Bemutatkozás

Az alábbiakban a szárnyait bontogató Heracles Projectet mutatom be nektek…

…melyet a legrövidebben egy open science community és egy startup hibridjeként írnék le, mely a kompetitív online játékokat és művelőit kutatja a pszichológia és a data science eszköztárával, majd az eredményekből edukatív kontentet készít.

Először is — Mi ez a név?

A névválasztásnak két oka van:

Az első:

Heraklész a görög mítoszok hőse, a sport és az erő istene volt. (egészen pontosan félistene)

A mondákból ismert tizenkét feladat kicsit a questekre, vagy achivementekre hasonlít. Ha ma köztünk lenne, biztosra veszem, hogy esportolna, a gyúrás és az MMA mellett.

A második:

A projekt a legtöbb inspirációt a Nick Yee által létrehozott Daedalos projektből vette, mely az MMORPG-k pszichológiáját kutatta nagyjából 10 éven keresztül. Azzal, hogy mi is a görög mítoszokból vesszük az elenevezést, rá szeretnénk utalni, és tisztelegni a munkássága előtt. Mi ugyanezen az úton szeretnék végigmenni, de a célkeresztben nem az MMORPG-k, hanem az esportok állnak. Továbbá: a kutatás mellett egy ismeretterjesztő kontent csatorna létrehozásán is dolgozunk, mely közérthető, szórakoztató formában tálalja az eredményeket.

A Daedalos Project által leginkább kutatott MMORPG, a World of Warcraft volt. A sorok a motivációs komponenseket jelölik, a két első oszlop pedig a két nagy frakciót, A Hordát, és a Szövetséget. A táblázatból kiderül, hogy a Hordát inkább választották a teljesítményt és kompetíciót előtérbe helyezők. [Forrás]

Végül röviden bemutatkoznék,

…Kőszegi Bálint vagyok, a Heracles Project megálmodója.

Eredetileg kriminálpszichológusnak készültem, aztán valahogy az online játékoknál kötöttem ki. Nagyjából öt éve kutatom hobbi szinten a játékosok lelki világát, és gyűjtöm az adatokat a virtuális arénákban tanúsított viselkedésmintákról. Szüleim, nagyszüleim közt döntő többségben tanárok vannak, talán ezért is szeretem az ismeretterjesztést és adok elő, vagy írok népszerű tudományos témákban. Fél éve arra jutottam, hogy itt az ideje, hogy ez a hobbi új szintre emelkedjen, de beláttam, hogy egyedül ez nem megy.

  • Ha felmerült benned az együttműködés lehetősége, nézz szét a ”Csatlakozz!” menüben.
  • Ha pedig egy picit részletesebben érdekel a tevékenységünk, ajánlom a “Mit csinálunk?” menüpontot.