2023 Huawei Türkiye Ar-Ge Kodlama Maratonu Nasıl Geçti?

Mücahid Özçelik
Huawei Developers - Türkiye
3 min readOct 25, 2023
Huawei Türkiye Kodlama Maratonu 2023

Giriş

Selamlar, bu makalemde sizlere 2023 Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu, Huawei Türkiye ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) iş birliğiyle hayata geçirilmiştir. İlk olarak 2021 yılında başlatılan maratonun bu yıl üçüncü kez 8–13 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Ayrıca Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi tarafından tasarlanan maraton bu yıl ilk kez fiziksel olarak Ankara’da gerçekleştirildi.

Şimdi adım adım maraton sürecinde neler yaptık birlikte bakalım:

Başvuru Aşaması

Huawei Türkiye ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) iş birliğiyle başlatılan maraton başvuruları BTK internet sitesi üzerinden yapıldı. 18 yaşından büyük, bu alana ilgisi olan herkesin başvurusu kabul edilmiştir. Farklı bölümlerden öğrencilerin yer aldığı başvurularda oldukça yoğun ilgi gördük. Huawei Türkiye Ar-Ge Kodlama Maratonu’na, Bulut Bilişim kategorisinde toplam 928 aday başvurdu. Başvuran adayların üniversitelere ve bölümlere göre dağılım grafiği aşağıda görülmektedir.

Üniversite Kırılımları
Lisans Bölümleri

Ön Eleme Sınavı

Toplanan başvurular incelendikten sonra uygun görülen adaylara tamamlamaları için Huawei Talent Interview online sınav sistemi üzerinden, Bulut Bilişim, Yapay Zeka, Büyük Veri, CI/CD ve CodeArts alanlarında hazırlanan ön eleme sınavı gönderildi.

Büyük Final Başlıyor

Final Etabı

Ön eleme sınavını başarılı bir şekilde tamamlayan 30 aday, maratonun büyük finaline kalmaya hak kazandı. 8 Ekimde başlayan maraton finalinde ilk gün katılımcıların birbirleriyle takım oluşturabilmesi için çeşitli tanışma etkinlikleri düzenlendi. Daha sonra üç kişilik takımların yarıştığı maratonda 10 takım oluşturulduktan sonra projelerini geliştirebilmek için zorlu bir final süreci başladı. Bu süreç boyunca Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi mühendisleri de finalistlere teknik sorunlarla ilgili destek ve mentörlük sağladılar.

Ödül Töreni

Yorucu ve uzun bir sürecin ardından üç kişilik takımların yarıştığı maratonda 10 takım, projelerini 96 saat içinde hazırlayarak jüriye sundular.

Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu kapanış töreni kapsamında, ‘Yapay Zeka ve Bulut Bilişim Zirvesi’ de düzenlendi. Zirvede düzenlenen ödül töreninde en yüksek dereceyi alan ilk üç takım, Huawei Matebook D16 bilgisayar ödülünün sahibi oldu. Ayrıca, Maraton’u tamamlayan ancak dereceye giremeyen adaylara, Huawei akıllı saat hediye edildi.

Maraton Hakkında Finalistlerin Yorumları

Barış Yırtıncı
Berfin Sünnetçioğlu
Sarp Dora Yönden
Ceren Çetindağ

Sonuç

Unutmayın ki teknoloji alanında öğrenme sürekli bir yolculuktur. Katılacağınız çeşitli etkinlikler de bu yolculukta size kendi sınırlarınızı keşfetmeye, yeni teknolojileri öğrenmeye ve yeteneklerinizi daha da geliştirmeye destek sağlayacaktır.

Eğer sende bulut teknolojilerine ilgi duyuyorsan bir sonraki maratonu kaçırma !

Referanslar

--

--