Тежак удар на слободну реч

Вида Огњеновић боравила у Турској у делегацији Међународног ПЕН центра

Вида Огњеновић (лево) са колегама у Турској

СА циљем да на лицу места процене стање слободе изражавања у Турској, чланови делегације Међународног ПЕН-а били су у Анкари и Истанбулу где су се сусрели са писцима, новинарима, борцима за људска права, али и са министром културе Наби Авчијем и личностима са турске политичке сцене.

Делегацију су предводили председница ПЕН Џенифер Клемент, председник Нобеловог комитета за књижевност Пер Вестберг, председник емеритус ПЕН Џон Ралстон Сол, потпредседници Вида Огњеновић и Еуген Шуљгин, немачки писац Петер Шнајдер…

Сумирајући утиске са ове једнонедељне мисије, Вида Огњеновић је на конференцији за новинаре истакла да су чланови делегације могли да се увере у којој су мери угрожена основна људска права писаца и интелектуалаца.

- Према интелектуалцима у затворима поступа се изузетно сурово, као да су најокорелији терористи који хоће да сруше државу. Лично сам импресионирана великом солидарношћу и храброшћу мислених људи у Турској, који наступају са јасним схватањем да се мора пружити отпор и да решење није никако у ћутању — рекла је Огњеновићева и нагласила да су домаћини били професионални и уљудни и да је посета прошла без иједног инцидента.

После ове посете водећи светски писци, међу којима је и троје нобеловаца (Елфрида Јелинек, Џон Масквел Куци и Марио Варгас Љоса), упутили су отворено писмо солидарности са ухапшеним колегама у Турској.

ИЗДАВАЧИ ПОД ЕМБАРГОМ

ПОД изговором “подривања државног темеља” писци у Турској су утамничени и шиканирани, листови и новинари затварани, а иоле либерални издавачи су под великим ембаргом. Многи интелектуалци, међу којима су и хиљаде професора, остали су на улици без икаквих услова за живот — рекла је Вида Огњеновић.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.