Трампу Београд мост ка Москви?

Колике су шансе да амерички председник на Вучићев позив дође у Србију? Кесић: Можемо да искористимо његову жељу за бољи однос са Русијом. Џералд Форд посетио је Београд 1975. године

Фото Танјуг, AP PhotoPaul Sancya

ЗА долазак америчког председника Доналда Трампа у Србију шансе су мале, али то не би била сасвим “немогућа мисија” уколико би он имао у плану ширу европску турнеју или уколико би Београд био домаћин међународне конференције са тематиком која се налази у врху приоритета првог човека Беле куће.

Да ће званичним писмом позвати председника САД и потпредседника Мајка Пенса да посете Србију прексиноћ је најавио шеф државе Александар Вучић, рекавши да ће бити упоран.

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже за “Новости” да увек вреди покушати, иако су мале шансе да до ове посете дође. Он наводи да је Балкан на периферији америчких интереса већ дуже време, али да би оваква посета била извеснија уколико би позив био повезан са неким од приоритета председника САД.

- Трамп жели да испослује однос са Русијом и ту Београд може да се постави као мост. Уколико би организовао конференцију са циљем побољшања односа Русије и САД, то би могао да буде адут, јер је Србија у добрим односима и са Москвом и са Вашингтоном — каже Кесић.

Да је мало вероватно да актуелни амерички председник посети Србију, сматра и Владимир Трапара, сарадник у Институту за међународну политику и привреду, најпре због тога што можда Трамп неће ни остати на положају до краја мандата.

- Други разлог је то што амерички председници у званичне посете иду пре свега својим савезницима и противницима с којима намеравају да поправе односе. Србија није ни у једној, ни у другој групи — каже нам Трапара.

Сергеи Цхириков Поол Пхото виа АП

Он наводи да постоји “добар разлог” зашто нас ниједан амерички председник није посетио већ четири деценије, а то је што нас САД доживљавају као противнике и немају намеру да поправе односе с нама, јер не виде основу за то:

- Јасно им је да нећемо платити цену коју нам траже за пријатељство, а која између осталог подразумева и одрицање од дела државне територије. Наше власти су упутиле позив Трампу, јер га перципирају као некога ко би могао да има другачији однос према нама. Међутим, показало се да он, све и да лично има другачији однос, а реалније је да није најбоље ни обавештен о нама, не може да усмери америчку спољну политику у том правцу.

Иначе, последњи председник САД који је био у Београду био је Џими Картер 1980. године, после Титове смрти.

БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

Као другу тему, “привлачну” Белој кући, Кесић истиче борбу против тероризма, па сматра да би потпредседник Мајк Пенс могао да дође у Београд ако би се о томе организовала конференција на високом међународном нивоу.

Прочитајте још:

Вучић у Загребу до краја годинеДијалог без смисла док измишљају злочинеШпијунка: Гужва на скупштинском зиду

Брисел: Дијалог почиње доручком


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.