Један од знакова препознавањња Сазвежђа З

Нишлија најбољи гљивар међу лекарима

Далиборка АЛИХОЏИЋ | 19. фебруар 2017. 16:30 | Коментара: 0

Неуропсихијатар Војин Лилић пронашао начин да побегне од тешког позива

Сваки слободан тренутак проводи у природи

КАО неуропсихијатар Специјалне болнице у Топоници познаје га “армија” пацијената, јер више од 30 година заједно с њима бије битке за излазак из мрака болести. Своју светлост и бег од тешког позива доктор Војин Лилић је пронашао у природи, па је један од највреднијих гљивара у нишком Гљиварском друштву. Он је и први лауреат “Најгљивар године”.

- Скрећем вам пажњу да то није награда за најбољег познаваоца гљива, јер ја то сигурно нисам. У Гљиварском друштву Ниш има бар десет чланова који су у томе бољи. Али ја сам показао да је моја љубав према природи, шуми и гљивама заиста ванредна — скроман је доктор Војин.

Члан Друштва постао је тек пре три и по године, а признање му је припало по званичном образложењу да је током прошле године имао највећи број излазака на терен и највећи број интересантних гљиварских налаза, а уз то је успео да све то правилно документује фотографијама и подацима с терена.

- За три и по године начинио сам 527 “Гљиварења у рају”. Немојте да вас наслов збуни. Управо бавећи се овим хобијем схватио сам неколико изузетно важних ствари: да ће ме контакт с природом спасти од тешког посла, градског сивила и ружноће које поприлично има свуда око нас, и да не смем да пропустим да схватим колико смо даровани природним лепотама, стварним и јединим рајем који, нажалост, многи и не виде. Кад сте толико често у шуми, видите фантастичне ствари, а онда “проради” и фото-апарат и схватите да је предивно кад део те лепоте заувек забележите — не крије своје одушевљење доктор Лилић.

Како каже, у свет гљиварења уписао се и по открићу рђасте чашице.

- Захвалан сам Дејану Стојановићу Змају, човеку ванредног знања о природи, који је први идентификовао мој налаз и јавио ми да је први у Србији.

ПРОЦВАТ ДРУШТВА

ГЉИВАРСКО друштво Ниш основано је почетком 2011, а последњих година доживљава прави процват, јер прераста у једну од највећих организација које окупљају заљубљенике у природу и њене лепоте. Ентузијасти на челу с председником Марјаном Куштером велику пажњу посвећују едукацији и неуморно држе предавања у основним и средњим школама на читавом југу Србије.

АУТОР “ПСИХИЈАТРИЈЕ”

ЛИЛИЋ је познат и као аутор књиге “Психијатрија (информационо-комуникациони приступ)”, која је од 2015. године доживела седам издања. Допуњено издање у електронској форми може се преузети на сајту Заједнице клубова лечених алкохоличара Србије. Написао је и роман “Сјај звезде падалице” (2012) и књигу афоризама.

* Војин Лилић и Марјан Куштер


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.