mann- og kvinnefigur som står på et kjøkken
Illustrasjonsfigur: Veiviser demens er et digitalt verktøy som gir god oversikt og veiledning for de som har demens, deres pårørende og helsepersonell.

Viser vei med Veiviser demens

Helsedirektoratet
Helseaktuelt
Published in
4 min readMay 20, 2022

--

– Det er fint å ha lett tilgang på et verktøy som er så enkelt å bruke, sier Anita Stenhaug, demenskoordinator i Hamar kommune.

Kommunen har kommet godt i gang med å bruke Veiviser demens. Den skisserer hvordan en kan få til tilrettelagt oppfølging for personer med demens og deres pårørende gjennom hele sykdomsforløpet.

Veiviser demens er et hjelpemiddel som skal gjøre det lettere for helse- og omsorgspersonell å planlegge og organisere rett tiltak til rett tid for personer med demens. Den er utviklet av Helsedirektoratet, Aldring og helse og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Bidrar til helhetlig helsetjeneste

Anita Stenhaug forteller at kommunen har hatt den nasjonale faglige retningslinjen om demens i bunnen av demens-arbeidet sitt, og har også i mange år hatt både lokal arbeidsplan for demens og en fyldig tiltakskjede på plass.

Det som er så fint med veiviseren, er at den er et godt og visuelt verktøy for de som skal planlegge og utføre helsetjenester.

- Mitt håp er at Veiviser demens på en enkel og lettfattelig måte skal bidra til at personer med demens får en helhetlig og sammenhengende tjeneste, helt fra første mistanke om en demenssykdom og gjennom sykdomsforløpet til god lindrende behandling ved livets slutt, fortsetter hun.

Hun passer også på å ta den med seg i alle faglige fora som er aktuelle.

- Vi kommer til å bruke den for å få faglige drypp over sommeren. Veiviseren og filmen som introduserer den, passer ypperlig til faglunsjer og i andre fora som skal gi faglig inspirasjon.

Anita Stenhaug er demenskoordinator i Hamar kommune. Foto: Aldring og helse.

Inkluderer også pårørende

Det er også verdt å nevne at Veiviser demens er tilpasset pårørende.

Deler av innholdet er gjennomgått av en referansegruppe med både pårørende og personer som har fått en demensdiagnose, for å sikre et lettfattelig språk og konkret informasjon som denne målgruppen etterspør.

- For personer med demens og deres pårørende er det vel så viktig at det er noe informasjon og veiledning som ligger lett tilgjengelig og er håndfast å vise til.

- Veiviseren kan være nyttig for de som ikke har behov for eller ønsker å få hjelp med det første. Kanskje kan den være med på å bryte ned stigma ved at den også er til litt egenhjelp, påpeker Anita Stenhaug.

Kommunene må planlegge for flere med demens

Over 100 000 personer har demens i Norge i dag. Fordi høy alder er den viktigste risikofaktoren for demens, vil økende antall eldre medføre at vi også får flere med demens. Ifølge demenskartet.no vil antallet nesten doble seg de neste 20 årene.

- Som demenskartet.no viser, står kommunene overfor store utfordringer i årene framover. Veiviser demens skal sammen med Demensplan 2025 og Nasjonal faglig retningslinje om demens være til hjelp for kommunene når de skal planlegge og dimensjonere tilbud og tjenester for å møte utfordringene med langt flere innbyggere med demenssykdom.

- Det er fint å se at kommunene tar i bruk veiviseren, sier Berit Kvalvaag Grønnestad, prosjektleder for Demensplan 2025 i Helsedirektoratet.

USHT skal bistå kommunene

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) skal bistå kommunene med å styrke kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene, gjennom fag- og kompetanseutvikling og spredning av ny kunnskap, nye løsninger og nasjonale føringer.

I dette inngår også arbeidet med å etablere gode forløp for personer med demens.

USHT har en sentral prosess-veilederrolle når de jobber sammen med flere kommuner for se hva slags behov de og innbyggerne kommer til å ha i framtida, og hvordan de bør rigge tjenestene for dette.

- Vi vet at kommunene må håndtere mange flere innbyggere med behov for ulike tiltak som følge av demens i årene som kommer. Derfor er viktig at de fanger opp personer med demens tidlig og setter inn de riktige tiltakene til rett tid. Veiviseren er et godt og praktisk verktøy i så måte, sier Irene Mari Røen i USHT Innlandet.

Bilde av kvinne
Irene Mari Røen i USHT Innlandet. Foto: Privat.

Gode nettverk er viktig

USHT Innlandet har et nettverk og faste møter med kommunene der de jobber både med Demensplan 2025 og veiviseren.

- Vi har et prosjekt vi kaller “Rett tiltak til rett tid”, der den nasjonale faglige retningslinjen om demens og den første delen av veiviseren er sentrale. I tillegg arrangerer vi en årlig demenskonferanse og holder tverrfaglige kurs i demensutredning. Her har vi fått med oss et bredt lag av fagfolk, blant annet fastlegene. Det er viktig, avslutter Irene Mari Røen.

Mer informasjon

Den digitale veiviseren gir god oversikt og veiledning for de som har demens, deres pårørende og helsepersonell.

--

--

Helsedirektoratet
Helseaktuelt

Vi jobber for noe alle ønsker seg – God helse og gode liv.