Лекарка сумња да су јој узели тројке

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ | 14. јул 2017. 22:02 |

Пензионисана лекарка др Славица Александрић из Лајковца тврди да је носила једнојајчане близанце и још једно дете и да су јој их узели у ваљевској болници. Сумња да је у препродаји деце учествовао и њен муж

Славица Александрић, пензионисани лекар из Лајковца сумња да су јој у ваљевској болници отете тројке. Нешто слично су јој потврдиле и неке колеге, мада је према болничкој верзији родила само девојчицу, која је умрла.

- Почела сам да се порађам 28. јануара 1980, у осам сати ујутро. Одмах сам отишла на одељење, а особље је требало да ме пријави. На ултразвуку сам видела велику лопту и поред ње мању. Касније сам сазнала да сам носила два једнојајчана близанца и једну бебу поред. Целог дана сам била у порођајној сали, да би увече дошла сестра и дала ми инјекцију.

Ујутро, кад су је пробудили, рекли су јој да је добила девојчицу. Било јој је чудно, јер је била сигурна да је видела три бебе. Поново је заспала и спавала четири дана. Данас сумња да је добијала “кормидел” кроз инфузију. Лежала је у шок-соби и нико је није обилазио. Онда је дошао лекар који ју је порађао и дао јој неки број телефона.

- Сећам се да је био Београд и да је прва бројка била 6. Јавила ми се жена и грубо ми рекла: “Слушај ти, жено, теби дете умире!” — каже др Александрић и додаје да су јој убрзо саопштили да је њена девојчица умрла. Она наставља:

- Сумњам да је у отмицу и препродају био умешан мој муж. Тврдио је да је преузео леш бебе из Београда, али никога о сахрани није обавестио. Наводно је узео и отпусну листу, коју ми никада није показао. Убрзо се пропио и умро у Немачкој — каже наша саговорница.

У међувремену, она је из Лајковца прешла у Ваљево. Једне вечери зазвонио јој је телефон и чула је непознати глас: “Окрени први програм”. Емитована је емисија о “беби-афери”. Слична ситуација се понављала данима. Непознати људи су је звали и говорили: “Каква си ти мајка, кад ни сопствену децу не тражиш?!” или “Толико деце, а ниједно ти нису оставили!”

Споменик који су подигли умрлој девојчици, на месту где је муж тврдио да ју је сахранио, ишчупан је. И то је схватила као нечију поруку да дете није мртво.

Преко везе добила је папир из матичне службе, на ком је писало да се породила 30. јануара у 8.30, уместо 28. јануара у 18.30. Видело се да су бројке преправљане. Није писало да је удата. Стајало је да је порођај био нормалан, а не царски рез, иако је имала ожиљак на стомаку. Рубрике са подацима онога ко ју је порађао биле су празне. Из болнице није добила отпусну листу, а неке колеге су провериле — ње у болничком протоколу за 1980. није било!

- Један анестезиолог ми је испричао како никад себи неће опростити што је учествовао у отмици беба. Открио ми је и да су женама које су узимале те бебе секли кожу да личи на царски рез. То се зове “некрвава хируршка интервенција”, каже Александрићева.

Неки људи су јој сугерисали да су њена деца жива и удомљена у околини. Полицијски инспектор, који јој је рекао ко је једно од деце, упозорио ју је и да ником непознатом не отвара врата и не излази ноћу. И данас не губи наду да ће открити шта се догодило.

ЧЕКА СЕ ФОРМИРАЊЕ КОМИСИЈЕ

- СВАКОДНЕВНО смо у контакту са кабинетом министра полиције Небојше Стефановића и надамо се да ће ускоро упутити Влади предлог за формирање мешовите комисије за решавање случајева несталих беба, који је саставила Дирекција полиције, каже за “Новости” Радиша Павловић, председник Удружења “За истину и правду о несталим бебама”.

Ова комисија омогућила би учешће родитеља у истрагама када су у питању случајеви њихове деце.

- Таква правна пракса код нас већ постоји и дала је добре резултате, а то је Комисија за истраживање убистава новинара. Њено формирање било би у складу са пресудом Европског суда у Стразбуру — каже Павловић и додаје да су родитељи спремни на протесте, ако решење не буде нађено.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.