Eldre mann og dame ved et kjøkkenbord
Å måle sitt eget blodtrykk ved kjøkkenbordet hjemme i leiligheten på Grünerløkka i Oslo har blitt en viktig del av hverdagen til Elling Nyrønning. Kona Vibeke Voss følger med. Foto: Eli Maria Helland / Helsedirektoratet.

Digitale løsninger skaper trygghet

Jeg synes det er betryggende å vite at noen følger med på helsen min, forteller Elling Nyrønning (80).

Helsedirektoratet
Published in
3 min readJul 5, 2022

--

Han deltar i programmet digital hjemmeoppfølging , som innebærer at hele eller deler av et behandlingstilbud foregår uten fysisk kontakt. Dialog og deling av data mellom han og helsepersonell skjer digitalt.

Akutte hjerteproblemer

I 2019 fikk Elling Nyrønning akutte hjerteproblemer i tillegg til at han har slitt med andre helseproblemer i mange år. På legevakten oppdaget de at foregikk en akutt blødning mellom hjertekamrene. Dette krevde en omfattende operasjon, og Elling ble lagt i kunstig i koma.

Etter noen uker våknet han opp og var ferdig hjerteoperert på Rikshospitalet, og et halvt år senere fikk han operert inn en pacemaker som skal hjelpe med å opprettholde normal hjerterytme.

Tiden etterpå har vært preget av komplikasjoner og en hverdag med strenge rutiner knyttet til målinger og tester, og behov for tett oppfølging av helsetjenesten og mange sykehusbesøk.

Etter hvert fikk han tilbud om digital hjemmeoppfølging og videre utprøving der lege og sykepleiere ved poliklinikk på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo får tilgang til hans måledata. Dette er et ledd i å forbedre samhandlingen og informasjonsdelingen mellom primær- og spesialisthelsetjenesten.

I denne filmen forteller Elling og kona Vibeke Voss om hvordan de har hatt stor hjelp og nytte av medisinsk digitalt utstyr. Video: Helsedirektoratet.

Oppdaget korona

Pensjonisten forteller at testene han tar hver dag har blitt en viktig del av hverdagen. Det føles trygt å gjøre det, fordi han vet at sykepleierne og legene følger nøye med på dataene han sender inn.

– Dette fikk jeg for eksempel oppleve da sykepleierne i Oslo kommune kunne se på de innsendte målingene at jeg hadde fått korona. Det ble heldigvis et mildt sykdomsforløp, og jeg kom meg raskt, sier han.

Trygt å vite at noen følger opp

Vibeke Voss er gift med Elling og dermed hans nærmeste pårørende. For henne er det beroligende at mannen blir fulgt opp jevnlig via digitale kanaler.

– Det er deilig å vite at noen følger med. Jeg tror nok programmet gjør at det er lettere for Elling å oppsøke helsehjelp når han trenger det, og det er fint å få en telefon fra kommunen når de ser noe uvanlig på testene som han sender inn, påpeker hun.

Måleapparat på finger og nettbrett
Elling får utdelt medisinsk utstyr slik at han kan ta egne tester. Slik som måling av oksygenmetning i blodet. Foto: Eli Maria Helland / Helsedirektoratet.

Hva er digital behandling?

Ved digital hjemmeoppfølging følges pasienten opp av helsetjenesten i sitt hjem. De gjør avtalte målinger og svarer på spørsmål om sin helsetilstand via et nettbrett eller lignende, i tråd med en individuell oppfølgingsplan. Pasientene kan selv følge med på egen resultater over tid. Helsepersonell tar kontakt med pasienten ved tegn til forverring eller dersom målingene er utenfor normalverdiene, og gir medisinskfaglig støtte og veiledning.

Hever kvaliteten på tjenestene

Digital hjemmeoppfølging ser ut til å kunne heve kvaliteten i helsetjenestene ved at brukerne får en tettere og mer helhetlig oppfølging. Evalueringer har vist at effektene er overveiende positive. Et av de tydeligste funnene er økt trygghet i hverdagen og at brukerne opplever mer kontroll over egen helsesituasjon.

Økt trygghet og bedre helse med digital hjemmeoppfølging -Helsedirektoratet

– Det å føle trygghet og mestring av egen sykdom gir bedre livskvalitet for personer med kronisk sykdom. Tjenesten gir pasientene både kunnskap om egen helse og støtte til å ta mer ansvar for egen helse, sier Siw Helene Myhrer, prosjektleder i Helsedirektoratet.

- Vi må ta i bruk teknologiske verktøy og endre måten vi jobber på fremover. Digital hjemmeoppfølging kan også i stor grad bidra til færre akutte sykehusinnleggelser og bedre samhandling mellom tjenestenivåene, forteller Siw Helene Myhrer. Foto: Eli Maria Helland / Helsedirektoratet.

Tilskudd til velferdsteknologi i mange kommuner

Tidligere i år lanserte Helsedirektoratet en ny tilskuddsordning på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Tilskuddsordningen skal bidra til at kommuner, i samarbeid med fastleger og helseforetak, tar i bruk digital hjemmeoppfølging.

– Målet er at det skal tas i bruk i alle helsefellesskap i landet, og 15 samarbeidsprosjekter fra i alt 17 helsefellesskap har nå fått støtte. Nå blir det spennende å se hvordan de helt konkret vil jobbe med dette videre, avslutter Siw Helene Myhrer.

Mer informasjon

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.