Дачић: Трибунал није хтео помирење, већ кривицу Срба; Фила: Заједнички злочиначки подухват измишљен за Србе; Биљана Плавшић скандализована пресудом

ХАШКИ трибунал осудио је Ратка Младића на доживотну казну, што је изазвало реакције у нашој земљи, као и у региону.
Председник Александар Вучић рекао је данас да је пресуда генералу Ратку Младић очекивана, да он као председник државе не може да коментарише неправоснажну пресуду, а грађанима Србије поручио је да од данас почнемо да гледамо у будућност и размишљамо како ће нам живети деца и како очувати мир и стабилност у региону.Кад је реч о пресуди Младићу, председник Србвије је поновио да Србија поштује жртве других народа, те да зна да не можемо да очекујемо поштовање за наше жртве и да ћемо то морати сами да учинимо.

Прочитајте још — Младић осуђен на доживотну казну

Вучић је рекао да су сви очекивали пресуду какву је изурекао Хашки трибунал, али и да зна колико су емоције узавреле, и додао:”Данас није дан ни за радост, ни за тугу, већ да видимо какву будућност желимо. Мој позив грађанима Србије је да данас почнемо да гледамо у будућност, да размишљамо где и како ће нам живети деца, како и на који начин чувати мир и стабилност у региону, како да отварамо више фабрика и да се не гушимо у сузама прошлости већ да од радничког зноја стварамо другачију и бољу будућност за све нас”, рекао је председник државе.Додао је да је уверен да српско друштво има снаге да иде напред.На питање о изостанку правде за српске жртве, рекао је да то што нису одговарали они који су убијали српске жртве треба да иде на срамоту онима који су тако одлучили, али и да то не сме да умањи, нити тиме смемо да правдамо злочине које су неки починили у име Срба.

“За све што нису одговарали они који су убијали српске жртве, а за то постоје живи сведоци, то на срамоту онима који су такву правду делили, али то не сме да умањи нити тиме треба да правдамо злочине које су неки починили са српским именом и презименом. Зато треба да будемо одговорни према будућности и да не спуштамо главу ни пред ким и да идемо право будућност”, поручио је председник.

Председник Србије Александар Вуцицћ рекао је данас и да је државна застава светиња, а да је до инцидента испред Хашког трибунала дошло због узаврелих страсти.

“За нас је застава светиња, али да верујем да су пред судом били чланови породица жртава, али и Младићеве породице, те да су вероватно страсти биле узавреле, што је довело до инцидента”, рекао је Вуцицћ упитан да прокоментарише инцидент испред зграде суда у Хагу, где су жене из Сребренице “напале” мушкарца који је дошао са српском заставом пред изрицање пресуде Ратку Младићу.

Прочитајте још — СИН РАТКА МЛАДИЋА: Ово није правда, жалићемо се на пресуду

ФИЛА: ЗАЈЕДНИЧКИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ ИЗМИШЉЕН ЗА СРБЕ

Адвокат Тома Фила сматра је формулација “заједнички злочиначки подухват” смишљена само за Србе, а да је због тога ратни командант Војске Републике Српске оптужен за сва убиства и прогоне, чак и тамо где ВРС није ни била.

“Младић је одговоран за логоре, за убиство било ког муслимана који је убијен или протеран на територији БиХ а где је била Војска РС, па и тамо где није била. И то само зато што је то ‘’заједнички злочиначки подухват’’, а та формулација је смишљена само за Србе, и нигде није тако суђено осим мафији у Америци, и то пре 2006. године”, казао је Фила.

У новом кривичном трибуналу који је сада формиран, истиче он, не постоји формулација “заједнички злочиначки подухват”, јер је то, напомиње, правно немогућа прича.

“Међутим, применом ове формулације, генерал Младић је одговоран за све што се десило, без обзира на то да ли је негде био или не или да ли је знао за нешто”, каже Фила.

Према његовим речима, правни положај Србије није угрожен данашњом пресудом Младићу пред Хашким трибуналом.

