Stor innsats fra de frivillige under koronapandemien

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
3 min readJul 2, 2020

Tusenvis av frivillige i Norge har brettet opp ermene under koronapandemien. – De har betydd mye for de sårbare i samfunnet vårt under denne krisen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

PASIENTTRANSPORT: Frivillige fra Norsk Folkehjelp og Røde Kors bemannet beredskapsambulanser døgnet rundt for å støtte ambulansetjenesten i Oslo i starten av koronakrisen. Her er Siw Lilly Osmundsen og Elise Haseid fra Norsk Folkehjelp Oslo. (Foto: Norsk Folkehjelp)

Ukjente helter har dukket opp mange steder under koronapandemien. Blant dem er de frivillige organisasjonene. I en periode der helsevesenet har vært presset på kapasitet, har de frivillige bistått med viktig avlastning landet rundt. De har handlet mat og medisiner til syke, kjørt pasienttransport eller vært ringevenn.

– De frivillige har lagt ned tusenvis av timer for å hjelpe under pandemien. De har vært en viktig alliert i krisen vi har stått i, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Helsedirektoratet har tett samarbeid med organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening om å løse lovpålagte oppgaver innen helse- og omsorgstjenesten rundt om i landet.

Ekstrapersonell på sykehus

Eksemplene er mange på hvordan de frivillige har bistått helsemyndighetene de siste månedene:

Norsk Folkehjelp og Røde Kors etablerte avtale om pasienttransport i Innlandet og økte fra 4 til 11 beredskapsambulanser for pasienttransport, i samarbeid med Sykehuset Innlandet. De har også bistått med ekstrapersonell på en rekke sykehus.

FRIVILLIGHETSHELTER: Siw Lilly Osmundsen, Sondre Olsen og Fride Uthaug Reite fra Norsk Folkehjelp har bistått Diakonhjemmet sykehus med ekstra bemanning i akuttmottaket. (Foto: Norsk Folkehjelp)

Sanitetskvinnene har stått på og sydd munnbind, smittevernfrakker og annet smittevernsutstyr.

–Når krisen rammer, tror jeg mange får ekstra behov for å hjelpe andre.

Sanitetskvinnene har også laget aktivitetspakker til lavinntektsfamilier og beboere på krisesentere og asylmottak og de har bistått sykehjem og barnehager med matlaging.

– Når krisen rammer, tror jeg mange får ekstra behov for å hjelpe andre. Det er god folkehelse i å hjelpe, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S).

Tusenvis av telefoner

Telefontjenesten Frivillighetens koronalinje er også et godt eksempel på frivillig sektors vilje og evne til å bidra som en del av samfunnsberedskapen når en krise rammer.

I flere uker besvarte 50 frivillige fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, Norske Kvinners Sanitetsforening og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke tusenvis av telefoner fra folk som var bekymret eller hadde spørsmål om smittevernråd og nye retningslinjer.

Dette sier en av de frivillige som gikk telefonvakt:

«Som pensjonert sykepleier ønsker jeg å drive med frivillig arbeid, så frivillig vakttelefon er for meg min måte å bidra i denne tiden.»

Beskytter de mest sårbare
Risikogrupper som eldre og kronisk syke har også fått etterlengtet hjelp fra frivillige organisasjoner. Det kan være alt fra å kjøre ut mat og medisiner, ha besøkskontroll på sykehjem og være ringevenn for de som sitter i isolasjon.

TURVENN: Bjørg Eikum Tang, leder i Sogndal Røde Kors Omsorg, har vært turvenn sammen med andre frivillige under koronaen. (Foto: Røde Kors)

Generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp sier det er mange som i løpet av de siste månedene har hatt stort behov for hjelp til praktiske ting, men også for menneskelig kontakt og positive opplevelser.

– Tilbakemeldingene fra de som har fått hjelp har vært svært motiverende for de frivillige.

– Vi ser at frivilligheten spiller en helt sentral rolle i lokalsamfunnet i en slik krise, enten det gjelder beredskap og støtte til helsetjenesten, eller områder som inkludering og omsorg, sier Killi Westhrin.

👉 Les ukens viktigste helsenyheter her 👀

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.