Ољина вулканска енергија

Међу делима и личним стварима уметнице Оље Ивањицки, изложеним у Историјском музеју Србије, синоћ је представљена књига “Оља”, писца и сликара Драгоша Калајића

Мирко Мркић, Сузана Спасић, Тамара Огњевић, Душица Бојић и Манојло Вукотић Фото И.Маринковић

МЕЂУ делима и личним стварима уметнице Оље Ивањицки, изложеним у Историјском музеју Србије, синоћ је представљена књига “Оља”, писца и сликара Драгоша Калајића, која је три деценије чекала да буде објављена. Рукопис куцан на писаћој машини, на српском и енглеском језику, из сенке је извукао издавач “Вукотић медија”.

- Делује сензационално када чујете да је 30 година нешто чекало да буде објављено, али за уметност то није велико време — рекла је историчарка уметности Тамара Огњевић. — Ово је важан документ за разумевање Оље не само као јавне личности него и као уметника. Али и значајна књига написана из угла човека који је уметника разумео и као отпадника у друштвеном миљеу 70-их.

Огњевићева, која је познавала и Калајића и Ивањицку, представила је Драгоша као специфичног стилисту, господина без длаке на језику, који је провоцирао и критиковао на елегантан начин, док је Оља за њу била креативна и на тренутке нестварна особа, која је иза баршунасте појаве крила вулканску енергију.

- То су изузетно сложени умови који промишљају на софистициран начин који подразумева велика предзнања из различитих области. Управо зато сам била заинтересована на који начин је управо он писао о њој — истакла је Огњевићева.

Директорка Фонда “Олга Оља Ивањицки” Сузана Спасић је нагласила да је промоција ове књиге круна изложбе “Заоставштина Оље Ивањицки”, коју је до сада видело 30.000 посетилаца и која ће бити окончана 1. новембра.

- Дошао сам до рукописа двоје изузетно даровитих, маштовитих, интелигентних људи, који су искакали из свог времена, али су сасвим сигурно оставили дубок траг и за ово време — казао је Манојло Мањо Вукотић, директор “Вукотић медије”. — Ово је проницљива књига, која са високог престола, који је себи са правом дао Драгош, говори о Ољи на један готово свезнајући начин.

О чувању око 50.000 уметничких слика и графика које је Оља Ивањицки направила говорила је Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, док је Мирко Мркић Острошки, Ољин дугогодишњи пријатељ и председник УО Фонда, испричао неколико цртица из Ољиног живота с почетка 90-их година прошлог века.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.