ДАЧИЋ: ТРИБУНАЛ НИЈЕ ХТЕО ПОМИРЕЊЕ, ВЕЋКРИВИЦУ СРБА

Хашки суд није имао за циљ да постигне помирење, већ да докаже да су Срби једини кривци у претходном грађанском рату на простору бивше Југославије, изјавио је данас у Буенос Ајресу министар спољних послова Србије Ивица Дачић коментаришући пресуду којом је тај суд осудио Ратка Младића на доживотну затворску казну.

“Хашки суд завршава своје постојање на исти начин на који је све то време и постојао, а то је да није имао за циљ да постигне међусобно помирење, већ да докаже и покаже да су Срби били криви и да су они једини кривци у претходном грађанском рату на простору бивше Југославије”, рекао је Дачић за Танјуг након што је са шефом аргентинске дипломатије Хорхеом Марселом Форијем потписао Споразум о трговини и економској сарадњи између Србије и Аргентине у престоници те земље.

Како је нагласио, на Србији је да прихвати грешке које су биле у прошлости, ”али да не дозволи да будемо оптужени за нешто за шта нисмо криви, а нарочито да не дозволимо да они који су остали без осуде, то користе као оптужбу против целог једног народа”.

БОРОВИЋ: МЛАДИЋ СВЕ РАДИО ПОГРЕШНО, НИЈЕ СЕ ПОНЕО КАО ГЕНЕРАЛ

Београдски адвокат Боривоје Боровић каже да је Ратко Младић требало да, у име српског народа, благовремено изађе и објасни на прави начин ако сматра да није био крив.

Требало је то да уради као један генерал, а не да се крије по војвођанским селима док момци од 18 година гину на фронту, рекао је Боровић гостујући јутрос на телевизији Пинк пре изрицања пресуде Младићу у Хагу.

Боровић каже да је њега, као припадника српског народа, “веома срамота због оног што се десило у Сребреници”, те подсећа да су Срби у Другом светском рату и у ранијим ратовима увек били жртве.

Упитан да ли, ако је, како каже, Младић могао да спречи догађаје у Сребреници, али није, из тога произилази да је он крив, Боровић одговора да није дан да се о томе прича “сада када човек тамо чека пресуду”, али подвлачи да је све што је Младић радио — радио погрешно.

“Од тог тренутка — да ли је спречавао, могао или није — па до тренутка када се крио по војвођанским селима док су момци од 18 година гинули тамо на фронту… Није смео да то уради, да би га овако с неким пиштољчићем иза врата ухапсили и одвели га у Хашки трибунал”, наводи адвокат.

Насупрот томе, како каже, Слободан Милошевић је достојанствено бранио права српског народа, српског руководства и правио дистанцу према злочинима.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ СКАНДАЛИЗОВАНА ПРЕСУДОМ МЛАДИЋУ

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић, рекла је данас да је “скандализована” доживотном пресудом која је у Хашком трибуналу изречена ратном команданту Босанских Срба Ратку Младићу.

Једина жена осуђена у Хашком трибуналу за злочине током сукоба у Босни Биљана Плавшић (87) била је потпредседница Републике Српске за време рата пре него што је преузела председништво 1996.

Осуђена је 2003. на 11 година затвора. Она се изјаснила кривом пред Хашким трибуналом и одобрено јој је раније ослобађање 2011. године на велико незадовољство жртава.

“Скандализована сам чињеницом да таква једна институција игнорише правду и истину. Нисам уопште против тога да се криминалцима суди али овде нема ни правде ни истине”, рекла је Плавшић за Франс прес телефоном из Београда где станује од када је ослобођена.

Плавшић је, међутим, додала да није очекивала “ништа друго, познајући рад Трибунала”.

Хашки трибунал данас је првостепено осудио бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића на доживотну затворску казну због геноцида у Сребреници и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ.

Младић (74) проглашен је кривим за геноцид над неколико хиљада Муслимана из Сребренице прогон Муслимана и Хрвата широм Босне и Херцеговине, терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце “плавих шлемова” УН, од 1992 до 1995. године.

