En million “apper” seg friskere

Folk er gira på app. Under pandemien har Helsedirektoratets apper for å endre livsstil blitt lastet ned som aldri før.

Jofrid Egeland
Helseaktuelt
4 min readJun 16, 2021

--

UT PÅ TUR: Folk har brukt motivasjonsapper som aldri før under pandemien. (Foto: Helsedirektoratet)

En digital støttespiller i lomma for å endre livsstil blir stadig mer aktuelt for folk. Helsedirektoratets Røykeslutt-app Slutta og motivasjonsappene Heia meg og Gå10 har nå til sammen over 1 million nedlastinger.

– Brukerne av appene er gjennomgående fornøyde og oppgir at digital hjelp gjør jobben lettere, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Det kommer stadig mer forskning som viser at denne typen hjelp kan bety mye, og er både effektiv og brukervennlig, opplyser han.

Vanskelig å snakke om levevaner

-Både fastleger og annet helsepersonell rapporterer at det kan være utfordrende å snakke med pasientene om levevaner. Helse-appene vi har utviklet kan fungere som en døråpner for slike samtaler, sier Linhave.

Det er også tidkrevende å gi pasientene god oppfølging — her kan appene være til god hjelp: De er åpne 24/7.

-Vi ser at apper og digitale løsninger har et stort potensial i hele spekteret av helsetjenester, fra forebygging til samhandling, rehabilitering og mestring av kronisk sykdom.

Linhave peker på at pandemien har ekspressdigitalisert fastlegekontorene og folk flest. I tillegg har i snitt 91 prosent av befolkningen nå tilgang til smarttelefon.

(Foto: Saulo Mohana/Unsplash)

App på resept?

På sikt kan bli aktuelt å gi folk en app “på resept” — og dette kan bli en naturlig del av helsetjenesten, opplyser Linhave. Og brukerne kan være trygge på at alle forholdsregler er tatt når det gjelder datasikkerhet og personvern.

Allerede nå kan helsepersonell, forbruker og pasient klikke seg inn på Helsenorges Verktøykatalog og få en smakebit av fremtiden. Verktøyet kan være et nettkurs, app eller video som hjelper deg å mestre din helse- og livssituasjon.

Katalogen skal bygges ut til et mer rikholdig bibliotek og snart vil fastlegene og annet helsepersonell trolig kunne skrive ut apper og verktøy på digital resept — noe som allerede gjøres i Tyskland og Storbritannia.

Appene skal bli bedre

Til høsten skal Helsedirektoratet i samarbeid med direktoratet for eHelse og Norsk helsenett prøve ut et godkjenningssystem som gir app-brukerne bedre navigasjonshjelp enn i dag.

Av de drøyt 400.000 helseappene som er tilgjengelige i dag, er det kun en drøy fjerdedel som tilfredsstiller de mest grunnleggende kravene til sikkerhet og personvern, viser en gjennomgang fra 2020.

I arbeidet med å prøve ut et nytt godkjenningssystem vil det være definerte minimumskrav til datasikkerhet, personvern, brukervennlighet og effekt/faglighet. Parallelt med dette arbeidet pågår det et EU-arbeid for standardisering og et nordisk initiativ for felles nordiske løsninger.

Helsevarsel på mobilen

I dag kan leger sende pasientene informasjon og helseverktøy gjennom Helsedirektoratets Verktøyformidler (https://portal.helsedirektoratet.no.) Pasienten får da varsel på mobil og epost og logger seg inn på Helsenorge for å ta i bruk hjelpen legen har sendt. Alle leger som er på Helsenett og har HPR-nummer kan bruke Verktøyformidleren.

Her er de populære appene:

Slutta-appen gir hjelp til å slutte med røyk og snus. Dette er en av Norges alle mest populære helse-apper med over 900 000 nedlastinger. Et stort flertall av brukerne oppgir at appen har bidratt til at de lyktes med å stumpe røyken.

Gå10-appen registrerer minuttene du går og gir deg ekstrapoeng når du går i friskt tempo. Er du lite aktiv, vil 10 daglige gå-minutter i seg selv gi helsegevinst. Når du stabiliserer deg på 10 minutter daglig, lirker app’en deg videre til 2x10 minutter, og så til 3x10 minutter. Appen er testet på et stort antall brukere og justert slik at flest mulig skal oppleve mestring og lykkes med å gå noen minutter daglig.

Hadde nærmere 50.000 nedlastninger i fjor. Sjekk appen her

I Heia meg-appen velger du om du vil ha hjelp til mer fysisk aktivitet, bedre kosthold, bli mer bevisst ditt alkoholforbruk, sove bedre eller få mer hverdagsglede. Appen hadde drøyt 50.000 nedlastninger i fjor.

Sjekk appen her

Kroppens alder er en test som gir deg svar på om din kropp biologisk sett er «eldre» eller «yngre» enn det som står på fødselsattesten din. Testen er basert på forskning fra NTNU. Den er testet mot mer avanserte målemetoder og gir et overraskende presist mål på din fysiske form.

Sjekk appen her

--

--