Photo by Zac Durant on Unsplash

Sonunda başardık!

Metin Emenullahi
hernilabs
3 min readApr 1, 2019

--

Aylar süren kapsamlı Ar-Ge sürecimizi başarı ile tamamladık ve kimsenin daha önce denemeye bile cüret edemediği bir şeyi geliştirdik.

Evveliyat

Bir kaç ay önce, Herni’nin data toplama altyapısını hazırlarken, iletişim tarihinin en önemli ama belki de en çok göz ardı edilmiş bir protokolü ile karşılaştık. RFC1149.

Protokolü incelemeye koyulduk. Birinci amacımız bugüne kadar niye kimsenin bu protokol ile ilgili bir çalışma yapmadığını öğrenmekti.

Araştırmalar esnasında Bergen Linux Users Group’un 2001'de bu protokol ile ilgili bir test gerçekleştirdiğini öğrendik.

Test başlarda bir kaç farklı paket taşıyıcısının (packet carrier) öngörülemeyen bir biçimde birleşik ve karmaşık hareket etmesi sonucu oluşan geniş çaplı kolektif data kaybından dolayı başarısızlıkla sonuçlanmış.

İlerileyen saatlerde yapılan testlerde datagram başarı ile hedefe ulaştırılmış.

64 bytes from 10.0.3.1: icmp_seq=0 ttl=255 time=6165731.1 ms

Ping süresinde çok büyük bir gecikme olmasına rağmen test başarıya ulaşmış ve grup farklı protokol farklı uyarlamalarını yapan ekiplerle bir araya gelip birlikte çalışma yapma isteğini duyurmuştu.

Fakat neredeyse 18 sene boyunca kimse farklı bir uygulama geliştirmediği için bu plan askıda kaldı.

Herni Ekosisteminde IPoAV uygulaması

1990 senesinde RFC1149 yayınlandıktan sonra bu protokole 1999 ve 2011 yıllarında iki güncelleme yapıldı. Biri QoS için, diğeri IPv6 desteği için.

Biz de geçtiğimiz bir kaç ayda bu protokolün tüm güncellemeleri ile birlikte ticari kullanım için ilk uygulamasını geliştirmeye koyulduk.

Tabi ki protokolü daha güvenli, daha güvenilir ve ping gecikmesini çok aza indirecek şekilde tasarlamak için yeni bir kaç özellik de ekledik.

Böylelikle dünyada bu işi yapan ve başarıyla sonuçlandıran tek ekip olduk.

Niye mi biz?

Çünkü IPoAV diğer protokollerin aksine çok karmaşık. Bu protokol ile bir uygulama geliştirme birden fazla alanda çok fazla okuma, test, deneme-yanılma gerektiren bir iş.

Bu know-how bariyeri ve, açıkcası, “cesaretli olma” bariyerinden dolayı hiç bir şirket bu işi denemeye bile yeltenmemişti. Akıllı olmak erdem değil, cesur olmak gerek.

Nasıl yaptık?

Bir çok şeyi denedik. Taşıyıcılar (carriers) üzerinde hücre yapısını uzaktan kontrol etmek için mikroçip nakli dahil.

Tabi bu sırada konunun etik tarafı ile ilgili APA’lar tarafından tarafımıza iletilen birden fazla argüman ile karşılaştık.

Kara borsada da bu nakil operasyonlarını nakit paraya yapacak doktor bulamayınca bu çözüm yolundan vazgeçtik.

Çözüm kendisi problemden daha büyük bir problemdi.

Bu fikirden vazgeçerek A noktasından B noktasına datagram taşıması için mikroçip nakline ihtiyaç kalmadan avian taşıyıcılarını nasıl kullanırız? sorusuna odaklandık.

Çözüm

Arkadaşlarımızdan birinin parkta avianlara yem verdiğini görünce çözümü bulduk.

Sokaklara ve park alanlarına ekmek parçacıkları bırakarak IPoAV taşıyıcıları yönlendirmeye başladık. Hedefe ulaştıklarında da ödül mamaları verdik ki bir sonraki iş için motivasyon olsun.

Hedef noktaları şehrin belirli noktlarına koyulmuş avian evleri. Bizim tarafımızdan fonlanacak ve bahsettiğimiz APA’lar aracılığı ile standartlara uygun şekilde tasarlanacak.

Sonraki Adımlar

Şu anda datagramları DOS ve DDOS saldırılarına karşı koruyacak bir mekanizma geliştirmek için araştırmaya koyulduk. Bu hususlar RFC6214'te de belirtilmiştir.

Aynı zamanda İletim Katmanı (Transport Layer) ve İletim Katmanı Güvenliği (TLS) üzerine de çalışacağız. İlk olarak RSA şifrelemeyi bu sisteme nasıl uyarlayacağımız üzerine araştırma yapacağız.

Bu konu ile ilgili üniversiteler, araştırma merkezleri ve şirketler ile birlikte çalışmayı düşünüyoruz.

Neye ihtiyacımız var?

APA’lar ile bizi bir araya getirecek ve pitch yapmamızı sağlayacak mentörler en büyük ihtiyacımız. Bu konu APA’lara finansal faydanın yanı sıra, sosyal etki kapsamında da çok büyük bir değere sahip: sokaklarda aç gezen avianlar, eşit şartlar altında, görevlerini yaptıkları sürece karınlarını doyurabilecek.

Daha mutlu avianlar insanlar için daha mutlu bir yaşamı beraberinde getirecek.

Teşekkür Ederiz!

Okumaya zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. BUGÜN bizim için çok önemli bir gün, çünkü kimsenin yapamadığını başardık.

Saygılarımla,

Metin

P.S: Call for Startups

Sosyal Medyada bizi takip edin:

Linkedin , Twitter, Facebook

--

--

Metin Emenullahi
hernilabs

Co-Founder and CPO @ Agcurate, 🛰Space Tech 🌏Earth Observation 🏃‍♂️🚵‍♂️🧗‍♂️ Adrenaline Addict with passion for 🎼 Music Production.