Disse helsenyhetene bør du få med deg – uke 26

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
10 min readJun 25, 2020

Denne nyhetsoversikten er på ca 2 100 ord og tar omtrent 9 minutter å lese

Koronaråd står fast gjennom sommeren

Rådene som skal hindre at smitten sprer seg kommer til å stå fast gjennom sommeren, opplyser helseminister Bent Høie.

Det innebærer én meters avstand, vaske hender, holde seg hjemme ved sykdom og at man ikke skal være mer enn 20 personer samlet privat og 200 på arrangementer. Det opplyste Bent Høie under regjeringens pressekonferanse om koronapandemien onsdag, melder VG.

Ny studie: Smittevern på sykehjem bedre enn antatt

Mye er bra når det gjelder smittevern på norske sykehjem, men det er rom for forbedringer, viser ny forskning.

(Foto: Alex Boyd/Unsplash)

Forskere fra Sykehuset i Vestfold og Sykehuset Innlandet har undersøkt hvordan avdelingsledere ved 82 sykehjem i alle landets fylker har opplevd koronakrisen. De ville vite hvordan det sto til med smittevernutstyr, opplæring, kompetanse og bemanning på norske sykehjem under krisen.

Svarene de fikk overrasket:

– Avdelingslederne rapporterte i liten grad om mangel på smittevernutstyr, opplæring eller kompetanse hos de ansatte, sier Øyvind Kirkevold, assisterende forskningssjef og professor ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse til Sykepleien.

Her er konklusjonene fra undersøkelsen:

  • Tilgangen på smittevernutstyr, bruken av utstyr og opplæringen er bedre enn inntrykket fra mediene.
  • Flere avdelinger har utfordringer når det gjelder muligheten til å overholde smittevernreglene, som avstand, punktdesinfeksjon og personale som jobber på flere steder.
  • Opplæring av personalet på viktige fagområder som smittevern bør gjøres obligatorisk og ikke overlates til den enkelte ansatte.
  • Det er fremdeles utfordringer med mangel på sykepleiere og små stillinger. Det medfører at mange pleiere arbeider flere steder, noe som kan medføre økt smitterisiko under den nåværende epidemien og ved fremtidige.

Smittevern på sykehjem under covid-19- pandemien

Kinesisk studie sår tvil om immunitet etter covid-19

Nivået av visse typer antistoffer synker etter noen måneder for pasienter som har hatt covid-19, ifølge kinesiske forskere.

(Foto: freestocks / Unsplash)

De har undersøkt coronasmittede personer både med og uten symptomer. Studien er publisert i tidsskriftet Nature Medicine og omtales av nyhetsbyrået Reuters.

Resultatene viser at nivåene av to typer antistoffer falt markant et par måneder etter at pasientene var friske igjen.

Det kan være en indikasjon på at immuniteten mot viruset ikke varer så lenge.

Spørsmålet er imidlertid ikke avklart. Medisinprofessor og virolog Jin Dong-Yan sier til Reuters at antall pasienter i den kinesiske studien var forholdsvis lite. Og det kan hende at andre deler av kroppens immunforsvar gir mer langvarig beskyttelse mot viruset, melder NTB.

Annenhver nordmann savner kontakt i koronatiden

50 prosent av nordmenn savner kontakt med andre mennesker i koronatiden, viser en undersøkelse fra Norsk Koronamonitor.

(Foto: Kelly Sikkema, Unsplash)

Det er de under 30 år som i størst grad savner menneskelig kontakt, 62 prosent. Savnet er høyest på Vestlandet, Østland og i Oslo, der over halvparten svarer ja.

43 prosent svarer at de ikke savner mer kontakt med andre, og 7 prosent svarer vet ikke/relevant, melder VG.

– Om vi er kvinne eller mann, om vi bor alene eller sammen med flere, så er savnet av menneskelig kontakt omtrent det samme. Det er høyst normalt å savne medmennesker for tiden, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Jordmorforbundet frykter konsekvensene av sommerstenging: – Fødetilbudet er ekstra sårbart i år

– Vi blir satt i en veldig uheldig situasjon hvis store avdelinger må stenge i sommer på grunn av smitte, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup.

(Foto: Ignacio Campo, Unsplash)

I år stenges fødeavdelinger i Narvik, Harstad, Brønnøysund, Molde, Kristiansund og Gjøvik, melder NTB.

At 40 av 46 fødetilbud i landet holder åpent hele sommeren er ikke godt nok, mener leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup.

I starten av april advarte et samlet fagmiljø helsemyndighetene om stenging av fødetilbud i sommer:

– Vi var tidlig ute for å få en vurdering av situasjonen, som er svært spesiell under en pandemi. Spesielt fordi jordmødre ikke kan erstattes av annet personell og jordmormangelen er stor, sier Schjelderup i Jordmorforbundet til NRK.

WHO: Rekordmange nye smittetilfeller

Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte søndag om 183.020 nye smittetilfeller av koronaviruset verden rundt. Det er det høyeste daglige smittetallet organisasjonen har meldt siden korona-utbruddet startet.

Det melder nyhetsbyrået AP.

