Live op BNR: onze review van de Belastingdienst Aangifte-app

Hike One
Hike One | Digital Product Design
4 min readMar 1, 2017

Vanaf vandaag kan Nederland weer aangifte doen. En dat kan ook via een app. BNR vroeg ons een kritische blik te werpen op de Aangifte 2016-app van de Belastingdienst. Luister het fragment hier terug. In de uitzending haalden we al een paar verbeterpunten aan. Nieuwsgierig naar meer? Lees dan hier de volledige breakdown:

Happy flow

De app is ideaal voor mensen waarbij alle vooraf ingevulde gegevens ook daadwerkelijk kloppen. In dat geval ben je zo door deze app en voor je het weet kun je verder met je dag 👍. Maar, wanneer iets verkeerd staat ingevuld houdt het direct op. Je kunt niets aanpassen in de app, want daar is ‘ie niet voor bedoeld. Jammer. In hulpteksten wordt aangegeven dat je daarvoor op de website terecht kunt. Vervolgens word je verwezen naar een link die helaas niet klikbaar is. Typ je de link over in de browser op je telefoon, dan verschijnt er een website die niet geoptimaliseerd is voor mobiel: doordat het een desktopsite is, is alles erg klein.

Een aantal van onze collega’s kregen na het inloggen een scherm te zien met als titel ‘Helaas’. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat je lijfrente-premies betaalt. Waarom de app in zo’n geval niet werkt werd niet duidelijk.

Meerdere apps

Ieder jaar maakt de Belastingdienst een nieuwe app om aangifte te doen. De nieuwste heet ‘Aangifte 2016’. Je moet dus goed opletten dat je de juiste app installeert. Op den duur heb je een homescreen vol aangifte-apps, net zoals het start-menu van je computer waarschijnlijk vol staat met oude aangifteprogramma’s.

3 vragen

Voordat je begint stelt de app je eerst 3 vragen, waarvan één logisch.

  1. Mogen wij je notificaties sturen? — Ik gebruik deze app één keer, wat wil je mij volgende week vertellen?
  2. Maak een pincode aan — Dit is handig om de volgende keer snel de app te kunnen openen. Maar nogmaals: je gebruikt deze app waarschijnlijk eenmalig.
  3. Log in met je DigID — Logisch.

Een app ontwerpen voor heel Nederland

De Aangifte-app moet begrepen worden door iedereen in Nederland. Een erg brede doelgroep dus. Het beste wat je kunt doen in zo’n geval is gebruikmaken van bestaande interactie-patronen. Dit zijn elementen die mensen herkennen uit andere apps, zoals Facebook — of beter nog — elementen die Apple of Google zelf aanraden om te gebruiken in apps. De app van de Belastingdienst maakt weinig gebruik van deze patronen. Alles is handgemaakt.

Terugknop

Als je een stap terug wilt in een app kijk je instinctief naar de linkerbovenhoek op een iPhone. Daar staat normaal een terug-knop. In de Aangifte 2016 app zie je die niet staan. Sterker nog: er staat helemaal geen terug-knop in het scherm. Wel staat is een icoon linksboven. Als je daar op drukt opent zich een menu met daarin een lijst van onderwerpen. Je kunt via deze weg terug naar de vorige stap. Dit is niet handig om 2 redenen: het is namelijk niet zoals de meeste apps dit doen én het is niet de gemakkelijkste manier om terug te keren.

Verstrikt raken bij het inloggen

Bij het inloggen met DigID heeft de Belastingdienst het wel gemakkelijker gemaakt. Je hoeft hierbij niet naar je browser te gaan en weer terug, maar de DigID-website opent zich in de app zelf. Als je ingelogd bent, kom je vanzelf weer terug. Maar als het inloggen niet lukt, of je drukt op een ander linkje op die website, dan raak je verstrikt: je komt er niet meer uit. Dit komt doordat de standaard balk die Apple aanraadt ontbreekt, waarmee je zo’n ‘in-app-browser’ af kunt sluiten.

Eindadvies

We gaven het al aan in het radioprogramma van BNR: Wat ons betreft verdient deze app nu 3,5 sterren (van de 5). Dat is niet verkeerd, voldoende zelfs. Voor veel Nederlanders maakt dit het aangifte doen waarschijnlijk een stuk gemakkelijker. Om 5 sterren te verdienen moet de app echter ook de mensen waarbij niet alle gegevens kloppen kunnen helpen. Dus: niet alleen voor de ‘Happy Flow’ ontwerpen, maar juist ontwerpen voor de gevallen waarin niet alles van een leien dakje gaat. Maar first things first: zorg ervoor dat de Belastingdienst-website goed op mobiel werkt.

Benieuwd naar de Aangifte 2016-app? Download ‘m hier.

Daan van Klinken, Team Lead Interaction Design bij Hike One

--

--

Hike One
Hike One | Digital Product Design

Digital Product Design. We guide you to new and better digital products. Writing about digital, design and new products from Amsterdam, Rotterdam and Eindhoven.