ЛеЗ 0012386 НОВИБУСУР 00439 /00440, — СПЕКТАР Десетодневни избор “Заветина” Диз НовиБуСур — Новине будућности

Симболи и сигнали — Увод.

Истргнуто ИЗ ДНЕВНИКА ЗА ДЕЦЕМБАР 1974.

*

Они што покорно слушају власт — улизице, полтрони, гадови свих боја и фела — ђубре човечанствa. Одувек сам их презирао и избегавао као живот без сврхе и горчину гору од жучи.

17. 12. 74. — Чуо сам шта је речено о животу и љубави, о љубави и смрти. Чуо то и слушао — чини ми се — кроз неколико хиљада година; то је прилично добро, до сада барем — но, да ли је то све?
 Револуционари, богати човечуљци што наоколо намећу извесну атмосферу — свестан сам ко су они (они сасвим сигурно нису муве или крпељи), … Покушавам да задржим сваку мисао што се копрца у мени једнако као и нему дубину невоље у души народа…

Исто је, чак и горе, четрдесет и кусур година, након што сам записао горње редове, потврђује се не само у Београду, него широм наше земље, кад је реч о робовима власти, сваке власти, нових господара. Нагомилало се ђубре човечанства у нашим завичајима… Револуција је била опсена; донела је један талас који је запљуснуо и најзабаченије делове српских провинција; али од тог таласа ништа није остало, осим оног најгорег. Србија тоне неповратно у своју бездану древност; да ли да се радујем због тога или да плачем?

Све су образине спале, помислим на тргу једне источносрпске варошице, само што су шуме на околним бреговима и висовима толико узнапредовале да их нико више не може зауставити, ни сибирски берберин, ни планетарна катастрофа. Гледам јутарње магле после кише од Турије до Кучева, као да су налегле попут дивовских чудовишта на клисурасту долину Пека; и оне ми се више допадају од ограничених људи и песника „затворених у круг својих међа“. У катастру, у суду (где се оверавају папири, документа), у шумској управи — закопано благо ликова, прича, драма…

Мишљеновац, — почетком августа 2017. (по старом православном српском календару 7526….) М. Лукић

НАПОМЕНА УРЕДНИКА: Oд јуна 2017. године тзв. НОВИНЕ БУДУЋНОСТИ, СУРБИТА ДИЗ, Новибусур више нису бесплатне и доступне свима на свету. Овај блог је отворен само за позване читаоце. Међу позванима има око педесетак старих познаника, пријатеља и сарадника “Сазвежђа “, или чланова бивше “Групе Зз”. Само најужи круг читаоца (кад прихвати позивницу оснивача), може — прегледати, читати, док то буде дозвољавао Управник „Сазвежђа З“ СПЕКТАР.

Јавило нам се неколико пасионираних читалаца СПЕКТРА, позваних, који не могу да приступе НОВИБУСУРУ. У чему је ствар? Послали су нам и копију одбијенице:

“Изгледа да нисте добили позивницу за читање овог блога. Ако мислите да је у питању грешка, можда ћете желети да се обратите аутору блога и да захтевате позивницу.

You have been invited to view a private blog SIGN IN

Blog title СПЕКТАР

Blog url http://bibliotekez.blogspot.com/

Invited by Miroslav Lukić

Expires on July 18, 2017

Accepting this invitation will make your Blogger profile and e-mail address visible to administrators of this blog.”

Предлажемо тим читаоцима да отворе налог на гмаилу, и да нам пошаљу своју најновију и најактуелнију гмаил адресу, и онда ће им бити доступан СПЕКТАР.

*

Поновићу: Заветинама су потребне мецене, донатори- помоћ, да би могле да остваре своју мисију. Заветинама је потребна помоћ за издавање књижевног часописа — како оних на папиру тако и електронских…Можда је најбољи начин да помогнете Заветинама четворогодишња ПРЕТПЛАТА на СПЕКТАР. (Та врста претплате подразумева и низ повластица, тј. бесплатних прегледа и неких других веома популарних локација “Сазвежђа З”.) Када приватно лице одлучи да помогне као донатор, дародавац излажење електронских новина и часописа, и посебно књ. часописа”ЗАВЕТИНЕ+”,може да нам пошаље директно новац — ма са које тачке на кугли земаљској — прекоWestern Uniona.(валуте: долар амерички, евро, швајцарски франак… итд) на адресу Мирослав ЛУКИЋ Сердар Јанка Вукотића 1/13, 180 309 Београд — Раковица, Србија — Када пошаљете новац, пошаљите и број — controll number на електронску адресу miroslav7275@gmail.com како бисмо у нашем одељењу Western Uniona могли да подигнемо новац који сте послали, као и Вашу тачну адресу на коју би Вам слали нове бројеве часописa, или књиге ЗАВЕТИНА….. И дародавци из Србије, могу, такође, да помогну и пошаљу динарска средства на дату адресу уобичајеном телефонском поштанском упутницом, на тел. +381 65 3006 950, уз своју обавезну кућну адресу…

*

Сви они који се претплате до краја 2017. године на СПЕКТАР добиће и право приступа и на још три затворена, приватна блога “Сазвежђа З” (Тајноводство, Ужас, Вечити чудесни коренови).