werk: Soft Landing door Merijn & Jurriaan Hos | beeld: Hanneke Wetzer voor STRP

Dromen voor het slapen gaan

door Robin

Vannacht droomde ik over iemand aan wie ik eigenlijk nooit denk of dacht. Iemand die ik pas één keer in het echt gezien heb en die ik dus never nooit niet in een droom had verwacht. We reden auto door een heel klein plaatsje, ergens in het nabije buitenland. Wat we daar gingen doen ben ik vergeten, maar de zon scheen en we raakten af en toe per ongeluk elkaars hand aan met een dankbaar ongemak. Ik werd pas wakker toen we niet meer aan het opletten waren omdat de droom nu vanzelfsprekend was: wij en de auto waarmee we door het onbekende plaatsje reden stortten een ravijn in.

‘Aan wie denk jij voordat je in slaap valt?’ bleek één van de vragen waarmee STRP afgelopen vrijdag haar festival opende. Daarmee werd er een parallel getrokken tussen de droom, de liefde en de toekomst: want zowel de droom als de liefde als de toekomst hebben er een handje in om onvoorspelbaar te zijn. Dat kan beangstigend maar ook bevrijdend zijn: een zekere onzekerheid maakt immers ruimte voor fantasieën, wat als’en en misschiens.

werk: Waking Agents door Lauren Lee McCarthy | beeld: Hanneke Wetzer voor STRP

Wie droomt voor het slapen gaan creëert scenario’s: mogelijke scripts voor de daadwerkelijke droom die pas toeslaat wanneer het onderbewuste ons bewustzijn overwint.

Het is naïef om te geloven dat je dit onbekende ooit volledig zal kunnen controleren. Maar een droom en toekomst waarop we invloed hebben, zonder dat we alles voor het zeggen hebben, is daarmee niet uitgesloten.

werk: Exit Through The Flower Shop door HeyHeydeHaas, Desirée Hammen en Pol Tijssen | beeld: Hanneke Wetzer voor STRP

“Je moet zin hebben in de toekomst om alternatieven te bedenken.” En in een droomwereld, utopisch of dystopisch, ga je die zin niet vinden.

Daarom is het goed dat er altijd sprake van een gezonde spanning zal zijn, ergens tussen beiden wereldbeelden in. Future Phobia light, die ervoor zal zorgen dat we oneindig kunnen blijven dromen in scenario’s, ook vóór het slapen gaan.


Bezoek STRP Conference & Dialogue: New scenarios for the future op 3 & 4 april op STRP Festival.