БРНАБИЋ: ПРЕСУДА НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ, ГЛЕДАТИ У БУДУЋНОСТПредседница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да пресуда Ратку Младићу није изненађење за српски народ и поручила да се треба окренути будућности, како бисмо коначно имали стабилну државу.”Треба да гледамо у будућност.. како би смо коанчно имали стабилну државу”, рекла је Брнабић, преноси Ројтерс.

ДОДИК: ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ ЈЕ ИСТИНСКИ ХЕРОЈ И ПАТРИОТА

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је за српски народ генерал Младић је истински херој и патриота и да пресуда Хашког суда генералу Ратку Младићу, у условима неjеднаког третмана и селективне правде овог трибунала, не представља изненађење.

“Ово није пресуда ни Републици Српској, ни српском народу, ни српској војсци. Ово је покушај удара на слободу читавог једног народа”, нагласио је Додик.

Он је истакао да је однос Хашког суда према Србима неправедан, да је струка у Хагу потпуно поражена и да је Хаг онемогућио помирење у БиХ.

“Из уџбеника треба избацити све о неправедном Хашком трибуналу”, рекао је Додик, додавши да је данашњом пресудом и досадашњим односом Хашког трибунала према Србима задат ударац, пре свега, Босни и Херцеговини.

Додик је рекао да ће историја једног дана потврдити да је Хашки трибунал основан искључиво да суди Србима и са намером да их сатанизује.

“Морамо се окупити око наших вредности, око наше Републике Српске, а генерал остаје легенда српског народа. Треба да се окупимо и око његове породице, да им помогнемо у овим тренуцима и да заједно пребродимо ово тешко време — нагласио је Додик.

ВУЛИН: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ЛОШЕ ГОВОРИ О ТРИБУНАЛУ И ПРАВДИМинистар одбране Александар Вулин изјавио је данас да је пресуда генералу Ратку Младићу, нажалост, била очекивана, што, како каже, лоше говори о Хашком трибуналу као суду правде.”Јер не треба заборавити да је у питању првостепена пресуда и да ако право није само реч онда би тек остало да се види шта ће суд одлучити у другом степену”, навео је Вулин у изјави достављеној медијима.Подсетио је да је тако хрватски генерал Анте Готовина у првој пресуди био осуђен као ратни злочинац на више деценија робије а у другој ослобођен свих оптужби.

Прочитајте још — Радончић: Жао ми је што не постоји смртна казна; Би-Би-Си: Младић босански крвник

“Пречесто судећи по политичкој сили а премало по правди, Хашки трибунал нас није помирио нити је довео до пођеднаког поштовања свих жртава и упорно је означавао Србе као једине кривце за злочине и ратове”, навео је.

МАРКОВИЋ: ВЕЛИКА СРАМОТАПредседник Јединствене Србије Драган Марковић казао је поводом пресуду Ратку Младићу да је то “велика срамота”.

“Данашњом пресудом генералу Ратку Младићу Хашки трибунал спушта завесу на највећу срамоту у историји светског правосуђа. Резултат рада Хашког трибунала је да су они који су највише страдали, највише и осуђени. Срби су укупно осуђени на 12 векова робије, а Хрвати, Муслимани и Албанци на око 200 година. С тим да су Хрвати углавном осуђени за злочине над муслиманима и обрнуто. То значи да за злочине над Србима нико није крив. Од убиства породице Зец у Загребу, кристалне ноћи у Задру, протеривања Срба из хрватских градова, преко Миљеваца, Медачког џепа, Равних котара до Бљеска и највећег етничког чишћења у Европи од Другог светског рата — Олује, па преко Подриња, Кравица, Братунца, Сарајева до Старог Грацка, Подујева, Обилића, Гораждевца и протеривања Срба са Косова и Метохије” изјавио је председник Јединствене Србије, Драган Марковић Палма.
ИВАНИЋ: ХАШКИ ТРИБУНАЛ НЕ ДЕЛИ ПРАВДУ, ВЕЋ ПОЛИТИКУ
Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је Хашки трибунал данашњим изрицањем пресуде ратном команданту Војске РС Ратку Младићу показао да се “наставља с негативним односом према Србима” и да ће трибунал “остати упамћен по томе да није делио правду, већ политику”.