Koronapandemien vokser stadig i omfang, og følgene vil merkes i flere tiår, advarer WHO.

Studie: Økt risiko for aldersrelaterte sykdommer etter koronasykdom

Nye undersøkelser viser at alvorlige nevrologiske sykdommer er en følgeskade som kan oppstå hos en stor andel av pasienter som har hatt covid-19.

(Foto: Robina Weermeijer/Unsplash)

Det er en forskningsartikkel fra Journal of Alzheimer Disease som viser at covid-19 kan gi senskader med økt risiko for nevrologiske sykdommer som alzheimer og parkinson, melder VG.

Overlege Anne Hege Aamodt ved Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus bekrefter at dette er noe norske nevrologer er årvåkne for, og at det forskes på både i Norge og utlandet.

En av tre får nevrologiske symptomer i akuttfasen – og noen ser ut til å være utsatte for lengre varende plager, opplyser Aamodt til avisen.

Hun forklarer at viruset kan virke på hjernen på ulike måter, blant annet kan det komme inn i hjernecellene og påvirke aldringsprosesser i hjernen. Hun understreker at de fleste får helt forbigående symptomer, og at det derfor ikke er stor grunn til bekymring.

Bedre rehabiliteringstilbud til covid-19 pasienter

En ny rapport beskriver et pasientforløp for rehabilitering av covid-19-pasienter. Rapporten skal bidra til et bedre og mer systematisk rehabiliteringstilbud for disse pasientene.

(Illustrasjonsfoto: Ekta Agarwal/Unsplash)

Sykehuspasienter med alvorlig covid-19-sykdom har som regel behov for spesialisert rehabilitering og oppfølging.

Covid-19 kan gi lungekomplikasjoner, kognitive utfordringer, redusert fysisk yteevne, nevrologiske symptomer og psykiske plager som angst og depresjon.

En ny rapport fra fagråd for rehabilitering i Helse Sør-Øst inneholder en sjekkliste og funksjonsmål for alle faser av sykdomsforløpet for pasienter som har vært innlagt på sykehus med covid-19.

Rapporten er laget på oppdrag fra Helse Sør-Øst RHF. Håpet er at den kan komme pasienter i alle helseregionene til gode.

– Rapporten vil bidra til et bedre og mer systematisk rehabiliteringstilbud til de som rammes av covid-19, sier viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst RHF.

Stor nedgang i smittsomme sykdommer

Første halvdel av juni er det meldt om 385 tilfeller av smittsomme sykdommer, utenom covid-19. Det er drøyt 60 prosent færre enn samme periode i fjor, viser ferske FHI-tall.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet bekrefter tidligere tall denne våren: Det er en nedgang i antall smittsomme sykdommer andre enn covid-19 her i landet.

– En del av nedgangen skyldes trolig at vi på grunn av covid-19-tiltakene i større grad holder oss hjemme når vi er syke, har vært flinke med god håndhygiene, holder avstand til andre mennesker og ikke tar med oss sykdommer fra utenlandsreiser, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Seks av ti fornøyde med kommunale rustjenester

Brukerne av rustjenestene i kommunene gir positive vurderinger av de ansatte, viser en ny kartlegging. Relasjonene er preget av tillit, forståelse og respekt, men det etterlyses mer involvering av og støtte til pårørende.

(Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash)

Brukerne var mer fornøyde med de kommunale rustjenestene i 2019 enn i 2017, viser en kartlegging blant 1.336 brukere i 45 kommuner høsten 2019.

Brukere rapporterer at de har mer innflytelse på tjenestene de mottar, at de i større grad får hjelp i samsvar med behovene de har, hjelp til å mestre boforhold og økonomi og til å komme i gang med meningsfulle fritidsaktiviteter. De gir også bedre vurderinger av oppfølgingen fra kommunen etter døgnopphold og rusbehandling.

– Dette er oppmuntrende funn. De kommunale tjenestene har klart å bli bedre på prioriterte områder som brukermedvirkning og hjelp til livsmestring. Det har stor verdi for brukerne, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet.

Deltakerne i undersøkelsen etterlyser imidlertid mer involvering av og støtte til pårørende. Videre er jobb og utdanning, samt fysisk trening og ernæring/kosthold områder hvor mange brukere har fått for lite hjelp. Det samme gjelder hjelp til å etablere sosialt nettverk.

– Disse svarene er nyttige fordi de forteller oss hvilke områder som kan forbedres, sier Granlund.

Kartleggingen er gjort av KORUS Midt på oppdrag for Helsedirektoratet.

👉 Les hele rapporten Brukertilfredshetssevaluering 2020 — kommunale tjenester rus — delrapport 1

Nakstad bekymret for Syden-utfart: — Folk bør tenke seg om

SAS og Norwegian setter opp flere utenlandsruter fra neste uke. Assisterende helsedireltør, Espen Rostrup Nakstad, ber folk bruke sunn fornuft før de bestiller sydenturen.

(Foto: La So/Unsplash)

Spania har åpnet grensene for nordmenn og Italia åpnet landet for besøkende fra EU og Schengen allerede 3. juni, mens Frankrike gjorde det samme 15. juni.

