“Мистерија организма” и даље изазов

Борислав Анђелић | 13. јул 2017. 12:09 | Фестивал у Карловим Варима подсетио на ремек-дело нашег редитеља Душана Макавејева, који из здравствених разлога није био на пројекцијама

Филм “W.R.- Мистерија организма”

НА једном од најугледнијих међународних филмских фестивала, смештеном у предивни амбијент познатог бањског одмаралишта Карлових Вари у Чешкој, под уметничким руководством Карела Оха, приказано је чак 207 филмова. Програм “Шест блиских сусрета” био је резервисан за филмове у избору познатих критичара, а реномирани Израелци Едне и Дан Фајнаруа одабрали су “W.R.- Мистерија организма” нашег Душана Макавејева. Славни редитељ није могао из здравствених разлога да присуствује пројекцијама свог остварења из 1971. године, у дупке пуним дворанама. Потврдило се, да је и данас, после толико година, ово дело Маквејева, права атракција и велики изазов.

Главне звезде фестивала били су чувени амерички глумци — Ума Турман и Кејси Афлек, на почетку, и Џереми Ренер на крају. Њима је председник фестивала Јиржи Бартоска уручио своје, председничке “Кристалне глобусе”, док су ова признања за допринос светском филму добили Британци Кен Лоуч и Пол Лаверти, као и Американац Џејмс Њутон Ховард.

Међу такмичарским филмовима издвојила се “Аритмија”, сјајна прича о савременим брачним проблемима, Руса Бориса Хлебњикова (мада је у фестивалским круговима овај филм важио за фаворита, а на крају је једину награду добио глумац Александар Јаченко). Значајна очекивања од провокативног филма на тему геноцида у Руанди, “Птице певају у Кигали” , пољског пара Крауце Кристофа (преминуо током снимања) и Јоане Кос, нису се испунила, али је награда за женску улогу отишла равноправно глумицама Јовити Будник и Елијани Умухире.

Међу најпријатнијим изненађењима био је дебитантски филм “Мушкарци не плацу” Алена Дрљевића из БиХ, на тему последица грађанског рата на нашим просторима, са сјајном глумачком поделом из региона, коме је припала специјална награда жирија, док је главна награда “Кристални глобус” припала визуелно атрактивном, али наративно досадном филму, рађеном према мотивима поезије Јарослава Врхлицког — “Мали крсташ”, у режији Чеха Вацлава Кадрнке. На изненађење многих, после 15 година, коначно је победио један чешки филм.

ИСТОЧНО ОД ЗАПАДА — БЕЗ СРБИЈЕ

У ПРОГРАМУ “Источно од Запада”, ове године није било наших филмова, што буди разлоге за забринутост, када је у питању стање у нашој кинематографије. Једини наш филм, “Реквијем за госпођу Ј.” Бојана Вулетића, приказан је у програму “Други поглед”. У доста скромнијој конкуренцији, Гран при је отишао у руке дебитанта, Александра Ханта за филм “Како је Виктор одвео Алексеја у кућу за негу”, сатиричан руски роудмови, а специјала награда, такође, дебитанткињи Грузијки Маријам Катцвани за болно дирљиво дело “Деде”.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.