“Хашки трибунал је уместо поверења, донео неповерење. Уместо помирења довешће до нових политичких сукоба”, рекао је Иванић за агенцију ФЕНА.Рекао је да је, не рачунајући данашњу пресуду Младићу, Хашки трибунал Србима изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 годину.”Ништа друго није се могло ни очекивати. Када погледате све ове стотине година које су добили Срби и томе додате податак да је Хашки суд укупно за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора, то о том суду довољно говори”, оценио је Иванић.

Он је нагласио да “никако не треба одустати од подршке генералу Младићу и да му треба пружити максималну помоћ у жалбеном поступку”.КУБУРОВИЋ О ПРЕСУДИ МЛАДИЋУ — ТЕЖАК ДАН ЗА СРБИЈУПресуда Ратку Младићу је тежак дан за Србију, а многи грађани наше земље се осећају повређено, с обзиром и на досадашње одлуке Хашког трибунала, рекла је данас министарка правде Нела Кубуровић, уз оцену да неће коментаришати пресуду пошто је, како је рекла, првостепена, а не правоснажна .

Многи грађани Србије осећају се повређено, с обзиром и на досадашње одлуке Хашког трибунала којим су, сматрају они, српске жртве проглашене мање вредним од других жртава”, рекла је Кубуровић новинарима.

Ипак, она, како каже, одговорно тврди да Србија не бежи од своје одговорности што су, како је навела, показали њени правосудни органи који су процесуирали и водили поступке yа ратне yлочине, без обзира на националност оптужених.

“Као члан владе Србије и као министар правде и даље ћу се залагати да сви српски држављани који се налазе у Хашком трибуналу, било да је реч о оптуженим или осуђеним лицима, имају обезбеђене све неопходне услове за здравствену негу, и даље ћемо се залагати да Ратко Младић има адекватну лекарску негу и да му се омогући да га прегледају српски лекари”, рекла је министарка. ШАРОВИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ УЗБУРКАЋЕ СТРАСТИ И ПОЛАРИЗОВАТИ БиХЗаменик председавајућег Савета министара БиХ и високи функционер Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић је рекао да је разочаран данашњом пресудом Хашког трибунала бившем команданту Војске РС Ратку Младићу на доживотну казну затвора и да очекује да ће то “узбуркати страсти” у БИХ.

“Разочаран сам, јер сам очекивао другачију одлуку. Она није коначна и није правоснажна, а у суштини ће узбуркати страсти у БиХ и неће допринети оном због чега је основан Хашки трибунал, а то је помирење у БиХ”, рекао је Шаровић.

По његовим речима, после изирицања првостепене пресуде Младићу, “сви унутар БиХ” ће се сврстати на две стране: једну у Републици Српској, гђе ће већински изнети негативан став о пресуди Трибунала, и “остатку БиХ” где ће је “коментарисати на други начин”.

КАНДИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ПРАВЕДНАОснивачица Фонда за хуманитарно право (ФХП) Наташа Кандић оценила је данас да је пресуда ратном команданту Војске Републике Српске (ВРС) Ратку Младићу пред Хашким трибуналом најзначајнија пресуда до сада и да је праведна у односу на почињене злочине, у мери у којој је то могуће с обзиром на законе и међународно право.

У изјави агенцији Бета, Наташа Кандић је оценила да је казна доживотног затвора адекватан одговор суда на злочине које је починио официр на највишој позицији у ВРС и да је посебно важно што је у сажетку пресуде наведено који су све страшни злочини почињени и у оним општинама у којима суд није нашао да је Младић одговоран за геноцид.ЉАЈИЋ: ОЧЕКИВАНА ПРЕСУДА МЛАДИЋУПотпредседник Владе Србије Расим Љајић рекао је данас да пресуда Ратку Младићу не представља изненађење, имајући у виду досадашњу судску праксу у Трибуналу, као и раније пресуде Младићевим подређенима.

