work: Eternal Return by Lundahl & Seitl and ScanLAB Projects | image: Hanneke Wetzer for STRP

Word on the street: Eternal Return

door Aaltsje & Robin

“Eternal Return is a composite work that uses VR technology, physical objects and performance to explore reality as speculative fiction. The work is composed of a reality matrix consisting of three intertwined digital replicas of historical buildings that are hyper-connected to sculptures and fragmented objects. The installation is reminiscent of a theatre left deserted at night.”

Vague? Jup. Exciting? Ongetwijfeld.

Maar wie het werk van de buitenkant bekijkt ziet niet wat er werkelijk gebeurt. Deelnemers lijken deels verdwenen, verbonden met een tweede, virtuele realiteit.

Als astronauten, teruggekeerd op planeet werkelijkheid, vroegen we een aantal festivalbezoekers naar hun ervaring met Eternal Return.


over ‘the memor’:

“Je wordt weggehaald uit deze realiteit. Ik heb wel vaker VR gedaan, maar omdat je hier ook wordt aangeraakt en je kunt voelen, brengt dat je echt naar een andere dimensie. Je moet het zelf ontdekken. Toen ik er uit kwam moest ik echt weer even zoeken maar mijn plaats in deze fysieke ruimte.”

Je vergeet waar je bent.
work: Eternal Return by Lundahl & Seitl and ScanLAB Projects | image: Hanneke Wetzer for STRP

“De eerste keer dat ik een aanraking voelde schrok ik, want je ziet het niet aankomen. Die aanraking zorgt voor een connectie of bewustzijn van mijn fysieke zijn. De aanrakingen (door een ander) waren een herinnering aan mijn eigen lichaam.”

Het gevoel dat je opstijgt, dat je kan vliegen. Dat is mij het meest bijgebleven.

over ‘the fugue’:

“Ik vond het zo mooi, dat ik geen behoefte heb om de andere verhalen te ervaren. Toen zij mij door de wolkenslingers heen leidde, gaf me dat het gevoel dat ik één was met de muziek, het beeld en mijn eigen beweging.”

“Het mooist vond ik dat iemand me leidde. Ik was helemaal niet bang. Je hebt een ruimte gevoeld. Het is een klein universum. Heel leuk, ik was zo verwonderd, dit had ik nooit verwacht als je zo kijkt zonder bril.”

Het is een klein universum.
work: Eternal Return by Lundahl & Seitl and ScanLAB Projects | image: Hanneke Wetzer for STRP

over ‘stromalites’:

“Echt een experience, het is net een video game. Het had een heel kalmerende werking op mij. Je verwacht niet dat sommige dingen gebeuren, en dan gebeuren ze toch. Ik was echt verrast.”

“At the end, I felt like I was nothing, I was in a no space, but when I saw a human body laying on the floor I recognized myself again. Almost the entire experience I felt like I was a ghost, a dot in space.”

Eternal Return is onderdeel van de STRP Expo. In verband met mogelijke drukte wordt geadviseerd om op tijd te komen en een time slot te reserveren bij het desbetreffende info point.