familieambulatoriet ved seksjon Tertnes, avdeling for rusmedisin, har et uttalt fokus på samarbeid mellom fagmiljøene og etater, og utviklingen av tilbudet startet nettopp på denne måten. I forkant av etableringen av Familieambulatoriet ble det avholdt flere samarbeidsmøter med kommunen og spesialisthelsetjenesten. I møtene ble fordeling av ansvarsområder og arbeidsoppgaver mellom de ulike partene diskutert.

Seksjonsleder, Trude Larsen

– Det var viktig for oss, fra første stund, å kunne si noe om hva vi skulle være og ikke være opp mot alle tilbudene som allerede eksisterte for vår målgruppe. Selv om det å finne frem til løsninger for samarbeidet har vært en prosess, var det helt avgjørende for oss å ha åpenhet rundt rollefordelingen som et utgangspunkt, sier Trude Larsen, seksjonsleder ved Familieambulatoriet.

Trude var med i etableringen av Familieambulatoriet, og har også vært med i arbeidsgruppen som har utarbeidet pakkeforløp gravide og rusmidler. Hun har tatt med seg de gode erfaringene fra samarbeidet i Bergen i utviklingen av pakkeforløpet.

Avklaringene i forkant var både nødvendig og avgjørende for at Familieambulatoriet har fått den funksjonen det har i dag, det mener også psykologspesialist og COS-P-terapeut Gry Kristin Lia.

– Vi fyller behovet for en koordinerende rolle som binder alle de andre tilbudene sammen. I tillegg til at pasientene mottar en recovery-orientert behandling, får de hjelp til å navigere i jungelen av tilbud. Vi opplever at det er et sterkt behov hos mange at det blir enklere å sette i gang samarbeid mellom tilbudene som eksisterer, sier Gry Kristin.

Selv om forholdene er ulike i kommuner rundt om i landet, tenker og håper vi at dette pakkeforløpet vil hjelpe flere til å få øynene opp for viktigheten av den koordinerende rollen og samarbeidet mellom ulike tjenester.

Tett samarbeid er nøkkelen

Familieambulatoriet i Bergen er et frivillig tilbud for foreldre med rusmiddelrelaterte vansker der formålet er å hjelpe pasienten med å få et så helhetlig og godt tilbud som mulig. Sammen med pasient og i samråd med relevant fagpersonell fra andre områder og etater, finner behandlerne ut hva som er det beste behandlingsløpet for pasienten — ikke ulikt det nye pakkeforløpet.

– Det flotte med samarbeid er at man trekker på hverandres kunnskap og erfaringer. Ved å ha ulike utgangspunkt for deltakelsen i samarbeidsmøtene får man også frem ulike perspektiver for pasientene som igjen bidrar til at pasienten kan finne fram til den beste veien videre for seg, sier seksjonsleder Trude.

Ved Familieambulatoriet samarbeider de tett med andre tilbud og tjenester. Foto: Ragnhild Dårflot, kommunikasjonsavd. i Helse Bergen.

Familieambulatoriet har også god erfaring med å knytte ekstra gode relasjoner til noen instanser. Ifølge sykepleier og teamkoordinator Astrid Bergstad, er tett samarbeid med blant annet Bufetats senter for foreldre og barn og de ulike barneverntjenestene konkrete grep som har fungert godt for dem.

– Noe av det som er viktig er å komme inn i forløpet så tidlig som mulig, og der har det fungert veldig godt for oss å ha et tett og nært samarbeidet med Kvinneklinikken her i Bergen, sier Astrid.

I samarbeidet med Barnevernstjenesten har derimot tillitsbygging vært sentralt.

– Mange av pasientene hos oss er skeptiske til barnevernet, så en annen ting vi bruker mye tid på er å bygge tilliten til barnevernstjenestene hos pasienten. Det handler mye om å ufarliggjøre og informere om hva barnevernet egentlig kan bidra med, slik at pasienten blir innstilt på samarbeid.

