Bancor Protocol

Hallo wereld! Wij zijn het team achter het Bancor Protocol (PDF) en wij bouwen een gedecentraliseerd hiërarchisch monetair systeem op de blockchain.

Wanneer we kijken naar welke vormen van uitwisseling er tussen mensen plaatsvindt, dan zien we twee hoofdcategorieën van zaken die we delen en verhandelen — informatie en waarde. Terwijl informatie (content zoals tekst, afbeeldingen, video, etc.) van nature is te kopiëren (wanneer je iets deelt, bezitten zowel de ander als jij datgene wat gedeeld is), is waarde dat niet (wanneer je een ander iets geeft, bezit jij datgene niet meer.)

Vóór het internettijdperk bestond er een breed scala aan afgesloten informatienetwerken, waarvan sommigen onder ons zelfs oud genoeg zijn om deze te herinneren, zoals BBSs, Prodigy, Compuserve, AoL, om er maar een paar te noemen. De opkomst van het publieke internet heeft alles veranderd en de netwerken die het overleefden werden de nieuwe, open, wereldstandaard voor het uitwisselen van informatie, welke gebaseerd waren op een verzameling van TCP/IP-netwerken, die op hun beurt met elkaar verbonden waren door middel van peering-afspraken.

Tot het bestaan van de blockchain bevonden alle valuta, die elk een waarde representeren, zich in afgesloten omgevingen. Blockchain, de technologie die door Bitcoin groot is geworden, is het netwerk van gedecentraliseerde uitwisseling van waarde, het internet van geld. Het zal uiteindelijk een groot deel van het privébankieren van vandaag vervangen en nieuwe spelers in de arena toelaten (en de oude die zich zullen aanpassen) om nieuwe vormen van waarde te creëren en te handelen in een open, wereldwijd systeem dat eigendom is van niemand.

Het Bancor-team ontwikkelt sinds de late jaren ’90 producten voor het internet. Sommige van onze bedrijven waren Contact Networks, MetaCafe, Mytopia, Particle Code and AppCoin. In 2011 kwamen we in aanraking met Bitcoin and begonnen we de mogelijkheden van door gebruikers gegenereerde valuta te onderzoeken. Na de start van Ethereum in 2015 begrepen we dat smart-contracts een gamechanger zijn en dat het op maat creëren van valuta nu op grote schaal mogelijk was geworden. Programmeerbare modules die waarde (gerepresenteerd als token) beheren, kunnen waarde-gerelateerde processen uitvoeren tegen verwaarloosbare kosten — processen die op dit moment worden verwerkt door allerlei organisaties (bijv. escrow services, exchanges, advocatenkantoren, en nog veel meer). Echter, de gevolgen van autonome gedecentraliseerde code dat digitaal geld kan beheren met een open standaard van waardeuitwisseling gaan nog veel verder.

In de zomer van 2016 zijn we gestart met Bancor met als doel het creëren van een hiërarchisch monetair systeem (waarin digitale tokens andere tokens als reservevaluta aanhouden) om een nieuwe standaardvorm voor cryptovaluta te ontwikkelen dat fungeert als de basis voor een wereldwijde, gedecentraliseerde exchange. Een die autonoom is, geen spread heeft, geen tegenpartijrisico’s kent en voorziet in een voortdurende liquiditeit voor iedere asset. Een die de longtail van valuta toegankelijk maakt, zoals het internet dat deed voor content.

Ter beoordeling en open voor opmerkingen, delen we ons concept-whitepaper graag met jullie, het internet. Alle feedback is welkom en wordt zeer gewaardeerd.

Het Bancor-team
http://bancor.network