Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Beste Kılıç
helteca
3 min readApr 20, 2022

--

Çeşitli nedenlerle bağışıklığınız düştüğünde takviye edici gıdaların tüketilmesi en kısa zamanda iyileşmenize yardımcı olacaktır. Bu gibi dönemlerde tüketeceğiniz besinler; vitamin ve mineral açısından zengin, kalori açısından dengeli olmalıdır. Ayrıca midemizde sindirimi kolay olacak besinler tüketmek emilim hızını artıracağı için daha faydalı olacaktır.

Soğan ve sarımsak

Başta antibakteriyel olmak üzere kalp, bağırsak ve mide gibi organların sağlığının korunmasında büyük yardımcı olan bu besinler ile bağışıklığınızı büyük ölçekte koruyabilirsiniz. Çiğ tüketilmeleri ile artan besin değeri ile salatanıza karıştırarak ana yemeğinizin yanında tüketerek uzun dönem bağışıklık kazanabilirsiniz.

Bal

Bir prebiyotik çeşidi olan bal, vücuttaki hücre sayısını artıran çeşitli vitaminler içeren bir besin. Antibakteriyel ve alerjik semptomları azaltarak bağışıklığın zayıfladığı dönemlerde yardımcı olur. Sabah kahvaltınızda güne enerjik başlamak için tüketebilir ya da çaylar başlığının altındaki çaylara karıştırarak içebilirsiniz.

Tavuk Çorbası

Soğuk algınlığı ile vücudumuzda su kaybı yaşanır. Bu dönemde bol su tüketmeli ve sıcak, bol proteinli besinler yemeliyiz. Tavuk çorbası tavuk nedeniyle sahip olduğu yüksek protein oranı bağışıklığımıza destek verir.

Kekik

İçeriğinde bulunan aktif maddeler sayesinde antibakteriyel, antioksidan ve sindirim uyarıcı özellikleri bulunmaktadır. Tercih ettiğiniz yemeklerin içine istediğiniz miktarda ekleyerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda bitki çaylarına da katabilirsiniz.

Bitkisel Çaylar

Günlük hayatın akışı sırasında molanızda ya da kahvaltınızın yanında tüketeceğiniz çay çeşitleri ile bağışıklığınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

Ihlamur Çayı

Ilıman iklimlerde yetişen ağaçlardan toplanan ıhlamur, hoş kokusuyla birlikte içerdiği sedatif bileşiklerden dolayı soğuk algınlığı, grip gibi ateş sonuçlu hastalıklarda rahatlama sağlar. Birkaç ıhlamur çiçeğinin demlenmesi ve limon eklenmesi ile tüketilebilirsiniz.

Ekinezya Çayı

Yalnızca bağışıklığınızı korumak için değil, üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde etkili bir preparat olarak önerilmektedir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarında beyaz kan hücrelerimizin artırarak vücut direncinin doğal olarak artmasına ve harekete geçmesine yardımcı olur. Kuru ekinezya bitkisi sıcak su eklenmesiyle beraber yedi dakika demlendikten sonra tüketilebilirsiniz.

Tarçın Çayı

Sahip olduğu yüksek antioksidan miktarından dolayı vücutta enfeksiyon oluşumunu önler. Baharat halinde yiyeceklerle beraber tüketildiği gibi çayının tüketilmesi çeşitli hastalıklarla savaşmada yardımcı olacaktır.

Yeşil Çay

Fermantasyon basamağına uğramadığından diğer çay çeşitlerine göre daha yüksek kateşin (doğal antioksidan) içeriğine sahiptir. Soğuk algınlığının yanında ayrıca obezite, kalp, kanser, cilt hastalıklarına da çok iyi geldiği kanıtlanmıştır. Dengeli diyetle beraber düzenli tüketilmesi bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.

Zencefil Çayı

Zencefil bitkisi çok yıllık yumru veya rizom köklere sahiptir. Rizom köklerinin ezilmesiyle elde edilen toz içerdiği yüksek besin deposundan dolayı hem baharat olarak hem de tıbbi bitki olarak kullanılmıştır. Toz zencefili bal ile karıştırarak kullanabilir ya da demleyerek çay halinde de tüketebilirsiniz.

--

--