Helsepraten:

Jobber digitalt for å få ned korona-smitten

Flere dager før Norge stengte ned laget lege Ayan Bashir Sheikh-Mohamed fra Somalia en video for å advare norsksomaliere mot korona-smitten.

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

--

Navn: Ayan Bashir Sheikh-Mohamed
Stilling: Turnuslege i Lillestrøm kommune
Alder: 34
Sivil status: Gift, tre barn
Aktuell: Deltatt i spørretime for somaliere om korona

Den 34 år gamle somaliske legen Ayan Bashir Sheikh-Mohamed er over middels interessert i helseformidling. Nylig satte hun av lørdagskvelden for å svare på koronaspørsmål fra somaliere sammen med assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Helsedirektoratets spørretime ble live-streamet av somaliske NorSom news og Maqal Radio og delt i ulike somaliske facebookgrupper landet rundt.

– Det gikk kjempebra. Sist jeg sjekket hadde spørretimen blitt sett av over 23.000 på Facebook og delt 50 ganger, sier Ayan med stor entusiasme.

Hun kom til Norge fra Somalia som 6-åring og kjenner somalisk språk og kultur godt.

Varslet myndighetene

Smitten blant norsksomaliere var svært høy i månedsskiftet mars/april i vår, men falt kraftig utover våren. Så gikk den litt opp, men nå i høst har den stabilisert seg og ligger omtrent på landsgjennomsnittet, opplyser avdelingsdirektør Thor Indseth i FHI til Helseaktuelt.

Her er Ayan (t.v.) under Spørretime for somaliere om korona. Spørretimen ble ledet av Said Mahamud Ali fra NorSom News (midten). Til høyre er assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. (Foto: Jeanett Søly/Helsedirektoratet)

– Norsksomaliere skiller seg på ingen måte ut når det gjelder smitte nå, sier Indseth.

Så, hva skjedde?

– Både jeg og andre i det norsksomaliske miljøet var bekymret da pandemien kom. Vi tok kontakt med helsemyndighetene fordi vi så at smitten i det norsksomaliske miljøet økte og at viktig korona-informasjon ikke nådde fram, sier Ayan.

Det somaliske miljøet mobiliserte kraftig og spredde informasjon raskt. Etter hvert ble det også satt i gang et samarbeid med Helsedirektoratet og Oslo kommune. Og somaliske NorSom news fikk ut viktig informasjon fra helsemyndighetene om smittevern.

– Mange norsksomaliere var ikke kildekritiske nok i starten og lyttet til helseråd som ikke kom fra myndighetene. Dette endret seg heldigvis raskt, sier Ayan.

– Somaliere er digitale

Allerede 8. mars i år, like før Norge stengte ned, publiserte Ayan en somalisk video på YouTube hvor hun fortalte om koronaviruset:

– Somali er et talespråk, ikke et lesespråk, derfor funker det så bra å lage video, sier legen.

Senere laget hun en håndvaskvideo på somali sammen med Akershus universitetssykehus (Ahus). Den ble sett av nesten 70. 000 på Facebook og gikk viralt på WhatsApp. Hun laget også en video om å holde avstand sammen med sykehuset.

Håndvaskvideoen Ayan laget på somali sammen med Ahus ble sett av nærmere 70.000 på Facebook. (Foto: Ahus)

– Man når veldig mange på Facebook og Whatsapp. Rekorden er en animasjonsvideo vi laget om HIV/AIDS som nådde 130.000 på Facebook. Somaliere er digitale, understreker hun.

Tok ansvar

Ayan tror nedgangen i koronasmitten blant norsk-somaliere ikke minst handler om at somalierne selv tok ansvar:

– De ønsket som alle andre å få ned smittespredningen og tok tak og delte viktig informasjon med hverandre.

– Mange var nok også redde for å bli stigmatisert og gjorde en ekstra innsats for å få ned smitten.

Her er Ayan (t.v.) i en video om å holde avstand for å hindre smittespredning. (Foto: Akershus universitetssykehus)

Hun tror det er viktig å se helheten i situasjonen som var i starten av koronapandemien. Kulturelle årsaker spilte også en rolle for smittesituasjonen som var, tror hun, sammen med språklige barrierer og kanskje også tillit:

– Jeg tror informasjonen når lettere gjennom hvis den er kultur- og språktilpasset – og i tillegg kommer fra noen med samme bakgrunn, sier Ayan til Helseaktuelt.

Opplegget med tilpasset spørretime på somali er den første i en rekke på flere live-sendinger som Helsedirektoratet gjennomfører. Målet er å nå ut til ulike språklige minoritetsgrupper med viktig informasjon om koronapandemien.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nå kan du få siste utgave av Helseaktuelt rett i innboksen

👇

Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.