знак препознавања

СУПЕРЖИВОТ

Нађени успавани микроби стари 50.000 година

НАУКА

У пећинама Наика на северу Мексика, познатим по температурама од 40 до 60 степени Целзијуса, научници пронашли живе организме заробљене у кристалима

Аутор: Агенцијеуторак, 21.02.2017. у 14:16

Бостон — У мексичким пећинама, познатим по екстремним условима, научници су пронашли живе организме заробљене у кристалима, који би могли да буду стари и 50.000 година.

Древни успавани микроби у пећинама Наика на северу Мексика успели су да преживе захваљујући минералима као што су гвожђе и манган, рекла је професор Пенелопе Бостон, директорка астробиолошког института при НАСА, пренео је Танјуг.

„То је суперживот”, навела је Пенелопе Бостон представљајући ново откриће на конференцији Америчке асоцијације за научни напредак, известио је АП.

Ова открића резултат су деветогодишњег истраживања и још увек нису објављена у научним часописима, нити су добила потврду других, независних стручњака. Уколико буде потврђено, ово откриће представљаће још један пример како микроби могу да преживе у екстремним условима на нашој планети, известио је Би-Би-Си.

Наика пећине, где је напуштени рудник олова и цинка, налазе се на дубини од 800 метара и пре почетка ископавања биле су потпуно изоловане од спољног света.

Неки делови пећине били су довољно велики да се у њих смести читава грађевина, а због изобиља кристала који су облагали њихове гвоздене зидове, научници су носили својеврсна „свемирска одела”, како би спречили контаминацију. Та одела била су налик оним који космонаути користе приликом истраживања у свемиру, известио је Си-Ен-Ен.

Температура у неким деловима пећине у просеку је између 40 и 60 степени Целзијуса тако да су научници смели да раде најдуже по 20 минута, да би се потом повукли у хладније делове пећине где је температура износила „само” 38 степени.