2016'nın son Hackathon’nun ardından, #HOAckathon 2016’dan notlar…

House Of Apps
House of apps
Published in
4 min readJan 10, 2017

--

House of Apps olarak Türkiye’de react native framework’ündeki öncülüğümüzü ve native yazılımdaki tecrübemizi Hackathon ile duyurmak için yola çıktık.

Hackathon’un temalarından birisi tabiki mobil olacaktı. Katılımcıların mobilde değer yaratabilecekleri konsepti ise sevgili Umut Gökbayrak desteği ile belirledik ve hoackathon’u 2016 Ağustos ayında İzmir Yüksek Teknoloji’de lansmanını dinlediğimiz Hürriyet Public API ile birleştirdik..

Ve böylece değerli Hürriyet ekibinin destekleriyle 23–25 Aralık 2016 tarihlerinde House of Apps ve Hürriyet ortaklığında Levent Workinton’da “Geleceğin Mobil Haberciliğini Kodluyoruz” konsepti ile katılımcılar, organizasyon ekibi, mentörler ve jüriler ile birlikte muhteşem bir sinerjinin ortaya çıktığı HOAckathon’u gerçekleştirdik.

Hackathon’da Hürriyet ekibi Hürriyet Public API’nin ilk ciddi sınavı olacağı için heyecanlıydı. House of Apps olarak biz de Türkiye’deki react native topluluğunun gelişmesi hem de yeni native yazılımcılarla bir araya gelecek olmaktan dolayı heyecanlıydık.

HOAckathon 2016

Yaklaşık 60 kişi ile başlayan Hackathon’da 14 ekip yarıştı ve ekiplerden 4'ü lise öğrenimine devam eden gençlerdi. Dominos Türkiye’nin desteği ile bol pizzalı geçen #HOAckathon’da, ortaya çıkan ürünler, üniversite ve lisede öğrenimine devam eden genç yazılımcıların yetenekleri ve yaratıcıkları başta jüri olmak üzere herkesi inanılmaz etkiledi.

Jüri’nin dereceye giren takımları seçmekte zorlandığı projeleri Hürriyet ekibinden Kemal Ogün Işık detaylı olarak aktarmış;

Tüm takımlar ve geliştirdikleri uygulamalar:

Nameless, Brainify
Geliştirdikleri uygulama kullanıcıların haberlere yaptığı kısa yorumlar üzerinden analiz yapıp, kullanıcılara ilgilendiği haberleri getiriyor.

Liverpool, Sesli Gazete
Sesle kontrol edilen ve görme engelliler için haber dinlemeyi kolaylaştıran bir uygulama geliştirdi.

Brogrammers, Hürriyet Hack Bot
Kullanıcıların daha önceden kaydettiği kelimeleri içeren bir haber oluşturulduğunda bildirim gönderen bir Telegram botu geliştirdi.

Koca Kafalar, Just for You
Kullanıcıların istemediği ya da daha önce okuduğu haberleri göstermeyen, istedikleri haberleri önceliklendirip daha sonra okuyabilecekleri ve haberleri özetleyen bir uygulama geliştirdi.

Team Rocket (3.lük ödülü)
Kullanıcıların sosyal medya hesaplarını analiz edip onlara uygun haber getiren ve ilgilendikleri haberleri işaretleyip ilgi alanlarını daraltabilecekleri bir uygulama geliştirdi.

FooBar, Blinkt
Görme engelli kullanıcılar için sesli ve hareketli komutlarla çalışabilen, haberi okuyan ya da özet olarak başka kullanıcıların önemli olarak işaretledikleri yerleri okuyan bir uygulama geliştirdi.

VoiceNews (2.lik Ödülü)
Sesli komut sistemiyle çalışan, arama yapabilen ve “olumlu haberler” gibi soyut kavramları algılayabilen bir uygulama geliştirdi.
Uygulama aynı zamanda lokasyona, anahtar kelimeye özel haber içeriklerini sesli komut ile listeleyebiliyor.

Big&Bug
Kullanıcıların da sisteme haber ekleyebildiği, kullanıcıların kendi takipçilerinin olup başka kullanıcıları da takip edebildiği bir uygulama geliştirdi.

Odaklan (1.cilik Ödülü)
Geliştirdikleri mobil ve akıllı saat uygulaması kullanıcıların haberi daha hızlı okumasına imkan sağlıyor.
Ekip uygulamayı Spritz tekniği ile geliştirdi. Uygulama her mobil cihazda ve akıllı saatlerde hızlı okuma tekniği ile haber içeriğine ulaşmayı sağlıyor.

NewsAnalytics
Haberlerin analiz eden ve kullanıcıların ilgi alanlarıyla eşleştiren ve haberi hazırlayan editörlerin haberi hazırlarken benzer içerikleri öneren bir yazılım geliştirdi.

Reactivers, YirmiBiR
Kullanıcıların sistemdeki haberlere fotoğraf ve video ekleyebildikleri bir yazılım geliştirdi.

Undeveloped Brains, Hurriyet Up
Kullanıcıların da sisteme içerik ekleyebildikleri bir kullanıcı platformu uygulaması geliştirdi.

SKY
Tek bir ekran üzerinden tüm haberleri okumayı sağlayan bir VR uygulaması taslağı geliştirdi.

Iceberg, Crono App
Kullanıcıların daha önce sisteme eklediği kelimelerle ilgili oluşan haberleri kullanıcılara gösteren ve bildirim gönderen bir uygulama geliştirdi.

Tell Me the Truth, Tell Me the Truth
Ekip, internet üzerinde oldukça yaygın olan “gerçek olmayan içerik ve haberler” fikri üzerinde çözüme odaklandı. Kullanıcıların doğru haber ve içerikleri işaretleme yöntemi ile gerçek ve yalan içerikleri ayrıştıran ve listeleyen bir ürün geliştirdi.

Hoackathon’da bizi en çok heyecanlandıran 48 saat içerisinde ortaya çıkan ürünlerin büyüme potansiyeli ve projelerin yatırım aşamasına gelmesi oldu. HOAckathon’da ortaya çıkan, tüm fikri hakları proje sahiplerine ait olan yazılımları önümüzdeki günlerde storelarda görebileceksiniz.

Organizasyon sonunda Hürriyet Public API sınavını başarıyla geçti. Önümüzdeki süreçte Hürriyet ekibinin ortaya koyacağı yenilikleri merakla bekliyoruz..

House of Apps olarak biz ise katılımcılar, mentörler, jüri, Workinton ekibi, sponsorlar, destek aldığımız ekipler ile birlikte keyifli bir sinerji, dostluk ve işbirliği yaratabildiğimiz ve ortaya çıkan projelere vesile olduğumuz için mutluyuz :)

Ve House of Apps 2017’de yine yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayacak yeni işbirlikleri, Hackathonlar ve buluşmalar organize edecek… Bizi takipte kalın… ;)

#HOAckathon ile ilgili diğer yazılar;

Kemal Ogün Işık https://hurriyetlabs.com/yaz%C4%B1l%C4%B1m-maratonunun-ard%C4%B1ndan-9863778fa636#.4g8mvafqf

Selçuk Usta https://hurriyetlabs.com/hoackathon-2016da-neler-oluyor-bffc9d0401f7#.xbdh7ijsi

--

--