Generalsekretæren i Frivillighet Norge:

Ny portal skal få fart på fritidstilbudene for barn og unge

Nå skal det bli lettere for korona-lei ungdom å finne seg en hobby. På den nye aktivitetsportalen Ungfritid.no plotter du inn interessene dine og ser hvor i landet du kan bli med.

Jofrid Egeland
Helseaktuelt

--

Klar for å finne en ny hobby? Sjekk ut den nye portalen Ungfritid.no. (Foto Markus Spiske/Unsplash)

Er du glad i musikk, modellfly, menneskerettigheter eller korps? På den nye aktivitetsportalen Ungfritid.no finner du masse spennende hobbyer som barn og unge driver med rundt om i landet. Frivillighet Norge jobber for tiden på spreng med å få de frivillige organisasjonene i Norge til å legge ut aktivitetene sine på Ungfritid.no slik at korona-trøtte barn og unge får et bredt tilbud å søke i.

– Vi holder en rekke ulike gratiskurs og digitale samlinger med organisasjonene, slik at de lærer hvordan de skal bruke Ungfritid.no sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Vil møtes fysisk

– Pandemi og smitteverntiltak har gjort at flere unge er lei og føler seg ensomme. Derfor er det bra at fritidsaktivitetene starter opp igjen der det er lite smitte. De unge trenger sosiale nettverk og gode fellesskap, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge. (Foto: Frivilighet Norge)

– Mange unge er drittlei ulike digitale tilbud og aktiviteter, nå vil de møtes fysisk. Det opplyser de frivillige organisasjonene vi er i kontakt med, sier generalsekretæren i Frivillighet Norge.

– Så framover er det viktig at barn og unges fysiske aktiviteter blir prioritert, så lenge det er forenlig med gjeldende smitteverntiltak, sier generalsekretæren.

Mange kommuner har lite smitte nå, likevel er det ikke alle som har startet opp fritidsaktivitetene igjen, forteller han:

– Det er ulike grunner til det. Noen lokallag er veldig opptatt av å holde smitten nede. Andre steder kan det være vanskelig å komme i gang igjen fordi gymsalen som korpset øver i brukes til vaksinering, sier Johnsen.

Digital gavepakke for mange

Mange lag og foreninger har jobbet kreativt med å digitalisere aktivitetene sine under koronaen og har etablert nye digitale møteplasser for ungdommene.

– Det er veldig bra. Digitale aktiviteter har gjort at mange har kunnet fortsette med hobbyen sin uavhengig av korona-tiltakene der de bor, sier Granlund i Helsedirektoratet.

– Selv om mange er lei de digitale aktivitetene nå, er det ikke tvil om at de har vært en gavepakke for mange, for eksempel for ungdom med funksjonsnedsettelser, sier Johnsen i Frivillighet Norge.

Organisasjonen Unge Funksjonshemmede opplever at barn og unge har blitt mer inkludert med de digitale aktivitetene:

Fungerende generalsekretær Ingvild Østli i Unge Funksjonshemmede.

– Det er lavere terskel for unge funksjonshemmede å prøve ut ulike aktiviteter når de er digitale, for da trenger de ikke møte opp fysisk, sier fungerende generalsekretær Ingvild Østli i Unge Funksjonshemmede.

– Vi oppfordrer frivillige lag og foreninger til å fortsette å utvikle gode digitale tilbud også etter at koronaen og smitteverntiltakene er over, sier hun.

Klare til klimavalg

– Vi prøver å ikke overøse medlemmene våre med for mange digitale møter som de føler de må delta på, for vi merker at mange er slitne av det digitale, sier leder i Natur og ungdom Therese Hugstmyr Woie.

Naturvernorganisasjonen planlegger de første fysiske møtene for medlemmene i april. Da går startskuddet for klimavalget 2021, og det skal holdes mindre møter seks ulike steder i landet. De er en erstatning for vårkonferansen som samler over 200 ungdommer.

– Vi håper disse planlagte mindre møtene lar seg gjennomføre smittevernmessig, sier lederen i Natur og ungdom.

Fritidsaktiviteter en rettighet

Regjeringen, Kommunenes Sentralforbund (KS) og en rekke frivillige organisasjoner, deriblant Frivillighet Norge, signerte Fritidserklæringen i 2016. Her er partene enige om at alle barn og ungdom skal ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter, og involveres og ha innflytelse over sin lek og fritidsaktivitetene de skal delta i.

Fritidserklæringen bygger på artikkel 31 i FNs barnekonvensjon, som sier at alle barn har rett til fritid og lek. Fritidserklæringen har som mål at alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.

--

--