авала филм

Предраг Антонијевић склопио буџет за филм,

Српски редитељ спрема филм “Заспанка за војнике”. Уговор са Петером Њемецом из Чешке

КАКО “Новости” сазнају, редитељ Предраг Гага Антонијевић започиње припреме за снимање филма “Заспанка за војнике”, по мотивима “Српске трилогије” Стевана Јаковљевића, а ових дана заокружио је буџет свог пројекта — продуценти су “Филм данас”, “Дајрект медија” и “Авала филм”.

“Заспанка за војнике” ће, тако, постати први филм који ће продуцирати нови власници некада највећег филмског студија на Балкану. Подсећања ради, “Авала филм” је продат априла 2015. компанији “Film Way”, која је одмах ушла у конзорцијум са “Дунав филмом”, који је такође приватизован. Крајем јуна прошле године, “Филм Wаy” продао је 20 одсто удела у “Авала филму” чешкој компанији СЕБРЕ а. с. Нови сувласник се тада обавезао на комплетну модернизацију некадашњег “српског Холивуда”, реконструкцију и његово осавремењивање, тако што ће у наредних од три до пет година уложити више од 10 милиона евра. Потпредседник Управног одбора чешке фирме, Петер Њемец, најавио је тада и производњу нових филмова, и план да се наш студио врати међу главне центре филмске продукције у Европи.

Одлука да “Авала филм” као продуцент стане иза новог пројекта нашег редитеља, чија се каријера с великим успехом више од две деценије одвија у Америци, може само да обрадује, поготову чињеница да се наш најславнији студио враћа својој функцији. Антонијевић је потписао уговор са Њемецом и Марином Ивановић, директорком “Дунав филма”, а припреме за почетак снимање “Заспанке за војнике” планиране су за почетак септембра.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.