знак препознавања: Изнад црте

Горе високо, доле дубоко

М. А. К. | 06. март 2017. 09:24 | Коментара: 0

Изложбе у павиљону “Цвијета Зузорић”, галерији УЛУС и графичком колективу

У ПАВИЉОНУ “Цвијета Зузорић” заједничком изложбом представља се српско-македонски уметнички двојац: Стојан Ђурић и Мирослав Масин. Поставку у “четири руке” назвали су “Горе високо, доле дубоко”. Реч је о ауторима знаним на простору региона по богатој излагачкој активности, које повезују истраживачки нерв и генерацијска блискост (Ђурић је рођен 1962, а Масин 1963. године).

Радови Стојана Ђурића су принтови на платну на којима су представљени увећани детаљи са слика из циклуса Hot-line. Главе, делови лица, руке и целе фигуре, према речима аутора, носе снажну еротску конотацију која се донекле губи стављањем детаља у први план и свођењем на асоцијацију. Како у каталогу изложбе истиче Оливера Вукотић, Масин је уметник чији стваралачки опус одликује неколико циклуса који се надовезују као природан след ликовних дешавања, а последњи у низу је циклус Encante, чија се естетика темељи на ранијем стваралаштву.

У Галерији УЛУС у току је ревијална изложба “Избор”, која представља педесетак чланова овог еснафског удружења. Овај могући “исечак” актуелне ликовне сцене сагледан је из визуре чланова Уметничког савета УЛУС, у коме су Ђорђе Аралица, Анђелка Бојовић, Душан Микоњић, Биљана Вуковић, Весна Милуновић, Весна Ристовски и Драган Цветковић.

Поставка је разноврсна, јер су на њој заступљене све дисциплине и велики распон генерација аутора који тренутно стварају на нашој сцени. Међу учесницима су, између осталих, Милош Шобајић, Велизар Крстић, Божидар Дамјановски, Александар Цветковић, Стјепан Мимица, Шемса Гавранкапетановић, Јелена Кршић, Тијана Фишић, Мирјана Ђошић, Весна Балкански, Никола Жигон, Дијана Кожовић, Јелена Јашовић, Наташа Будимлија, Снежана Гроздановић, Драгана Тодоровић Скорић, Ђорђе Станојевић, Снежана Перовић…

ЛЕТЕ РИБЕ И ПЧЕЛЕ

СКУЛПТУРЕ и радови на папиру Драгише Милошевића могу да се виде у Галерији Графичког колектива. Риба летачица, сова и пчела, доминантни мотиви Милошевићеве иконографије, сугеришу елемент мита, легенде и ониричног амбијента у коме се препознатљиви облици у процесу метаморфозе разлажу и потом конституишу фрагменте нове, измаштане реалности.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.