Mann med armene i kors
Lars-Kristian Moberget er stolt over og glad for at han nå har et liv uten tobakk. Foto: Privat.

Kunsten å bli røykfri

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

--

Hvordan slutte å røyke? Og forbli røykfri? Lars-Kristian Moberget fant inspirasjon og hjelp på frisklivssentralen i Modum.

Moberget startet å røyke i 16-årsalderen. 30 år senere var det på tide å stumpe røyken for godt.

Røyking angår flere

- Barna mine var den største motivasjonsfaktoren til at jeg virkelig ville slutte å røyke. De fikk meg til å innse at røykingen angikk flere enn meg selv. Jeg hadde prøvd å slutte tidligere, uten hell. Nå måtte jeg ta grep, sier han.

46-åringen fra Åmot i Modum kommune snappet opp frisklivssentralens tilbud om gratis veiledning, kurs og medisiner til røykeslutt høsten 2020, og var ikke sen med å melde seg på.

Sluttet på konas 40-årsdag

Sammen med andre deltakere fulgte han et eget opplegg med seks kursdager og medikamentell oppfølging i 12 uker. Han satte en sluttdato for røykestoppen. Og det var ikke hvilken som helst dato. Det var nemlig konas 40 årsdag!

- Røykeslutten min ble en tilleggs-bursdagsgave til kona mi, som både hun, barna mine og jeg var veldig fornøyde med, humrer han.

En eksplosjon av smak

Nå har han vært helt røykfri i 1.5 år.

Lars-Kristian forteller at noe av det beste med å være uavhengig av røyk er det å oppdage lukt- og smakssansene på nytt. Han husker at det var nærmest en smakseksplosjon i munnen da han spiste sterkt krydret enchiladas, bare et par uker etter røykeslutt.

– Jeg trodde jeg visste hvordan smaken var, men dette var noe helt, helt annet! For meg var det virkelig en a-ha-opplevelse.

Se hva som skjer i kroppen når du slutter å røyke

Overraskende lett å slutte

Moberget forteller også at det var overraskende lett å droppe røyken.

- Jeg hadde hele tida trua på at det skulle gå bra å slutte. Helt og fullt. Sett i ettertid, var det faktisk overraskende lett for meg. Dessuten har jeg ikke følt noe røykesug i etterkant og heller ikke hatt noen spesielle bivirkninger. Det er selvsagt en fordel.

Må endre vaner

Slik er det ikke for alle.

Det forteller Anne-Line Tverlid som jobber ved frisklivssentralen i Modum. Hun er fysioterapeut og en av dem som har hatt det faglige ansvaret for å arrangere kursene.

Noen opplever nærmest en sorgprosess når de slutter å røyke, fordi røyk er koblet til hverdagsrutiner og gjerne også sosiale begivenheter for mange.

- Vi hjelper kursdeltakerne til å legge en strategi slik at de kan være forberedt når de for eksempel kommer i sosiale settinger der det tidligere har vært naturlig for dem å røyke. Slik som nå når sommeren står for døra, -og med den grillsesongen og avslappende ferietid, forteller hun.

De fleste må legge om vanene sine. Det kan være krevende og noen trenger mer oppfølging enn andre.

Anne-Line Tverlid og Lars-Kristian Moberget kan se tilbake på et vellykket røykeslutt-prosjekt. Foto: Helsedirektoratet.

Gratis legemidler — et effektiv hjelpemiddel

Forskning viser at den mest effektive metoden å slutte å røyke på, er veiledning kombinert med reseptbelagt legemiddel eller nikotinlegemidler.

I snart to år har frisklivssentralen i Modum tilbudt oppfølging og gratis legemidler til dem som ønsker å bli røykfrie. Siden oppstarten har 250 personer deltatt på kursene. Tall fra Modum viser at 65 prosent av de som har fått oppfølging er røykfrie ved kursslutt.

Det å kunne tilby gratis legemidler og oppfølging gjør at flere ønsker å slutte, og at flere får det til!

- Jeg er helt sikker på at suksessfaktoren ligger i at tilbudet er gratis og at det er flere som deltar sammen. Vi tilbyr en hjelpende hånd, rådgivning og motivasjon, i tillegg til legemidler.
Men selve jobben må hver enkel gjøre selv. Da er det godt at det er flere “i samme båt” som støtter og forstår hverandre, understreker Tverlid.

Nå håper hun og de andre ansatte på frisklivssentralen tilbudet rulles ut i hele landet. De fleste som fortsatt røyker, ønsker å slutte.

Viktig folkehelsearbeid

Røyketallene er nedadgående og historisk lave. Samtidig er det fortsatt 360.000 nordmenn som røyker.

- Å hjelpe dem som røyker med å slutte er en viktig del av folkehelsearbeidet. Røyking er fortsatt den livsstilsfaktoren som bidrar mest til tapte leveår i befolkningen, sier prosjektleder Anna Naume Solem i Helsedirektoratet.

- Frisklivssentralene har gjort en imponerende innsats med å gjennomføre og tilpasse tilbudet de to siste årene.

Legemidler til røykeslutt har ikke vært dekket av det offentlige tidligere.

Hun sier at de for første gang får mulighet til å teste ut om flere benytter seg av anbefalt metode for røykeslutt når pris ikke er en barriere, og om det kan bidra til at flere klarer å slutte.

1600 personer sluttet å røyke

Høsten 2020 startet Helsedirektoratet et treårig prøveprosjekt i Vestre Viken helseforetak med tilbud om gratis legemidler i kombinasjon med veiledning og kurs i røykeslutt ved kommunenes frisklivssentraler.

Fra pilotprosjektet startet opp og frem til desember 2021, har de utvalgte frisklivssentralene hjulpet over 1600 personer med å slutte å røyke. Til sammenligning fikk drøye 800 personer oppfølging i snus- eller røykeslutt i hele Norge i 2019.

Kvinnehånd som holdet i en knekt sigarett
Gratis veiledning + legemidler = røykeslutt. Illustrasjonsbilde: Mostphotos.

Evaluering i 2022

Pilotprosjektet er inspirert fra et liknende prosjekt i Danmark.

Folkehelseinstituttet evaluerer nå det norske pilotprosjektet. Evalueringen publiseres i løpet av 2022. Basert på resultatene vil myndighetene vurdere om tilbudet om gratis legemidler og oppfølging skal utvides til å bli nasjonalt.

Mer informasjon

· Hjelpemidler for snus- og røykeslutt finner du på nettsidene til Helsedirektoratet.

· Råd til deg som vil slutte med røyk eller snus på Helsenorge.no

· Røykeslutt — din røykeslutt. Helsedirektoratet er ansvarlig for denne Facebook-siden.

· Mer informasjon om frisklivssentraler i Norge og deres tilbud

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.