Љајић је подсетио да су на доживотне казне пред Хашким трибуналом већ осуђени Вујадин Поповић, Љубиша Беара и Здравко Толимир, а Младић се и у тим предметима спомињао као део удруженог злочиначког подухвата.

“Овом пресудом ће породице жртава вероватно добити делимичну сатисфакцију, али у јавности земаља региона неће престати расправе о интерпретације ове одлуке Трибунала, у зависности од етничке призме из које се она посматра”, казао је Љајић.

ОБРАДОВИЋ: НЕ ПРИЗНАЈЕМ ТРИБУНАЛ, МЛАДИЋ ХЕРОЈЛидер опозиционог покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да одбацује све пресуде Хашког трибунала као антиправне, неправедне и антисрпске и додао да је за њега Ратко Младић херој.

Обрадовић је новинарима у Скупштини Србије казао да је пресуда Хашког трибунала по којој је Младић осуђен на доживатну казну врхунац антисрпског деловања тог суда, који, како каже, он не признаје јер је антисрпски.”Што се мене тиче Ратко Младић и Радован Караџић треба да буду на првим страницама уџбеника јер су оснивачи републике Српске, а пресуде Хашког трибунала ме не интересују”, рекао је Обрадовић и додао да је трибунал продужена рука НАТО-а.

Одлуке Хашког трибунала, како је рекао, сматра скандалозним, наводећи да уместо Младића треба да одговарају судије тог суда који жели да од Срба који су жртве направи злочинце.

ШЕШЕЉ: ПОЛИТИЧКА ПРЕСУДА, УСМЕРЕНА ПРОТИВ СРПСКОГ НАРОДА..

Лидер СРС Војислав Шешељ оценио је да је пресуда Ратку Младићу политичка.”Пресуда је политичка, а уперена је против српског народа који је учествовао у рату, помало и против Србије, а највише против Републике Српске”, рекао је Шешељ за Пинк телевизију.Све тачке оптужнице говоре о удруженом злочиначком подухвату, што, наводи Шешељ, за Трибунал значи да нема потребе да се објашњава како је шта урадио и где је директна веза.

У СРЕБРЕНИЦИ И БРАТУНЦУ ПЛАКАТИ ПОДРШКЕ РАТКУ МЛАДИЋУ

У Сребреници и Братунцу данас су се појавили плакати подршке хашком оптуженику Ратку Младићу коме Хашки трибунал изриче пресуду за ратне злочине почињене током рата у БиХ.Чланови Удружење “Источна алтернатива” Републике Српске су у овим градовима полепили плакате са натписом “Ти си наш херој”.

Прочитајте још — ОВАКО ЈЕ ГЕНЕРАЛ УДАЉЕН ИЗ СУДНИЦЕ: Младић викао “Лаж!” (ВИДЕО)

У Меморијалном центру у Поточарима изрицање пресуде Ратку Младићу пратили су преживеле жртве злочина у Сребреници.

У ПОТОЧАРИМА ЈАКЕ СНАГЕ ОБЕЗБЕЂЕЊА

Јаке снаге обезбеђења распоређене су у и Меморијалном центру у Поточарима и око њега, где су чланови бошњачких удружења који су чекали пресуду генералу Ратку Младићу.У Поточарима су новинарске екипе, а у Меморијалном центру је био телевизијски пренос изрицања пресуде Младићу.

ПОПОВИЋ: ХАШКИ ТРИБУНАЛ ОБИЧАН ПОЛИТИЧКИ ИНСТРУМЕНТ

Пресуда, коју је Хашки трибунал изрекао Ратку Младићу, потврђује да овај суд нема везе са правом и правдом, већ да је реч о обичном политичком инструменту, формираном са циљем да читаву српску нацију представи као геноцидну, изјавио је данас председника Српске народне партије и министар Ненад Поповић.Зато је, и поред свих могућих доказа који су му пружени, “овај суд свесно ослобађао крвнике попут Насера Орића, Готовине и Харадинаја”, док је с друге стране, осудио све српске политичке и војне лидере који су се нашли пред овим трибуналом, навео је Поповић у саопштењу.За Хашке судије и тужиоце, сматра он, убијена српска деца и старци, ископане очи, преклани вратови и извађени органи нису доказ никакве кривице. “Одрубљене српске главе, које су носили по Босни муџахедини Изетбеговићеве војске за те људе и тај суд не представљају ништа”.

