Nok og riktig mat

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
4 min readApr 7, 2022
Gammel mann og sykepleier
Illustrasjonsbilde. Mostphoto.

- Vi må kaste flomlys på underernæring blant pasienter og eldre, og hvordan det kan forebygges og behandles, sier Tove Nakken. Reviderte retningslinjer og enkle verktøy skal bidra til det.

Tove Nakken har vært brukerrepresentant i arbeidet med å oppdatere Helsedirektoratets faglige retningslinjer for å forebygge og behandle underernæring.

Da mannen hennes fikk stamcelle- og cellegiftbehandling for noen år siden, mistet han all smakssans. - Han greide ikke tanken på mat. Til og med vann smakte pyton, erindrer hun.

Krevende også for pårørende
Som pårørende kan det være krevende å få noen i familien hjem mellom behandlinger og oppleve at de rett og slett ikke vil ha mat. - En prøver mye forskjellig, uten at det faller i smak, og vedkommende raser ned i vekt. Det tror jeg er en vanlig og frustrerende opplevelse for mange, sier hun.

Erfaringen hennes er at helsepersonell har både forståelse og et sterkt ønske om å hjelpe, men ofte strekker ikke tiden til når det gjelder å finne ut av og følge opp ernæringsstatusen til den enkelte pasient. Enkle verktøy og gode rutiner kan hjelpe helsepersonell med dette i en ellers travel arbeidshverdag.

Bilde av dame
Tove Nakken. Foto: privat.

- Det har vært givende og interessant å følge arbeidet med retningslinjen så tett. Jeg har lært mye, samtidig som min erfaring har blitt lyttet til. Nå er rammeverket på plass, så da er det systemet som har ansvaret for at retningslinjen blir gjort kjent og fulgt opp ute i helsetjenestene, påpeker Nakken.

Å sikre god og riktig ernæring tidlig i behandlingen, sikrer også god livskvalitet for pasienten.

Blir raskere friske med nok og riktig mat
Det anslås at én av tre pasienter i sykehus, sykehjem eller de som mottar hjemmetjenester er underernært eller står i fare for å bli det.

- Det er viktig å ha to tanker i hodet når en skal kartlegge ernæringsstatus: Pasienter har det bedre og blir raskere friske når de får i seg nok og riktig mat. Vi vet også at når vi er syke, så er det ekstra viktig at kroppen får i seg det den trenger. Derfor skal alle som møter helse- og omsorgstjenesten få vurdert om de har risiko for å bli underernært, sier seniorrådgiver Guro Berge Smedshaug i Helsedirektoratet. Hun har ledet arbeidet med å revidere og forenkle retningslinjen.

Bilde av kvinne
Guro Berge Smedshaug. Foto: Helsedirektoratet.

- Vi kan ikke alltid se hvem som er underernært eller står i fare for å bli det. Derfor er det nødvendig å fange opp de som er i risiko tidlig, og at disse blir kartlagt og får tilpasset ernæring. På denne måten kan feil- og underernæring eller sykdom som følge av dette unngås, understreker hun.

MST er et enkelt verktøy
Det blir nå anbefalt et nytt verktøy, som skal gjøre det lettere for helsepersonell å vurdere risikoen for om pasienten er i risiko for underernæring.

Verktøyet heter Malnutrition Screeening Tool (MST). Det er i praksis to enkle spørsmål, som helsepersonell kartlegger svaret på:

  1. Har du/pasienten gått ned i vekt i det siste uten å ha gjort forsøk på det?
  2. Har du/pasienten spist mindre enn vanlig?

- Verktøyet MST kan brukes i kartleggingen av voksne pasienter, uavhengig av tjenestenivå. Det vil bidra til bedre oppfølging og at det blir mindre variasjon i arbeidet med å forebygge og behandle underernæring rundt om i landet, sier Berge Smedshaug.

Modell av Malnutrition Screeening Tool (MST).
Malnutrition Screeening Tool (MST).

Anbefaler god organisering
Pasienter i risiko skal deretter kartlegges videre, og få en plan for å sikre nok og riktig mat.

Arbeidet med å forebygge og behandle underernæring kan oppsummeres i fire punkter:

  • Vurdere risiko for underernæring
  • Gjennomfør individuell kartlegging
  • Sikre tilpasset og tilstrekkelig ernæring
  • Videreformidle relevant informasjon om ernæring

- En forutsetning for gjennomføring er god organisering. Dette innebærer ledelsesforankring, kompetanse, tydelig ansvars- og oppgavefordeling, rutiner, tverrfaglig samarbeid og samhandling. Derfor har vi løftet fram dette som en egen anbefaling i retningslinjen, avslutter Guro Berge Smedshaug.

Mer om retningslinjene og verktøyet MST

· Les mer om den nye retningslinjen og hvordan verktøyet MST kan tas i bruk.

· Se opptak av webinar om de nye retningslinjene som ble arrangert 24. mars i år.

· Les mer om underernæring på Helsedirektoratets nettsider.

· Les også regjeringens strategi “God og riktig mat hele livet”

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.