Ћосићев спасилац опет узалуд рехабилитован

Апелациони суд у Крагујевцу трећи пут вратио на одлучивање случај Марка Богојевића. Сачувао писца од четника, али је ипак стрељан. Између два текста у “Новостима” судско врзино коло се наставило

МАРКО Богојевић, предратни учитељ из Медвеђе код Трстеника, који је за време рата као командир среза у име Равногорског покрета спасао чувеног писца Добрицу Ћосића кога су ухапсили четници, један је од ретких, ако не и једини који је чак три пута рехабилитован. И сва три пута пресуда је поништена и враћена на поновно одлучивање, иако је неспорно доказано да је учитељ убијен без суђења и пресуде.

“Новости” су о Богојевићевом случају писале 2015. године, када је други пут поништена његова рехабилитација. У међувремену, Виши суд у Крушевцу рехабилитовао га је и трећи пут, 22. јуна прошле године, да би Апелација у Крагујевцу предмет, такође трећи пут, вратила на првостепени поступак 28. новембра. Тиме се Апелациони суд оглушио о Закон о парничном поступку, јер је морао да реши случај сам а не да га унедоглед враћа, кажу предлагачи рехабилитације.

Уместо тога, суд не преузима одговорност, кажу предлагачи рехабилитације, Богојевићеви наследници, већ предмет шаље опет у Крушевац. Од тада се чека ново рочиште, а по Медвеђи се прича да неко “из петних жила” спречава рехабилитацију да наследници не би тражили повраћај имовине.

Како тврди Марков унук Љиљан Топличић, један од Богојевићевих синова Мирослав био је прво скојевац и друговао с Ћосићем, али је на залагање свог оца напустио СКОЈ и прешао у локалне четнике. Прича се чак да је Марко послужио Ћосићу као инспирација за неке од књижевних ликова.

За време рата, као командант среза, одржавао је ред, организовао сеоске страже, евакуисао народ кад наиђу Немци. Окупатори су му чак спалили кућу, па је породица неко време живела у школском стану. У новембру 1944. дао је новац за стоку и храну за партизане и Русе, а породица још чува ту признаницу. Све то, ипак, није помогло.

Нишки војни суд доноси 2. децембра 1944. одлуку о конфискацији његове имовине. Дан касније Марко Богојевић је ухапшен, а потом, 4. децембра, стрељан на Багдали и закопан у масовну гробницу. Пуних годину дана касније, 12. новембра 1945, Земаљска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових сарадника донела је одлуку да је Богојевић ратни злочинац, одговоран за клања и присилне мобилизације. Сведоци који су се напрасно појавили добили су његову земљу. Узето му је више од 20 хектара.

ШТА КАЖЕ ЗАКОН

Мада је пресуда донета годину дана после егзекуције, и мада се Апелациони суд сложио да је Богојевић стрељан без суђења, за њих је довољан разлог да он не буде рехабилитован то што му је Суд пре стрељања одузео имовину као злочинцу.

- Закон каже да право на рехабилитацију имају сви који нису имали правично суђење — кажу Богојевићеви наследници, и наводе да су сви сведоци на суду побили ранија сведочења о злочинима као лажна.


Originally published at www.novosti.rs on January 18, 1970.