Janssen-vaksinen: Dette skal legen vurdere

Legen skal vurdere fordelene av å få Janssen-vaksinen opp mot risikoen for alvorlige bivirkninger.

Jofrid Egeland
Helseaktuelt
2 min readJun 16, 2021

--

ANBEFALES IKKE: Helsedirektoratet anbefaler ikke Janssen-vaksinen, men at man følger det vanlige koronavaksinasjonsprogrammet. (Foto: Mika Baumeister/Unsplash)

Det betyr at legen kan si nei til å gi vaksinen, hvis risikoen for alvorlige bivirkninger vurderes som større enn fordelene for den enkelte. Dette vil gjelde for de fleste, også de som skal på reise.

Janssen-vaksinen er ikke en del av koronavaksinasjonsprogrammet, men personer som ønsker det, kan få en lege til å vurdere om de kan få den.

Helsedirektoratet anbefaler ikke Janssen-vaksinen, men at man følger det vanlige koronavaksinasjonsprogrammet med vaksiner fra BioNTech/Pfizer og Moderna.

Janssen-vaksinen er gratis og tilbys av en del fastleger og privatpraktiserende leger.

Disse momentene skal legen gjøre en helhetlig vurdering av:

• Risikoen for at pasienten blir smittet med koronaviruset, og spesielt risikoen for å bli alvorlig syk eller dø av covid-19. Ellers frisk unge mennesker har svært liten risiko for alvorlig forløp.

• Tilgang på behandling for covid-19.

• Om pasienten har et særlig behov for tidlig vaksinasjon vurdert ut fra risiko for helseskade/død ved å være uvaksinert.

• Antatt ventetid før pasienten får tilbud om vaksinasjon i vaksinasjonsprogrammet.

Legen vurderer disse momentene opp mot risikoen for å kunne få den alvorlige bivirkningen trombose med trombocytopeni-syndrom (TTS). Der finnes ikke nok kunnskap til å gjøre en individuell risikovurdering av dette.

Janssen-vaksinen vil være aktuell i situasjoner der risiko for alvorlig forløp eller død av covid-19 antas å være større enn alvorlig forløp og død av vaksinebivirkninger.

Her er veiledning om Janssen-vaksinen til helsepersonell

Her er veiledning til befolkningen om Janssen-vaksinen

--

--