Лутао је изгубљен прашумом, а онда су га спасли — мајмуни

Чилеанац, кога су пронашли спасиоци после девет дана, рекао да су му животиње доносиле да једе и показале извор воде

Twitter

МАЈКУЛ Коросео Акуња (25) из Чилеа, нестао је у прашуми у националном парку Мадиди у Боливији. Када је после деветодневне потраге пронађен, рекао је да је преживео само захваљујући мајмунима.

Од тренутка када је младић нестао, никоме није било јасно како је то могло се догоди јер је сваком туристи објашњено како треба да се понаша у прашуми. У потрагу за њим, поред ренџера, укључили су се и шамани који су одмах закључили да је он понашањем наљутио шумске духове.

Данима ренџери и туристички водичи тражили су младића десет сати дневно, али нису пронашли ни један траг. Шестог дана нестанка пронађена је Акуњинова блатњава чарапа и шамани су, на основу ње, наслутили да ће он убрзо бити пронађен. Три дана касније туристички водичи су пронашли потпуно свесног изгубљеног туристу који је тражио „кока-колу“. Како пише сајт Национална географија, пронађен је у слабом стању, скроз дехидриран, кожа му је била сва изуједана и оштећена бодљама, а стопала и чланци су му поприлично отекли.

Када су га вратили у камп испричао је невероватну причу о преживљавању. Рекао је како никако није успевао да пронађе реку, а да му је живот спасила група мајмуна која му је доносила храну и свакога дана га водила до извора воде и склоништа.

Како је време пролазило, ситуација у којој се нашао је све више узимала данак. Комарци су га све више гризли, стално је био гладан па је самим тим бивао све очајнији.

Присетио се вечери када је нестао и објаснио да су га спопале неке чудне мисли и да је осетио снажну потребу да напусти прашуму.

- Почео сам да трчим, а пошто сам схватио да би ме сандале успоравале, изуо сам их и бацио. Касније сам бацио и мобилни телефон и батеријску лампу. Дуго сам трчао док нисам стао поред дрвета кад сам почео да размишљам. Питао сам се шта сам то урадио. Када сам желео да се вратим, то није било могуће — објаснио је Акуња.

Људи који су га спасили су остали при уверењу да су га духови привремено излудели, док Чилеанац не верује у шаманизам и боливијску културу, већ само у Бога. Иако није потпуно сигуран шта се му се тачно догодило, каже да је близак сусрет са смрћу у џунгли нешто што никада неће заборавити.

Could you survive 9 days in the Bolivian rainforest alone? This tourist did after he wandered away from his campsite https://t.co/M2LpM3MRwI
— NatGeoTravel (@NatGeoTravel) March 23, 2017

Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.