Музеј под отвореним небом у сред Медитерана

Novosti online | 27. август 2018. 08:00 |

Овај „степеник“ између Северне Африке и Европе, носи дугу и богату историју коју су, као неизбрисив траг, остављали бројни освајачи. Млечани су Малти оставили своје препознатљиве чамце живописних боја

Почевши од комплекса мегалитских храмова Мнајдра, на јужном делу острва и Хипогеума (колосеума), па све до барокног сјаја многобројних палата, укључујући чувену палату Великог Мајстора, Малта и Гозо имају понешто за свакога. Овај „степеник“ између Северне Африке и Европе, носи дугу и богату историју коју су, као неизбрисив траг, остављали бројни освајачи. Млечани су Малти оставили своје препознатљиве чамце живописних боја, док су витезови Св. Јована Крститеља подигли импресивне тврђаве и зидине Валете и Три града (Сенглеа, Виториоза и Коспика). Уколико сте љубитељ верских, архитектонских достигнућа, пред вама је чак 366 цркава међу којима је најимпресивнија Катедрала Св. Јована Крститеља и чувена Мосте Дом.

За оне који би радије на Малти радили на свом тену и добро се забављали, Малта нуди прегршт добрих одмаралишта и врло богат ноћни живот. Не брините, чак ако ни ово није ваш вид забаве, острво је пуно могућности попут дугих, угодних шетњи, клајмбинга, вожње кајаком или једрења. Близу сто локација за роњење, деле се на она погодна за праве почетнике у ронилачком спорту, и она друга, за искусне рониоце, која укључују веома интересантне бродске олупине. Море је пуно топлије и чистије од мора на другим местима на Медитерану.

Поред два широко популарна острва, Малта и Гозо, постоји и треће, нешто мање популарно. Малено острво Комино, површине од само 3,5 квадратних километара, са свега једним хотелом, украшено је предивним заливом по имену Блуе Лагоон. Зато немојте тек тако отписати Малту, као малено острво за летовање у оквиру туристичког аранжмана. Понекад се у малим паковањима, крију најбоље ствари.

Уколико сте у могућности, никако немојте пропустити да изнајмите аутомобил. Иако је систем јавног транспорта (аутобуси, мини бус, трајекти) перфектан, а локалитети добро повезани и обележени, најбољи начин да видите сваки угао Малте (а вредна је тога), свакако је рент-а-цар. Путеви су добри, једноставни за праћење и са феноменалним сликама како приморског, тако и планинског пејзажа. Једина потешкоћа може бити вожња левом страном за мање искусне возаче.

Никако немојте пропустите:

* Лутање по утврђењима и зидинама Валета, са којих се пружа незамислив поглед на луку Св. Анђело

* Путовање у далеку неолитску прошлост, упознавањем Мнајдра храмова.

* Шетња кроз барокни рскош Три града.

* Пловидба трајектом са Малте, на „сестринско“ острво Гозо и истраживање средњевековног градског језгра Рабат, који пружа могућност уживања у 360 степени широком погледу на читаво острво.

* Забавите се као домећини на некој од 82 феште — уз малтешки ватромет и домицилне музичке бендове.

* Осетите пријатну тишину града Мдине, капсуле за путовање кроз средњи век и његове тргове и палате.

Неколико практичних информација:

* Продавнице већином раде од 09 до 19састи, са паузом од 13 до 16 за ручак (позната сиеста), чак и током зимских месеци. У току викенда, радно време је сведено на суботње преподне.

* Уколико планирате посету верским објектима водите рачуна о одевању. Нису дозвољени шортсеви и предубоки деколтеи, а рамена би такође, требало да су покривена.

* Топлес и нудизам су законом забрањени на Малти.

* Већина лекара на Малти говори енглески језик и медицинска нега је одлична (злу не требало).

* Вода са чесме је безбедна за пише широм острва.

* Иако је стопа криминала похвално ниска, свакако се саветује да предузмете одређене мере предострожности како бисте се одбранили од ситних лопова и џепароша.

Национални специјалитети на Малти су фенек (зечетина), брагиоли (роловано јунеће месо) и лампуки пита (пита од рибе). Уз неко од тих главних јела, најчешће се једе бигила (пире од боба са белим луком), пастици (пециво пуњено сиром или пасуљем) и фтира (хлеб који је надевен или пуњен парадајзом). Малтежани праве одличан, хрскав хлеб по имену хобз биз-зејт, а на острву Гозо обавезно треба да пробате локалну делицију, сир гбејнет. Најпопуларнији напици су вино, локална пива и безалкохолни микс од кока коле и сока горке наранџе, који се зове Кини.

Уколико одаберете хотел Mellieha Bay 3* можете бити сигурни да нећете погрешити. Хотел се налази на једној од најлепших пешчаних плажа на Малти, може се похвалити одличном услугом, а није превише удаљен нити од једне од предложених локација за упозавање историје и културе острва.

Остатак понуде за одмор на Малти, можете погледати на званичном сајту туристичке агенције 1А Травел.

Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.

--

--