Disse landene ligger på topp seks-listen over de landene som er hardest rammet av koronapandemien, selv om de nå har fått smittetallene under kontroll.

Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise dit, melder VG.

– Folk bør tenke seg om før de planlegger sydenturer, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en e-post til avisen.

– Det er viktig å være klar over at sykehusene i mange land fortsatt er sterkt preget av koronapandemien. Det kan påvirke den behandlingen man tilbys dersom man blir syk i utlandet, sier Nakstad.

Korona gir forsinket mammografi – 300 krefttilfeller kan ha blitt oppdaget senere enn vanlig

Mellom 250 og 300 brystkrefttilfeller kan ha blitt oppdaget senere enn vanlig, ifølge Kreftregisteret. På grunn av koronapandemien har om lag 50.000 kvinner fått forsinket mammografiundersøkelse.

Screeningundersøkelsene i mammografiprogrammet har startet opp igjen etter å ha ligget nede i cirka to måneder på grunn av koronapandemien.

Jeg håper ikke dette betyr at vi får en økning i antallet som får brystkreft etter dette, sier leder for mammografiprogrammet hos Kreftregisteret, Solveig Hofvind, til NRK.

Hun tror det vil ta et halvt års tid før de får vite om det er flere krefttilfeller enn vanlig som følge av utsatte undersøkelser.

Målet med mammografiprogrammet er å redusere dødeligheten av brystkreft blant kvinnene som inviteres.

Koronaviruset: Lovende resultater i svensk blodplasmastudie

Pasienter med covid-19 i blodet kan bli kvitt viruset ved å få blodplasma fra personer som er blitt friske, viser tidlige resultater fra en svensk studie ved Karolinska Institutet.

(Foto: Paweł Czerwiński/Unsplash)

Det første funnet vi ser er at om man har virus i blodet, så kan man bli kvitt det om man gir blodplasma med nøytraliserende antistoffer, sier Joakim Dillner, professor i infeksjonsepidemiologi, til Ekot.

Det lovende funnet gjør at forskere nå går videre med neste steg, der flere pasienter skal få behandlingen. Minst hundre personer skal delta i den kommende fasen. Halvparten skal få blodplasma.

Metoden anvendes allerede i behandling av andre infeksjonssykdommer, melder NTB.

Barneombudet er bekymret for barna i sommerferien

Stengte aktivitetstilbud i sommer gjør Barneombudet bekymret for de sårbare barna.

(Foto: Annie Spratt/Unsplash)

– Vi er bekymret for at det blir færre tilbud til barn og unge i sommer. Vi er særlig redde for de barna som lever i vanskelige forhold hjemme, sier seniorrådgiver i Barneombudet Elin Saga Kjørholt til NRK.

Barn og unge som regnes som sårbare kan eksempelvis ha ulike fysiske og psykiske funksjonsnedsettelser eller komme fra en sårbar familiesituasjon.

En kartlegging fra Bufdir viser at 19 prosent av arrangører har lagt ned årets sommertilbud, mens nesten halvparten har redusert aktivitetstilbudene.

Det inkluderer blant annet sommerleiren til Diabetesforbundet, Norsk forbund for utviklingshemmede, og Camp Hudøy, som alle er avlyst.

Dessuten er Sommerskolens tilbud redusert. Der samles rundt 20.000 elever i Oslo hver sommer.

Astrup: Sikker på økt bruk av statlig hjemmekontor

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) er sikker på at statlige ansatte vil tilbringe mer tid på hjemmekontor også etter koronaen. Han leter etter balansen mellom bruk av hjemmekontor og arbeid.

(Foto: Goran Ivos/Unsplash)

Statsråden er opptatt av at de som hadde positive erfaringer med hjemmekontor kan få videreføre dette i kombinasjon med jobbing på arbeidsplassen.

– Jeg er sikker på at vi vil se økt bruk av hjemmekontor i årene som kommer. Erfaringene fra de siste månedene er at hjemmekontor fungerer godt for veldig mange, skriver Nikolai Astrup i en e-post til VG.

– For enkelte kan det likevel være uheldig å ikke treffe kolleger og være en del av det fysiske arbeidsmiljøet. Derfor er det viktig å finne en god balanse mellom hjemmekontor og oppmøte på arbeidsplassen, legger han til.

Britiske eksperter: Reell risiko for ny smittebølge

Det er reell risiko for en ny bølge av koronasmitte i Storbritannia, advarer en gruppe medisinske eksperter.

(Foto: Martin Sanchez / Unsplash)

– Det vi har av tilgjengelig informasjon, tyder på at lokale smitteutbrudd er stadig mer sannsynlig og at en andre smittebølge er en reell risiko, heter det i et brev som er publisert i British Medical Journal.

Brevet er undertegnet av lederne for Royal College of Surgeons og Faculty of Public Health samt 14 andre medisinske eksperter, melder NTB.

I likhet med mange andre land er Storbritannia i ferd med å trappe ned tiltakene mot koronaviruset. Mange restriksjoner skal oppheves etter 4. juli.

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.