Томина сведочанства из пакла

Изложба Петернекових фотографија бомбардовања из 1999. у Дому војске. Комплетну поставку аутор је поклонио Министарству одбране

Аутор испред своје фотографије

БАРД фотографије на овим просторима Томислав Петернек отворио је самосталну изложбу насловљену “45 паклених ноћи над Београдом”, а комплетну поставку, изложену у Малој галерији Дома Војске Србије, поклонио је Министарству одбране Републике Србије. Одлуку о донирању своје поставке саопштио је сам аутор у петак на отварању изложбе, истакавши да “ови експонати могу да припадају само Војсци”.

Представљене фотографије снимљене су током НАТО бомбардовања Београда 1999, а историчар уметности Душан Миловановић је на отварању изложбе беседио о Петернековом делу, али и о значају (не)заборављања и оправданости праштања.

- Један од оних који свакако памте, а опрашта ли — само он зна, јесте велики српски уметнички фотограф, господин и људина Томислав Петернек — рекао је Миловановић. — Плод његове борбе против НАТО агресије чини импресивно сведочанство о непочинствима и њиховим гадостима, овога пута спакованим у формат 45 паклених дана. Сведок са камерама, научен од почетка да само сведочанство са лица места јесте исправно сведочанство, учинио је подухват, и из дана у дан бележио зверства невидљивих непријатеља… Томислав је, по крововима, на насипима, са земље осматрао и снимао саме тренутке експлозија и урушавања, да би затим сасвим “обрадио” њихове последице. Спремност, спретност, аналитичност, радиност му никад нису недостајале. Ово пред нама, међутим, некима буди сумњу да је све то дело само једног човека. Како је постигао, како је знао где ће се догодити, како је тамо стизао, каквом брзином је морао да снима, да дорађује, смишља шта даље… да би у сасвим рђавим условима успевао и да шаље обиље сведочанстава широм света.

Петернек на фотографији Владе Димитријевића

Назваћемо то “Петернек експрес”.

Миловановић је додао да је Петернекова колекција одавно превазишла могућности личног фонда, те да национално благо које представља све што је током деценија снимио, мора постати предмет интересовања националних институција.

- Циклус о бомбардовању свакако припада и историји српске војске, и у сваком смислу заслужује да она у будућности о њему води рачуна — сложио се Миловановић са аутором који је дела донирао Војсци. — Јер ове фотографије заувек чувају истину и о херојству војника, резервиста и, народа, оклеветаних за злочине… Ово је дело у прилог незаборава.

Рад Томе Петернека са изложбе

ИСПОД ОСКРНАВЉЕНОГ НЕБА

ИЗ огромног корпуса фотографија циклус бомбардовања Србије, Петернек је одабрао 24 догађаја, представио их у гро плану, а испод сваког, у фризу, постављене су фотографије о последицама злочиначког акта. Овакав исказ може да се чита и као мрачна сага збитија. Испод оскрнављеног неба отаџбине — нагласио је Миловановић.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.