Налазишту Бело брдо прети потпуно уништење

Удружење за очување винчанске културе “Неолит” упозорава на стање драгоценог археолошког локалитета. Слободан Добрић: Озбиљне државе Европе би све учиниле да сачувају бисер праисторије

Налазиште Бело брдо / Фото И. Маринковић

АРХЕОЛОШКО налазиште Бело брдо значајно је у европским и светским оквирима, али је недовољно истражено и угрожено клизиштем, без готово икаквих објеката намењених туристима, без визиторског центра, зграде музеја… Годинама се чека на израду планова за санацију, реконструкцију и конзервацију самог налазишта, па су становници насеља Винча, где се налази и овај локалитет, одлучили да се укључе у решавање овог проблема.

Окупљени у Удружењу за очување и неговање винчанске културе — “Неолит” покренули су иницијативу за уређење доњег платоа у којем нема археолошких наслага.

- Крајње је време да овај бисер праисторије и потенцијална туристичка дестинација, надомак Београда, буде уређен онако како доликује и како би учиниле све озбиљне државе Европе, којој је Винча поставила цивилизацијске темеље пре више од 7.500 година — каже, за “Новости”, Слободан Добрић, потпредседник Удружења. — Ово културно добро од највећег значаја за државу поверено је на чување, управљање и заштиту јавним установама пре више од 37 година, а налазиште је и даље неуређено и недоступно. Бело брдо мора да се заштити од потпуног уништења.

Наш саговорник каже да у Музеју града Београда немају слуха за њихове идеје.

- На последњем састанку су нам још једном рекли да имају много проблема са овим локалитетом, да би се бавили његовим уређењем — тврди Добрић.

Удружење су, међутим, подржали професори београдског Архитектонског факултета, који се већ баве разрадом њихових идеја.

- У туристичком неолитском парку Винче биле би реплике кућа из доба неолита, сувенирница и информативни центар, објекти за одржавање радионица за децу и туристе, савремени јавни тоалет за посетиоце и туристе, велика летња позорница, као и пристан за чамце, мање бродове и крузере — објашњава Добрић. — Планирали смо изградњу неолитског клуба, галерије и локалног музеја, затим малог хотела за туристе. У доњем делу обале било би неколико отворених и затворених базена са геотермалном водом, кафићи и продавнице. Сви ови садржаји треба да буду уређени тако да чине јединствену амбијенталну целину неолитске Винче.

* Слободан Добрић

Добрић наглашава да је предлог њиховог удружења јединствен:

- Ниједна општинска, градска, нити републичка институција није доставила ни предлог, а камоли решење за уређење овог национално значајног простора.

ОТПАДНЕ ВОДЕ

ДОК се мештани Винче баве плановима за уређење Белог брда, стручњаци Музеја града Београда и Републичког завода за заштиту споменика културе још се баве отпадним водама, које могу да угрозе локалитет. Због клизишта, које већ годинама угрожава локалитет, Музеј и Завод су пре три и по године потписали споразум, како би се Бело брдо заштитило. Израда студије истраживања, заштите и презентације археолошког налазишта није прошла без спорења, о чему смо раније писали, јер један од највећих проблема, санација 16 водопропусних септичких јама, није ни поменут.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.