Møte for norsk intensivpersonell om covid-19
Helsedirektoratet ber helseforetakene om å forberede seg på en situasjon der antallet pasienter kan øke betydelig. Helseforetakene må også være forberedt på å kunne håndtere mange pasienter som har behov for intensivbehandling.
Helsedirektoratet arrangerte 9.mars webinar for å gjennomgå det pågående utbruddet av covid-19 med vekt på konsekvenser for intensivavdelingene.
Experiences from covid-19 patients in Italy
Professor Giacomo Grasselli, who is coordinating the network of intensive care units in Lombardy, shares his experiences from the covid-19 outbreak in Italy. He provides recommendations for how to handle the situation.
Foredragsholder: Professor Giacomo Grasselli from Milan in conversation with professor Kjetil Sunde from Oslo.
Retningslinjer for behandling av akutt lungesviktsyndrom — ARDS
Ved massetilstrømning av COVID-19 pasienter vil noen pasienter utvikle organsvikt i form av ARDS. Da er det viktig at klinikere ved intensivenheter behandler pasientene etter gjeldende internasjonale retningslinjer. Her presenteres hovedtrekkene i 3 sett av retningslinjer for behandling av ARDS. I tillegg er det viktig at man følger ordinære sepsisretningslinjer. Her er det viktig å være oppmerksom på at ARDS-pasienter ikke profiterer på væskeresuscitering, og at væskerestriksjon er å foretrekke.
Foredragsholder: Jon Henrik Laake, Overlege, Anestesiavdelingen, Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet
Planscenario covid-19-epidemien: Belastning på sykehus og intensiv
Preben Aavitsland fra Folkehelseinstituttet redegjorde for arbeidet med mulige scenarier for smittespredningen og belastninger på norske sykehus generelt og intensivavdelinger spesielt. Han understreket at forutsetningene for slike scenarier er veldig usikre.
Foredragsholder: Preben Aavitsland, Overlege, Folkehelseinstituttet
Beredskap på sykehus: Tilgjengelig lokaler, utstyr og personell
Innlegget gjennomgår hvordan hvert sykehus bør planlegge for tilstrekkelig kapasitet i forhold til lokaler, utstyr og personell. Det oppsummerer også hovedtrekkene i smitteutbredelsen rundt i verden så langt. Innlegget inneholder også oppdatert informasjon om hva som karakteriserer pasienter med covid 19
Foredragsholder: Espen Rostrup Nakstad, Senterleder, Nasjonalt
CBRNe-senter
Smitteverntiltak: Mistenkt og bekreftet covid-19 i sykehus
Intensivavdelinger ivaretar det sykeste pasientene, men de fleste intensivavdelinger er ikke tilrettelagt for et stort antall smitteførende pasienter. Det vil sette store krav til personalet i hvordan de skal beskytte seg selv og pasientene. Organisering og tydelige ansvarslinjer lokalt blir et sentralt tiltak.
Foredragsholder: Nina Kristine Sorknes, Seniorrådgiver, Folkehelseinstituttet
Epidemiplanlegging: Praktisk eksempel fra et stort sykehus
Presentasjonen viser planlegging på et stort sykehus med 900 senger, for såvel intensiv som generell kapasitet. Fokus er på hvordan vi skal få til en 4 dobling av intensivkapasiteten uten å spre den i alle retninger men holde oss på samme sted.
Foredragsholder: Hans Flaatten, Overlege og professor, Haukeland Universitetssykehus
Epidemiplanlegging: Praktisk eksempel fra et lite sykehus
De minste sykehusene har spesielle utfordringer. I dette foredraget gjennomgås noen av disse utfordringene. Det er også fokus på hvor viktig det er med god kommunikasjon mellom intensivavdelingene på de ulike sykehusene.
Foredragsholder: Svein Arne Monsen, Overlege, Anestesiavdelingen Helgelandssykehuset, Sandnessjøen
Tilgjengelighet av legemidler: Oppdatert status for sykehus
Legemiddelmangel kan oppstå på grunn av Covid-19-utbruddet. Hva kan vi gjøre for å motvirke mangel?
Foredragsholder: Steinar Madsen, Medisinsk fagdirektør, Statens legemiddelverk
Beredskapssituasjonen for intensivtransport
Han gjennomgår hovedlinjer for beredskap i ambulansetjenesten og forutsettinger for at denne skal være effektfull ved et stort utbrudd av covid-19 i Norge.
Foredragsholder: Christian Buskop, Avdelingsleder, Luftambulanseavdelingen, Oslo Universitetssykehus
Rapportering av covid-19 pasienter til Norsk Intensivregister (NIR)
Foredraget beskriver nettverket til Norsk intensivregister (NIR), og hvordan man ser for seg registrering av Covid-19 pasienter i NIR. Det er viktig at Covid-19 pasienter registreres så snart de legges inn på intensiv, og at opplysninger om hvilken behandling de får oppdateres ved endringer under oppholdet. På denne måten kan man holde løpende oversikt over hvilke ressurser som brukes til håndtering av Covid-19 pasienter på intensiv i Norge.
Foredragsholder: Eirik Alnes Buanes, Leder, Norsk intensivregister
Helsedirektoratet ber i et brev 11. mars 2020 om at helseforetakene iverksetter sine beredskapsplaner, slik at de kan frigjøre nødvendig kapasitet til å behandle pasienter, som trenger det.
Helsedirektoratet vil komme nærmere tilbake til mer detaljert veiledning om prioriteringer i helsetjenesten i denne situasjonen.