Digitale valuta zijn netwerken en crowdsales zijn hun eerste killer-app

Vanaf het moment dat we afgelopen augustus zijn begonnen met het bouwen van het Bancor-protocol op het platform is ons team altijd erg positief geweest over Ethereum. Gedurende het verloop van de tijd is ons steeds duidelijker geworden waarom: Ethereum kan de eerste blockchain worden met een killer app.

We vormen een team van ervaren ontwikkelaars van netwerktoepassingen, en na jaren in de cryptowereld zijn we geld gaan zien als een netwerk dat verschillende applicaties biedt aan zijn gebruikers. Sociale netwerken, bijvoorbeeld, kennen al een hoop killer apps: profielpagina’s, news feeds, het delen van media, discussiegroepen, en nog veel meer. Geld kan worden gezien als een economisch netwerk, waarin waarde in plaats van informatie wordt verzonden. Wereldwijd wordt dit gedaan door middel van verschillende vormen van geld (valuta’s) die met elkaar verbonden worden door exchanges. Dit wereldwijde netwerk heeft verschillende populaire toepassingen die globaal in de volgende categorieën kunnen worden geplaatst:

Ervaren productontwikkelaars zullen begrijpen dat een nieuwe oplossing significante voordelen ten opzichte van de bestaande beschikbare oplossingen moet bieden aan de eindgebruiker, om daarmee een product voldoende tractie te kunnen geven en de overstapkosten te rechtvaardigen. We kennen dit als de 10x-beter-regel. Om te begrijpen hoe dit een rol kan spelen tussen blockchain- en traditionele valuta, toont het volgende tabel verschillende oplossingen die blockchain- en fiatgeld verlenen voor dezelfde toepassingscategorieën, en worden de unieke voordelen die elke oplossing voor verschillende toepassingen van geld bieden belicht.

Het is altijd de eerste killer app van elke technologie die een nieuwe technologie valideert. Helaas wachten we nog steeds op die eerste echte killer app voor de blockchain (wellicht naast het kopen en verkopen van cryptovaluta, waarom sommigen nog steeds stellen dat het hele ecosysteem een piramidespel is.) Het is duidelijk dat op blockchain gebaseerde toepassingen voor geven, handelen, lenen en wedden alleen voordelig zijn in zeer specifieke en vaak controversiele omgevingen, terwijl dit gepaard gaat met materiele uitdagingen zoals de grote complexiteit, het risico van het verliezen van private keys, extreme prijsfluctuaties, onzekerheid wat betreft regelgeving en beperkte wereldwijde adoptie. Het is echter steeds duidelijker dat blockchainoplossingen significante voordelen bieden ten opzichte van fiat-toepassingen voor financiele applicaties, wat de reden is waarom het huidige momentum voor ICO’s niet als verrassing komt, en waarom velen deze categorie zien als de eerste blockchain killer app. Vinay Gupta legt de enorme potentie en gevolgen van op blockchain gebaseerde crowdfunding haarfijn uit in deze fantastische presentatie.

Het is interessant te zien dat op blockchain gebaseerde financiering zich op het moment vooral richt op Ethereum. De redenen spreken voor zich.

Ten eerste behoeft financiering de uitgifte van een nieuwe valuta. Elk aandeel van een nieuw bedrijf is een valuta dat door de Raad van het Bestuur onder speciale voorwaarden kan worden uitgegeven. Terwijl bij Bitcoin verschillende derde partijen door middel van extra lagen oplossingen geven voor het uitgeven van tokens, is dit bij Ethereum een gestandaardiseerde oplossing op de blockchain zelf.

Dit leidt tot het tweede voordeel, namelijk de mogelijkheid om een nieuwe valuta complexe eigenschappen mee te geven. Alle geldtoepassingen hebben doorgaans simplistische regels om succesvol te kunnen zijn. De enige uitzonderingen zijn samenwerkingen waarvoor op maat gemaakte contracten nodig zijn, met verschillende beschermingsmogelijkheden, bestuursstructuren en gedetaileerde modellen voor winstdeling. Ethereum is op dit moment de enige beschikbare smart-contract blockchain dat deze types van contracten eenvoudig aan kan op haar platform.

Ten derde openen smart-contracts een nieuw breed scala aan netwerken en toepassingen die op tokens zijn gebaseerd, door de crowd worden gefinancierd, en gedecentraliseerd en open-source zijn. Dit is vermoedelijk de reden waarom de adoptie van de Ethereum-blockchain zo groot is onder developers. Het toont een ongekend signaal van succes aan waarop Vitalik en het team behoorlijk trots op mogen zijn, te meer een dergelijke adoptie eveneens een belangrijke indicator was voor het succes van Bitcoin, en veel meer andere succesvolle platforms, zoals de iPhone en Facebook.

Financiering op de blockchain betekent het verstrekken van verhandelbare tokens aan gebruikers. Op Ethereum is de standaard ERC20-token het meest bruikbaar en ook het meest gebruikt tot nu toe. Wij van Bancor, gebruiken een complementaire standaard– “Token-Changer” dat een set van API’s definieert om de opties om te converteren weergeeft, prijzen opvraagt, en de conversie van tokens uitvoert door middel van een smart-contract. We zijn ervan overtuigd dat de Token-Changer-standaard nodig is voor de toekomstige groei van financiering op de blockchain omdat het een eenduidige standaard voor smart-contracts is voor het handelen als “geautomatiseerde market-makers” en het de conversie van tokens voor gebruikers binnen het gehele ecosysteem van Ethereum vereenvoudigt. Dit opent een compleet nieuw scala aan mogelijkheden voor convertibiliteit, bruikbaarheid en levensvatbaarheid van bestaande ERC20-tokens.

Je kunt ons voorstel EIP228 voor de “Token-Changer” hier lezen: https://github.com/ethereum/EIPs/issues/228

We zijn van plan deze standaard te gebruiken voor het Bancor-protocol, dat voorziet in continue liquiditeit en asynchrone prijsvorming voor ERC20-tokens, onafhankelijk van hun handelsvolume en zonder de noodzaak verhandelbaar te zijn op exchanges. Je kunt hier meer over lezen en onze code beoordelen op onze website https://bancor.network, of onze presentatie bekijken op EDCON in februari in Parijs.

Na decennia in startups, tientallen financieringsrondes, een aantal overnames en een paar mislukkingen, kijken we er enorm naar uit onderdeel te zijn van een golf van innovaties waarvan we verwachten dat deze volledig tot haar recht zal komen door middel van de eerste echte blockchain killer app, gedecentraliseerde financiering.