Душан Ковачевић: Зауставити одлазак младих и образованих

Академик у Новом Саду на трибини “Савремени човек и савремени свет” упозорио да је одлазак младих један од најозбиљнијих проблема Србије

Фото: Д. Дозет

БИЛО би добро да наша држава Србија учини све да млади, паметни и стручни људи остану овде да раде и да тако свима нама буде боље, рекао је у петак вече у Новом Саду академик Душан Ковачевић, обраћајући се многобројној публици у Библиотеци Матице српске (БМС).

Говорећи на трибини “Савремени човек и савремени свет”, академик Ковачевић је упозорио на то да је одлазак младих један од најозбиљнијих проблема Србије који, како је рекао, не зна како може да буде решен.

- Нас је мало и кад оде то мало памети, не знам шта ће и ко ће остати. Било би добро да ова земља помогне да остану и да раде овде — поручио је он напомињући да о томе говори и његова представа “Хипноза једне љубави”, која је изведена такође синоћ на Стеријином позорју.

Ковачевић је казао да данас живимо у паралелном — виртуелном свету високих технологија, у којем је “човек човеку мобилни телефон” и где, често, више немамо контролу над самим собом.

- Ми данас платимо телефон да сами себе прислушкујемо и о свом трошку ми сами себе цинкаримо — рекао је Ковачевић указујући посебно на опасности којој су изложена деца, којој данас више нису занимљиви Дизнијеви филмови него видео-игрице, које често могу да буду врло опасне.

fФото: Д. Дозет

Савремени човек у савременом свету данас је изложен и многим великим страховима, посебно од тероризма и од ратова, нарочито овде на Балкану, где се “константно звецка и оружјем и речима”.

Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.

--

--