Степинчев суд о Србима

Иван Звонимир Чичак у својству председника Хрватског хелсиншког одбора дао довољно доказа да објави чврсту везу Ватикана и папе некада са чак и садашњим усташтвом

ЈОШ пред почетак Другог светског рата уписао је у свој дневник данас предлагани католички светац Алојзије Степинац да су Срби и Хрвати два свијета која се никад неће ујединити док је једнога од њих на животу (“Дневник”, књига 4, страна 172–173).

Ондашњи надбискуп Хрвата католика, а данас предложен за свеца свих католика света, на страницама дневника, објављеног и у загребачком недељнику “Данас”, баш уочи грађанског сецесионистичког рата и растурања СФРЈ у крви и ужасу, исписује своје огорчење што је “Хитлер остао необезбеђеног бока пред напад на Русију” (православну, “шизматичку”, дакако!), јер су Срби немачког фирера и освајача Европе и, како се то већ увелико зна, организатора масовног геноцида над јеврејским и словенским живљем, пучем од 27. марта 1941. — изиграли.

Ево како евентуални светац то дословце истиче:

- Срби и Хрвати су два свијета из цијелог овог чина, тј. државним ударом и раскидањем пакта опет избија на јаву чињеница да су Хрвати и Срби два свијета, која се никада неће ујединити док је једнога од њих на животу (ово је подвукао сам Степинац у дневнику). Дух византизма и православног словенопивства је нешто грозно, да је само свемогући и свезнајући Бог у стању парирати интригама и подвалама тих људи (дакле, будући евентуални светац за парирање Србима уводи у игру и Бога!).

- За нас је нешто непојмљиво — пише даље надбискуп Алојзије — да се уговори и обавезе кидају без икаквих скрупула.

Што се тиче насилног покрштавања и смањивања “тих”, како католички надбискуп погрдно назива Србе и словенофиле, он у још једном свом тексту о Србима и Хрватима суди овако:

- Ни у мора мјере, ни у Влаха (Србина) вјере.

Дакле, он и овде искључује Србе, тј. негира њихово постојање. То доживљавамо и ових дана, заправо у речима баш католичког првака, часног и поштеног човека Ивана Звонимира Чичка, који је у својству председника Хрватског хелсиншког одбора дао довољно доказа да објави чврсту везу Ватикана и папе некада са чак и садашњим усташтвом.

Довољни су само његови извештаји енглеском Би-Би-Сију о “шиканирању па и убијању Срба” (православаца, “шизматика”), а посебно она већ нашироко позната пракса Туђманове Хрватске преузета од Павелићеве НДХ, па и Алојзија Степинца, како српску децу треба преобраћати из православља у католичку веру.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.