Smart Tokens 101

Terwijl we het Bancor-protocol aan het ontwikkelen waren, beseften we dat we in feite een nieuw soort valuta aan het maken waren — een die van zichzelf liquide is. Om in branchetermen te blijven spreken, hebben we besloten deze valuta’s “smart tokens” te noemen, omdat ze zijn gebaseerd op “smart” contracts, en omdat “tokens” verwijst naar hoe de Ethereum-community en verdere literatuur verwijst naar alle door gebruikers gegenereerde assets die overeenkomen met ERC20.

Het belangrijkste aspect van smart tokens is dat ze op ieder moment kunnen worden gekocht of geliquideerd (verkocht), direct door middel van hun smart contract, zonder daarbij een exchange te hoeven gebruiken of zelfs een tweede partij te moeten vinden om mee te ruilen. Dat klinkt misschien magisch, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Het werkt als volgt:

  • Het eerste dat goed is om te weten, is dat smart tokens in feite geld is dat geld aanhoudt. Dat betekent dat het smart contract dat het token beheert eenheden van minimaal één andere token “bezit” (smart contracts kunnen dat). We verwijzen naar die andere tokens als “reserves”, zoals een centrale bank die een valuta uitgeeft, ook buitenlandse valuta’s bezit.
  • Ten tweede kan iedereen een smart token kopen met zijn reservetoken(s) door simpelweg de reservetoken naar het smart contract van het smart token te verzenden, wat vervolgens nieuwe eenheden van de smart token zal versturen naar de koper. Dit werkt hetzelfde als hoe tokens worden uitgegeven door smart contracts van ICO’s in ruil voor andere tokens (zoals Ether). Met smart tokens is de omgekeerde route echter ook mogelijk. Iedere smart token-bezitter kan ervoor kiezen om eenheden te liquideren en er een reservetoken voor te ontvangen, waardoor de eenheden van het smart token uit de circulatie worden gehaald. Dit wordt allemaal direct door het contract van het smart token uitgevoerd. Het aanbod van het smart token stijgt en daalt afhankelijk van de vraag.
  • Het derde en belangrijkste is dat smart tokens hun eigen prijs bepalen, in relatie tot elke reserve die ze aanhouden. De prijs stijgt automatisch wanneer smart tokens worden gekocht in ruil voor de reservetoken, en daalt als ze worden geliquidideerd in ruil voor de reservetoken. De precieze formules en wiskundig bewijs is beschikbaar in ons whitepaper, maar het komt erop neer dat de prijs een soort breuk is tussen de reservebalans van het smart token en zijn aanbod. Exacte berekeningen in het algoritme van het contract zorgen ervoor dat een reserve alleen leeg kan raken als de laatste eenheid van het smart token is geliquideerd. Dit is mogelijk door het vooraf bepalen en aanhouden van een vaste reserve ratio (bepaald door de maker van het smart token, bijvoorbeeld 10%) ten opzichte van de marktkapitalisatie van het smart token (het aanbod vermenigvuldigt met zijn prijs). Deze ratio heet de “constante reserve ratio” of CRR, en elke reservetoken dat door het smart contract wordt aangehouden heeft een vooraf bepaalde CRR. De gecombineerde CRR van alle reservetokens moet boven de 0% en hooguit 100% zijn.

Je kunt je afvragen waarvoor de functie überhaupt nodig is, gegeven dat liquiditeit en prijsvorming kunnen worden verschaft door middel van handelsactiviteit op exchanges. Is een alternatief echt nodig?

Het simpele antwoord is “Ja”, en dit is waarom:

Exchanges kunnen worden gezien als “matchmakers” tussen partijen die elk een tegenovergestelde behoefte hebben. Elke ruil bestaat uit twee tegenovergestelde transacties, waarin elke partij koopt wat de andere verkoopt. De noodzaak om een partij met tegenovergestelde behoefte te vinden is de reden dat valuta’s en andere bezittingen te maken kunnen krijgen met wat “liquiditeitsrisico” wordt genoemd. Deze beperking maakt het onpraktisch voor valuta’s met een kleinere schaal (zoals communityvaluta’s, spaarpunten en andere handige credits) liquide te worden.

Bovendien proberen de partijen die liquiditeit verschaffen zoals handelaars en market makers natuurlijk hun winsten te vergroten. Dat betekent dat liquiditeit in het huidige exchange-model geld kost.

Smart tokens zullen nooit te maken hebben met een liquiditeitsrisico. Betrokkenheid van handelaars en market makers in hun handel wordt optioneel, niet verplicht. In feite kunnen smart tokens worden gezien als tokens die een ingebouwde en automatische market maker hebben, die wordt uitgevoerd door hun smart contract.

Tijdens het proces van het ontwerpen van het concept van het smart token, begonnen we na te denken wat de gevolgen zijn wanneer een smart token meer dan één reservetoken zou aanhouden. We ontdekten dat een smart token op die manier een brug is tussen zijn reserve tokens, waardoor iedereen het smart token kan gebruiken als een token om de ene reservetoken voor de andere in te wisselen. Dit proces bestaat uit twee stappen, waarin het smart token eerst wordt aangekocht voor één reserve, en vervolgens direct wordt geliquideerd voor de andere.

De functie om meerdere reserves aan te houden, maakt het mogelijk om een functie te creëren die we “token changers” noemen (smart tokens die twee reserves aanhouden, met elk een CRR van 50%) en “gedecentraliseerde mandjes van tokens” (smart tokens die meerdere reserves aanhouden met een totale CRR van 100%). Deze intrigerende voorbeelden van gebruik verdienen echter hun eigen blogpost. Hou dit blog de komende tijd dus in de gaten voor meer informatie hierover.

Het slimste van smart tokens is dat ze naar verloop van tijd steeds slimmer kunnen worden zodra nieuwe functies worden ontwikkeld voor het Bancor-protocol. Extra smart token-functies waar we binnenkort over zullen schrijven zijn onder andere Toegewezen accountherstel (waardoor het minder rampzalig wordt om je wachtwoord te vergeten), en een ingebouwde “Kluis”, wat op slimme wijze de schade vermindert in het geval van gecompromiteerde accounts. Deze functies zijn allemaal bedoeld om smart tokens eenvoudig bruikbaar te maken voor iedereen nu we richting mainstream-adoptie bewegen. Wij geloven dat smart tokens kunnen helpen de doorbraak van blockchaintechnologie toegankelijker en relevanter voor iedereen te maken. We zouden graag horen hoe je denkt dat smart tokens nog beter kunnen worden.