Dette er også med på å bygge tillit til oss som behandlere

Tillitsbygging med pasient

Tillitsbygging mellom behandler og pasient er også en ting de tre trekker fram som en avgjørende faktor i behandlingsløpet.

– Alle våre tilbud er frivillige og vi praktiserer størst mulig grad av åpenhet mot pasientene våre. En del av dette er å bidra til at pasienten er best mulig informert om hva de ulike tjenestene kan hjelpe til med, slik at pasienten kan ta informerte valg, mens en annen del er å være en støtteperson ut mot andre tjenester. Dette er også med på å bygge tillit til oss som behandlere, sier Astrid.

Illustrasjonsfoto fra Unsplash

Behandlerne er blant annet med på møter sammen med pasient, hos alt fra jordmor til boligkontoret, dersom pasienten ønsker det. Målet er å få en så god relasjon til pasienten at de følger familien i mange år, fra graviditet og helt opp til barnet når skolealder.

De har også fokus på holdningsskapende arbeid for pasientgruppen, blant annet når de møter andre deler av tjenesten.

– Dette er en gruppe som møter mange fordommer, og en av de viktigste tingene vi kan gjøre er å bidra til kunnskap og holdningsendring der det trengs. Først når pasienten opplever trygghet vil vi ha grunnlag for et godt behandlingsforløp. Det håper jeg at pakkeforløpet kan bidra til, sier seksjonsleder Trude.

Forutsigbarhet i behandling og behandlere

Foto: Ragnhild Dårflot, kommunikasjonsavd. i Helse Bergen.

Familieambulatoriet er i tillegg eneste i sitt slag som har en egen sengepost, noe som har vært nyttig i kontakten med pasientene. Sengeposten har også et tilbud der pasienten selv kan ta initiativ til å legges inn frivillig i en kortere periode, når de selv har behov for det. Dette tilbudet har vært viktig i arbeidet med forebygging av tilbakefall. Muligheten til å knytte solide relasjoner gjennom å bli godt kjent på sengeposten, har bidratt til å opprettholde kontakt med hver enkelt gjennom graviditet og etter fødsel. Men det har vært et annet grep, som ikke er unikt for Familieambulatoriet, som har vært minst like nyttig for forholdet til pasientene:

– Noe vi har erfart som sentralt er å ha samme team av behandlere som følger pasienten hele veien. Det sørger for en stabilitet og forutsigbarhet for pasienten, sier psykologspesialist Gry Kristin.

Et stabilt team er altså sentralt for alle som ønsker å lykkes med pakkeforløpet og Familieambulatoriet har høye forventninger til hva det nye pakkeforløpet kan bidra til.

– For oss tror vi at pakkeforløpet vil bidra til at vi samordner oss enda bedre og dermed sikrer et enda tettere samarbeid enn i dag. Jeg mener også at vi får en enda tydeligere og mer forutsigbar struktur for pasienten, noe som vil komme pasienten til gode, sier seksjonsleder Trude.

Samarbeid på tvers av tilbud og økt bruk av nettbaserte løsninger er sentralt for

De håper også på at økt bruk av nettbaserte løsninger kan føre til at flere som ellers kanskje ikke ville turt å ta kontakt oppsøker behandling, for eksempel gjennom anonymiserte kanaler. I tillegg kan slike løsninger utjevne geografiske ulikheter i tjenestetilbud. Dette er noe som spesialisthelsetjenesten jobber med, og som vil være et godt supplement til pasientmøtene, relasjonsbyggingen og samarbeidet som er helt sentralt i behandlingen.

Familieambulatoriet tror også at strukturen for samarbeidsmøter i pakkeforløpet vil kunne bidra til tettere samarbeid i tjenesten, til det beste for pasienten.

– Selv om forholdene er ulike i kommuner rundt om i landet, tenker og håper vi at dette pakkeforløpet vil hjelpe flere til å få øynene opp for viktigheten av den koordinerende rollen og samarbeidet mellom ulike tjenester. Det fokuset har hjulpet oss mye i møtet med pasientene våre, avslutter psykologspesialist Gry Kristin.

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.