Anahtar (Keyring) Servisi Demo Uygulaması

Erdal Kaymak
Huawei Developers - Türkiye
3 min readJan 6, 2023
Huawei Keyring Service

Giriş

Herkese Merhaba,

Bu yazımızda Anahtar (Keyring) Serivi kullanılarak şifrelerimizi nasıl güvenli bir şekilde tutabiliriz bunu anlatacağım.

Entegrasyon adımlarına geçmeden önce Anahtar (Keyring) kavramına bir göz atalım.

Anahtar (Keyring) Servis Giriş

Huawei Anahtar Servisi, kullanıcıların şifrelerini, kredi kartı bilgilerini ve diğer hassas verilerini güvenli bir şekilde saklamasına ve yönetmesine olanak tanıyan, Huawei cihazlarında bulunan bir özelliktir. Kullanıcılara kişisel bilgilerine erişmeleri için uygun ve güvenli bir yol sağlamak ve birden çok parolayı hatırlama ihtiyacını azaltmak için tasarlanmıştır. Anahtar Servisi, depolanan verileri korumak için şifreleme kullanır ve yalnızca kullanıcının cihaz parolası veya biyometrik kimlik doğrulaması ile erişilebilir. Kullanıcılar, yeni hesaplar için güçlü parolalar oluşturmak ve web sitelerinde ve uygulamalarda kolayca oturum açmak için Anahtar (Keyring) Servisi de kullanabilir.

Uygulamalarınıza Huawei Hms Core Entegre Edin

Huawei mobil servisleri ile bir uygulama geliştirmeye başlamak için uygulamanızı HMS Core entegre etmeniz gerekir. Uygulamanızı entegre etmek için aşağıdaki bağlantıyı kontrol edin, ayrıca AppGallery Connect’ten Keyring(Anahtarlama) Servisi etkinleştirmeyi unutmayın.

Demo Uygulama Tanıtımı

Örnek kod, kullanıcı oturumunu simüle etmeye yönelik bir etkinlik içerir. Örnek uygulamada bir kullanıcı adı ve şifre girebilirsiniz. Giriş yapmak için butona tıkladıktan sonra örnek uygulama kullanıcı adı ve şifrenin girilip girilmediğini kontrol edecektir. Böyleyse örnek uygulama, kullanıcı adı ve parolayı kimlik bilgileri olarak depolamak ve kimlik bilgilerini başka bir örnek uygulamayla paylaşmak için (Anahtarlama) Keyring SDK’yı kullanır.

Manifest Dosyasında İzinleri Atama

Anahtarlama (Keyring) Servisi bazı izinler gerektirir. AndroidManifest.xml dosyasındaki izinleri aşağıdaki gibi bildirmeliyiz:

Kod Kısmına Geçmeden Önce Yapılması Gerekenler

AndroidManifest.xml’e izin ekledikten sonra, app/build gradle’a Keyring Service’in bağımlılığını eklememiz gerekiyor.

Koda girmeden önce, bu demo uygulama için oluşturdum tasarımı paylaşmak istiyorum.

Bu düzen, örnek oturum açma oluşturmak için basit iç düzenler içerir. Basit Düzenleme Metinleri ve Düğmeleri içerir.

Anahtar (Keyring) Service Activity

(12. satır) Bu kod Kimlik (Credential) nesnesi oluşturmak için kullanılır. Butonlardan biri kaydetme işlemleri oluşturmak için, diğeri silme işlemleri için kullandım.

(96–122 Satırlarda) mCredentialClient.saveCredential(credential, new CredentialCallback<Void>() yöntemi yardımıyla kullanıcı adlarını ve parolaları Anahtar Hizmetine kaydetmek için bir saveCredential() yöntemi oluşturdum, başarılı bir şekilde kaydedilirse mesajı kullanıcılara gösteriyorum.

(124–140 Satırlarda) Önceden kaydettiğim kimlik bilgilerinden bilgileri silmek için bir deleteCredential() yöntemi oluşturdum. Kimlik bilgisinden kullanıcı adı ve şifreyi silmek için mCredentialClient.deleteCredential(credential, new CredentialCallback<Void>() callback yöntemini kullanıyorum başarılı olursa kullanıcılara mesaj gösteriyorum.

(151–164 Satırlarda) Paylaşılan kimlik bilgilerini bulmak ve bunları tek tek silmek için bu yöntemi mCredentialClient.findCredential(sharedCredentialFilter, new CredentialCallback<List<Credential>>()) olarak adlandırdım.

Sonuç

Artık Anahtar Hizmetini nasıl uygulayacağımızı ve kullanacağımızı öğrendik. Anahtar Hizmeti ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Anahtar Kayıt ve Silme

Bir dahaki yazımda görüşmek üzere…

Referanslar

--

--