Када је испунио своју политичку мисију овом срамном пресудом, наводи Поповић, Хашки трибунал завршава свој рад, мислећи да ће оваквим пресудом додатно нанети штету српским интересима.Српски народ је својом слободарском традицијом и херојством створио Републику Српску, а Србија је данас независна и слободна држава, која брани интересе Срба где год да се налазе, наведено је у саопштењу.

ДС: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ЗАДОВОЉЕЊЕ ПРАВДЕ

Демократска странка (ДС) саопштила је данас да је пресуда Ратку Младићу дугоочекивано задовољење правде и предуслов помирења и да “скида љагу са Србије”.ДС наводи и да Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и позвали учеснике јавног живота да се уздрже од промовисања, оправдавања и ратнохушкачких изјава.Из те странке истичу да је неопходно наставити процес помирења у региону и да се свакодневно види колико је тај процес нестабилан јер је само једна изјава довољна да га уруши.

Прочитајте још — Лажирали налазе о здрављу Младића

“Србија и цео регион и данас се суочавају и живе последице ратних злочина деведесетих, а пресуда Младићу је важна јер скида љагу са Србије и њених грађана. Нови изазови су пред нама и време је да се коначно неке књиге затворе. Неоспорно је да ће много болних речи и догађаја остати у тим књигама, али ми имамо обавезу према генерацијама које данас расту”, истичу из ДС-а.Управо из обавезе према тим генерацијама, ДС сматра да нема више ниједног оправдања за било кога у било којој од земаља бивше Југославије који ће славити злочинце.

ЖИВКОВИЋ: ПРЕСУДА РАТКУ МЛАДИЋУ НОРМАЛНА И ОЧЕКИВАНА

Председник Нове странке Зоран Живковић оценио је данас да је пресуда Хашког трибунала ратном команданту Војске Републике Српске (ВРС) Ратку Младићу нормална и очекивана и да је лоше што се кривци за догађаје из 90-их тек сада кажњавају.”Наравно да је било криваца на свим странама, али то не оправдава никога”, рекао је Живковић.

Прочитајте још — Младић: Невин сам, душу ми не могу узети!

Он је додао да је Младић сигурно имао командну одговорност.”Ту није било дилеме да ли је он крив што се то догодило и да ли је могао да спречи злодела која су чињена наводно у наше име и ту ја пресуду тумачим као нормалну и очекивану”, рекао Живковић.

ОМЕРОВИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ОЧЕКИВАНА, МИСИЈА СУДА НЕДОВРШЕНА

Народни посланик из Социјалдемократске партије Србије, Мехо Омеровић, изјавио је да је пресуда изречена бившем генералу ВРС Ратку Младићу данас у Хагу очекивана, али и да трибунал није успео у оном што му је био основни задатак — помирење народа у региону, правда за све жртве и преживеле у ратовима на територији бивше Југославије..”И даље смо сведоци говора и речи мржње, звецка се и оружјем често. Никако да се сучимо са прошлошчу. У државама бивше Југославије имамо развијене десничарске организације и удружења која величају освеочене злочинце! Све што је усмерено против других је на цени а сваки криминалац и злочинац који долази из сопственог народа је херој. Све што негира постојање других је изгледа и званична политика”, навео је Омеровић.У изјави достављеној медијима, Омеровић констатује да не могу постојати геноцидни народи, већ само појединци.

