Mobil Test Otomasyonunda Appium(Kurulum)
Bir önceki appium yazısında sizlere, Appium’ u detaylı şekilde anlattım. Appium ile neler yapabileceğimizi konuştuk. Appium’ un genel mimari yapısını öğrenmek bu işin emeklemesi bile değil diyebiliriz ama iyi bir temel kolay ve hızlı bir gelişim demektir. Nasıl emekleyeceğimizi teorik olarak öğrendiğimize göre, şimdi de emeklemek için kendimize bir ortam hazırlayalım.
Appium kurulumu aslında birçok sistemin, uygulamanın ve sistem değişkenlerinin ayarlanmasını içermektedir. Bu yazı serisi sizlere baştan sonra Appium’ u içerecek şekilde hazırlanmaktadır. Mobil test otomasyonu için yeni başlayanlara gerçekten iyi bir eğitim serisidir.
Başlangıç olarak Android cihazlar için Appium kurulumunu göstereceğim ancak ilerleyen makalelerde IOS içinde bu işlemleri adım adım anlatacağım.
ADIM 1: JAVA KURULUMU VE AYARLAMALARI
Appium ile, mobil uygulamamızda ki ekranlar ve kontrollerle (buton, textbox, combobox vb.) etkileşimde bulunan otomasyon test komutları yazmanız ve bunlar üzerinde işlemler yapmanız gerekir. Bu otomasyon komutlarını yazmak için Java’ yı kullanırız. Yani anlaşılacağı üzere ilk olarak jdk kurulumu ve konfigürasyonlarımızı yapmalıyız. Bu adımlar için daha önce yayınladığım yazıdaki adımları uygulayın. Yazı için aşağıdaki linke tıklayınız.
ADIM 2: INTELLIJ IDEA KURULUMU
Bu adım test uygulamamızı geliştireceğimiz IDE için kurulum aşamasıdır. Aşağıdaki link ile Jetbrains ürünlerinin kurulumu için hazırladığım videoya ulaşabilirsiniz. Ben pycharm üzerinden hazırladım ancak Intellij idea kurulumunu da aynı adımlar ile gerçekleştirebilirsiniz. IDE’ nin indirilmesi ve bilgisayarımıza kurulmasını adım adım anlattığım videoyu dikkatlice uygulayınız.
Intellij IDEA kurulum dosyasını indirmek için:
Intellij IDEA Kurulum adımları için:
ADIM 3: APPIUM ARACI KURULUMU
Java Geliştirme Kiti (JDK) ve Intellij IDEA kurulumunu yaptıktan sonra artık Appium aracını bilgisayarımıza indirerek kurulumunu gerçekleştirebiliriz.
Appium Desktop, Appium Server’a grafik arayüz kullanarak erişmemize yardımcı olan açık kaynaklı GUI uygulamasıdır.
Appium ile test komut dosyaları yazmak istiyorsanız, 2 şeye ihtiyacınız olacaktır. İlk olarak, Appium sunucusunu başlatmanız gerekir. İkincisi, otomatikleştirmek istediğiniz mobil uygulamadaki kontrolleri (buton, textbox, combobox vb.) tanımlayabileceğiniz bir mekanizmaya ihtiyacınız olacaktır. Appium Desktop bu iki görevi de gerçekleştirmenize yardımcı olur.
1. Appium Desktop’ın GitHub sayfasını açın — https://github.com/appium/appium-desktop/releases
2. Bu sayfada Appium Desktop’ın tüm sürümleri listelenmektedir. Sayfanın üstünde gösterilen en son sürümü indirmeniz gerekecek. Tabi siz istediğiniz uygun sürümü de kurabilirsiniz.
3. Yukarıdaki işaretli sürümü(şuan en son sürüm bu) indirdikten sonra exe dosyasına çift tıklayın.
4. Appium önce size Kurulum Seçeneklerini soracaktır. Zaten seçili olan seçeneği olduğu gibi bırakın ve ardından “Kur” düğmesine tıklayın.
5. Kurulum işlemi başladıktan sonra, aşağıda gösterildiği gibi Appium Kurulum penceresini göreceksiniz.
6. Kurulum tamamlandığında aşağıdaki Appium Desktop penceresini göreceksiniz.
7. Şimdi, “Appium programını Çalıştır” onay kutusunu seçili bırakın ve “Bitir” düğmesine tıklayın. Appium Desktop Başlangıç ekranı görüntülenecektir.
8. Yükleme ve kurulumun başarılı olduğunu doğrulamak için “Start Server v1.15.1” düğmesine tıklayın. Bu, Appium sunucusunu başlatır ve Appium penceresinde ‘Server running’ mesajını görürsünüz.
9. Appium sunucusunu durdurmak için “Stop Server” düğmesine tıklayın.
Appium sunucusu durdurulduktan sonra Appium Desktop penceresini kapatabilirsiniz. Bununla Appium Desktop indirme ve yükleme işlemini tamamlıyoruz. Buraya kadar sorunsuz geldiğinizi düşünüyorum. Eğer bir sorun ile karşılaşırsanız bana yazın.
Bu yazımızın da sonuna geldik. Serinin sonraki yazılarında appium için daha detaylı adımları göreceğiz.
Takipte Kalın. Görüşmek üzere…