ДСС: ПОЛИТИЧКА ПРЕСУДА СРПСКОМ НАРОДУ И РС

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је данас да је пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу формално правно пресуда једној особи, али политичку гледано то јесте и пресуда српском народу и Републици Српској.Јовановић је новинарима у Скупштини Србије је рекао да он негира тезу да је у Сребреници учињен геноцид, наводећи да то није исправна квалификација.“То је злоупотреба правне квалификације у политичке сврхе. Не може се злочин у Сребреници дефинисати као геноцид”, рекао је Јовановић.Поводом пресуде Младићу, Јовановић је казао да ништа мање није очекивао од таквог суда или “пародије суда”.

ЈОВАНОВИЋ: ПРЕСУДА ДА БУДЕ ОСНОВА ЗА НОВЕ ОДНОСЕ

Пресуда Ратку Младићу треба да буде основа на којој морамо градити нове односе, политику помирења у целом региону, а пре свега у Босни и Херцеговини, оцењује лидер ЛДП Чедомир Јовановић.”Ово не сме да буде повод за распаљивање мржњи и сукоба, него опомена и позив на одговорност пред самима собом, пред прошлим и будућим генерацијама”, поручује он.

Сматра да казна која је данас изречена Младићу представља делимичну сатисфакцију за породице жртава злочина за које му је суђено, али и све оне који су се годинама борили за правду и помирење у региону, јер ништа не може вратити изгубљене животе и умањити несрећу милиона људи који су страдали у ратном лудилу деведесетих, чији је Младић један од најистакнутијих симбола.Према његовим речима, оваква пресуда је подсетник колика се цена плаћа када се проблеми решавају ратом и додатни разлог да у будућности водимо политику која ће онемогућити да нам се страшна прошлост опет понови, наводи се у саопштењу странке.

САВЕЗ СРБА ИЗ РЕГИОНА: СРАМНА ОДЛУКА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да је пресуда Хашког трибунала ратном команданту Војске Републике Српске (ВРС) Ратку Младићу срамна, неморална и дубоко неправедна.”Генерал Ратко Младић је српски херој који је часно бранио свој народ и то неће да промени никаква пресуда лажног суда званог Хашки трибунал”, наведено је у саопштењу Савеза Срба из региона.Линта је додао да “не постоји ниједан доказ да је Ратко Младић наредио неки злочин” и оценио да “то није занимало Хашки трибунал јер је осуђујућа пресуда унапред била написана”.”Посебно је срамно образложење Хашког трибунала да је генерал Младић значајно допринео извршењу непостојећег геноцида у Сребреници”, навео је.Он је додао да је јасно да је “Хашки трибунал обичан инструмент западних сила које 27 година воде штетну и погрешну политику према западном Балкану”.”За западне силе Срби су и даље колективни кривци и злочинци за оружане сукобе на простору бивше Југославије, а Хрвати, Бошњаци у Албанци тобоже невине жртве”, оценио је Линта.

СТАМАТОВИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ УПЕРЕНА ПРОТИВ ЦЕЛОГ СРПСКОГ НАРОДА

Председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС) Милан Стаматовић оценио је данас да је пресуда Ратку Младићу пред Хашким трибуналом “пресуда против целог српског народа” и позвао председника Србије Александра Вучића да “коначно узме у заштиту сопствени народ и државу”.Стаматовић је у саопштењу оценио и да је “једина добра ствар у пресуди што није успео покушај Избетбеговићевих фундаменталиста да у Младићеву, али и колективну кривицу Срба припишу и измишљени геноцид у још седам општина на подручју БиХ”.

“Генерал Младић је бранио и одбранио српски народ од најезде страних плаћеника, исламских џихадиста и озлоглашених војних формација БиХ које нису мариле ни за старе и немоћне а Војска Републике Српске није водила освајачки већ одбрамбени рат, бранећи сопствена огњишта, имања и невине људске животе”, навео је председник Иницијативног одбора Здраве Србије.Стаматовић је упитао и како је могуће да су “сви злочинци из редова бошњачког и хрватског народа, укључујући и најпознатијег међу њима, муслиманског војног команданта Сребренице, Насера Орића, ослобођени у том исто Трибуналу”.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.